Ārlietu ministri Berlīnē aicina atsākt Ukrainā sarunas par pamieru • IR.lv

Ārlietu ministri Berlīnē aicina atsākt Ukrainā sarunas par pamieru

49
Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers. Foto: AFP/LETA

Tām vajadzētu sākties ne vēlāk kā sestdien

Vācijas, Francijas, Ukrainas un Krievijas ārlietu ministri trešdien vienojušies par jaunām pamiera sarunām, kurās tiks iesaistīta Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) un kurām vajadzētu sākties ne vēlāk kā sestdien.

“Ministri aicina ne vēlāk kā 5.jūlijā no jauna sanākt kontaktgrupai ar mērķi panākt beznosacījumu un abpusēji saskaņotu noturīgu uguns pārtraukšanu,” teikts kopīgajā paziņojumā, kas izplatīts pēc četru valstu ministru tikšanās Berlīnē.

Tā dēvētajā kontaktgrupā ir pārstāvēta Ukraina, EDSO un Krievija.

Ministri arī vienojās, ka no abām pusēm jāpārtrauc vardarbība, jāatbrīvo ķīlnieki un separātistu sagrābtie robežšķērsošanas punkti uz robežas ar Krieviju atkal jānodod Ukrainas varasiestāžu kontrolē.

Ministri arī atzinīgi novērtējuši Krievijas izteikto gatavību pēc uguns pārtraukšanas izsludināšanas atļaut ukraiņu robežsargiem ieiet Krievijas teritorijā, lai sasniegtu robežšķērsošanas punktus “Gukova” un “Doņecka”.

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers gan atzinis, ka panāktā vienošanās “nav risinājums, burvju formula, kas nakts laikā visu saliks savās vietās”.

“Tomēr es ticu, ka tas ir pirmais un svarīgais solis abpusēja pamiera virzienā. Tas mums un visiem dod iespēju, un mums visiem tā nekavējoties jāizmanto,” norādīja Šteinmeiers.

Tikmēr Vācijas Bundestāga deputāte Mariluize Beka „Facebook” paziņojusi, ka Eiropas Savienība par sankcijām pret Krieviju neizlemj viena iemesla dēļ – Krievija atklāti esot piedraudējusi iebrukt Ukrainā, vēsta „Ukrainskaja pravda”.

Beka, kura ir pazīstama ar savu aktīvo nostāju Ukrainas jautājumā, raksta: „Kāpēc ES neizlemj par sankcijām? Berlīnē politikā labi informēti avoti stāsta, ka augsti Krievijas diplomāti atklāti draud, ka Krievija sankciju pastiprināšanas gadījumā uzskatīs to par pilnīgu brīvību, lai tieši uzbruktu Ukrainai… Ja tā ir taisnība, tas daudz ko izskaidro.”

 

Komentāri (49)

ligakalnina 03.07.2014. 08.46

Pilnīgākais sviests, tad, kad Ukrainas armija sāk gūt panākumus, Vācija, Francija, un Krievija aicina uz “pamieru”, ar ko – ar teroristiem, kas iebrukuši svešā valstī, un kuri atklāti paziņo, ka nekādu pamieru ievērot netaisās?

Dažu ES bagātāko valstu merkantilisms un netālredzība, kas izpaužas kā faktiska Krievijas interešu lobēšana, nebeidz pārsteigt, skaidrs, ka Ukrainai jārēķinās tikai ar sevi un ASV palīdzību, klerki no ES ir absolūti impotenti.

+4
-1
Atbildēt

3

    Inese > ligakalnina 03.07.2014. 08.52

    Tiešām sviesc, pamieru, saproties, sagribējuši! Latviešu suņas taču pašapmierinās, lasot šādas ziņas:

    “Ребенку на глазах у матери оторвало ноги — он скончался”

    После этого, по словам мэра Станицы, началось самое ужасное – авиация атаковала жд станцию Старая Кондрашевская. «Начали бомбить ул. Островского. Мы приехали, а там 10-15 домов горит, все обугленное, люди кричат. На том месте погибло 10 человек: 5 сразу скончались, еще 5 – в больнице. Вместе с отцом от удара умер 5-летний ребенок – ему оторвало ноги, трагедия произошла на глазах у матери. Последнего мужчину, которого мы забирали, невозможно было собрать – мы его берем, а нижней части тела нет вообще. Мы собирали людей по частям – ноги, ступни, руки…невозможно было посчитать, сколько точно погибло – мы просто посчитали головы», – описывает Григорьева.

    http://vesti.ua/donbass/59375-s-otcom-pogib-i-5-tiletnij-syn-otorvalo-nogi

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 03.07.2014. 11.38

    Nu tur vienkārši nav ko teikt.

    Ja tur āfrikāņu vietā būtu vietējie baltādainie, viss sen būtu atrisināts.

    “politkorektums” augstāk par likumu, tad tik uz priekšu, precedents ir, vispār, tas ir vājprāts.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > ligakalnina 03.07.2014. 09.53

    Dzeri, nav tik vienkārši, te pie vainas ne merkantīlims, bet daudz dziļāka rietumu civilizācijas slimība.

    Maza epizode salīdzinājumam:

    Berlīnē policija jau nedēļu netiek galā ar skolu sagrābušiem nelegāliem emigrantiem no Āfrikas – nabadziņi prasa sev tiesības (pēc pašu prettiesiskas darbības) un paralizējuši vesela kvartāla dzīvi. Šodien kāds pazīstams miera cīnītājs no zaļās partijas panāk kompromisu – nelegāļi var palikt skolā, ja apsola (labi ļaudis tic) netrakot uz ielām un nevilkt skolā ciltsbrāļus. Kompromiss ar likuma pārkāpēju par noziedzīgi iegūtā paturēšanu, ja apsola vairāk nelaupīt.

    Tieši tāds pat iecerēts ar krieviem par Krimu un tagad arī par pārējo Ukrainu, tikai aizmirstot, ka šos solījumus bandīti netur nekad un nekur.

    Ja Eiropa atsakās no būtiskā tiesību postulāta, ka likuma pārkāpums nerada tiesības, tad Eiropas vairs nav. Ir pussala Āzijas rietumos. Kur pamazām ieviešas aziātiska kārtība.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 03.07.2014. 08.19

Vēl viena pazīmē Eiropas pagrimumam. Vācijā ārlietu ministrs ir sociķis, no Francijas vispār vienalga, kurš rusofīls ko saka. Kreiļiem un krieviem nav grūti atrast vienošanos par kāda trešā aplaupīšanu.

+4
-1
Atbildēt

0

Ansis 03.07.2014. 12.21

Džeri –

nav gluži tā ka Tu saki.

Arī Ukrainas prezidenta administracija labrātak to jautājumu risinātu miera ceļā. Iepriekšējais pamiers bija vienpusējs – vēlak pievienojās daļa teroristu – vismaz civilā DNR un LNR daļa, bet to neatbalstīja militārie teroristu grupejumi – Strelkovs Slavinskā un Bess Doņeckā. Līdz ar to reāli turpinājās apšaudes, tikai Ukrainas spēki neturpināja virzīšanos uz priekšu.

Ukraina šajās sarunās panāca to, ko gribēja – ja pamiers būs, tad tikai abpusējs un EDSO uzraudzīts.

Tie Ukrainas panākumi …

nu nav jau nemaz tik ļoti izteikti panākumi. Nedaudz nostiprinātas pozīcijas Slavinskas aplenkumā. Nu vismaz Slaviskai ieroču piegādes ir pārtrauktas.

No trim atlikušajiem robežšķēršošanas punktiem, cik saprotu, Ukraina pārņēmusi vienu. Pie otra notiek kaujas 2 dienas – nevar ieņemt.

Lai arī Ukrainas ATO runasvīri ziņo, ka teroristu rindās ir panika, tomēr reāli jau Ukrainas speku virzīšanās uz priekšu noris ļoti lēni pāris kilometru dienā. Ar tādu tempu visas teritorijas atbrīvošana prasīs … vairakus mēnešus.

Tie stāsti par 250 likvidētiem trenniņnometnes “virtuvē” ar artilēriju pie Slavinskas, un vel 800 nobombardētiem teroristu bāzē ar aviāciju pie Doņeckas … mazliet pārāk neticami un neatkarīga apstiprinājuma nav – ķipa – izlūki ziņo. Nu vienkārši apšaubāmi jau ir tas, ka kauju laikā seperātisti trenniņnometnē vienā vietā turētu tik daudz kaujinieku. Nu un lai arī artilērija ir efektīva un aviācija arī … bet tomēr ne jau nu tik.

Kas gan ir skaidrs – Slavinskā nav elektrības un ūdens, un Kramatorskā vairs nav ūdens. Tur tīri praktiski iedzīvotaji būs spiesti mukt ārā dēļ ūdens trūkuma. Tā ka tieši tajā vietā pamiers un koridors atlikušo iedzīvotaju iziešanai ir akūti nepieciešams. Slavinskā mierīgo iedzīvotāju atlicis salīdzinosi maz 10-40tk, bet Kramatorskā ļoti daudz – kautkas ap 100tk

Salīdzinoši cerīga situācija ir pašā Doņeckā. Tur tiek pieciestas dažas Kijevas nozīmētas amatpersonas. Un izklausās, ka separatisti noskaņoti mierīgam izlīgumam ar Kijevu. Piedevām – aizvakar separātisti sakāvās savā starpā, jo Bessa vienība uzbruka formāli Kijevai lojālajai Milicijas pārvaldei, bet cita separātistu grupa Uzbruka Bessa grupai un padzina tos no Doņeckas.

p.s. Tas, ko Ukrainas mēdiji pieraksta, ka teroristi paši apšauda pilsētu … nu varbūt sākumā, bet ja paskatās, tad Slavinska ir jau stipri “nolīdzināta” – mani māc šaubas, vai Slavinskas teroristiem vispār varēja būt tik daudz munīcijas, lai tik daudz postījumus nodarītu Slavinskai.

Teorētiski es pieļauju, ka viņi būtu gatavi to darīt, jo Slavinskā vairāk Krievijas algotņu un tiem vietējie iedzīvotāji vienaldzīgi, bet …

Vairāk jau izskatās, ka teroristi apšauda Ukraiņus no pilsētas, un Ukraiņi atbild … bet cieš pilsēta un mierīgie. Mīnmetēji nav baigi precīzi un GRAD vēl mazāk precīzi. Par GRAD pielietošanu pret Slavinsku no Ukrainas puses gan neesmu pārliecināts – tā būtu munīcijas izšķērdēšana – ļoti šaubos, ka reāli Ukrainas puse to dara. Tas ierocis ir efektīvs tikai šaujot pa lauka pozīcijām.

+1
-1
Atbildēt

1

    Ansis > Ansis 03.07.2014. 12.36

    Vēl gribēju piebilst:

    krievi aktīvi vāc “pierādījumus” par kara noziegumiem

    1) forsfora munīcija – bet reāli video rāda 3 citas lietas – senus kadrus no citiek kariem, Ukrainas lidmašīnu pašaizsardzībai lietotos siltummānekļus un apgaismes raķetes. Tie apraksti, kur atrasts balts pulveris … nu tā ne tuvu nav tā munīcija, ko ASV lietoja Falludžā sunnītu nemiernieku dedzināšanai, kā to tagad apgalvo krievi;

    2) paziņojumi par ķīmisko ieroču izmantošanu – fantastiska muldēšana

    Nu tas, gan , ka civiliedzīvotāju upuri būs milzīgi. Liela daļa būs pierādāmi Ukrainas armijas un aviācijas upuri. Un kā Ukrainas puse tiks ar to galā – nezinu. Vēl jo vairāk, ka formāli neskaitās karastāvoklis – līdz ar to darbojas arī pašas Ukrainas krimināllikums. Pēc tā kara tiešām daļa Ukrainas vadības var nonākt starptautiskās tiesās uz apsūdzēto sola.

    Bet nu kopumā – vēlu Ukraiņiem veiksmi – un iespējami mazāk upurus – militarpersonu un civilos.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu