Galīgie rezultāti: Ukrainas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Porošenko • IR.lv

Galīgie rezultāti: Ukrainas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Porošenko

29
Ukrainas prezidents Petro Porošenko (no kreisās) un Kijevas mērs Vitālijs Kličko. Foto: AFP/LETA

Edvards Lūkass: Ukrainas prezidenta vēlēšanu rezultāts ir nopietna atbilde Putinam

Svētdien aizvadītajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās saskaņā ar galīgajiem rezultātiem uzvarējis Petro Porošenko, par kuru nobalsojuši 54,7% vēlētāju, ceturtdien pavēstīja Ukrainas Centrālā vēlēšanu komisija. Galīgie vēlēšanu rezultāti izziņoti pēc 100% vēlēšanu protokolu apstrādes, ziņo LETA/Korrespondent.net.

Porošenko inaugurācijai jānotiek 15 dienu laikā kopš vēlēšanām.

Tikmēr Kijevā vēlēšanās uzvarējis partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko, kurš kļūs par Ukrainas galvaspilsētas mēru, pavēstīja Ukrainas pagaidu prezidents Aleksandrs Turčinovs.

Zināms arī datums, kad Ukrainas jaunievēlētais preziddents tiksies ar ASV prezidentu Baraku Obamu. Tas notiks 3.jūnijā Varšavā, vēsta mediji, atsaucoties uz diplomātiskiem avotiem.

Obama 2.jūnijā sāks savu Eiropas tūri, kuras laikā varētu ierasties Polijā, Beļģijā un Francijā.

Lūkass: Ukrainas prezidenta vēlēšanu rezultāts – nopietna atbilde Putinam

Pazīstamais britu žurnāla “The Economist” komentētājs Edvards Lūkass intervijā “Radio Brīvība” uzsvēris, ka Ukrainas prezidenta vēlēšanu rezultātu neviens pirms tam nevarēja paredzēt. Tagad redzams, ka vēlēšanās Porošenko burtiski satriecis savu tuvāko konkurenti Jūliju Timošenko. 

“Līdzīgas pārliecinošas uzvaras notiek demokrātiskās valstīs. Taču iepriekš šādu iznākumu mēs nevarējām paredzēt. Tāpēc Ukrainas vēlēšanas ir nopietna atbilde [Krievijas prezidenta] Putina idejai par “vadāmu demokrātiju”. Šī bija demokrātija, nevis kāda kontrolēta “demokrātija”,” teica Lūkass.

Viņš arī intervijā norāda uz vēl vienu Ukrainas vēlēšanu mācību – pilnīgu galēji labējo spēku sakāvi. “Tāpēc paziņojumi, ka Ukrainā pie varas ir fašisti – tas pilnīgs nonsenss,” uzskata Lūkass. Fakts, ka “Labējais sektors” un “Svoboda” vēlēšanās nesaņēma tikpat nekādu skaitu balsu, tagad ir svarīgs pretarguments Kremļa tieksmei demonizēt Ukrainu.

Žurnālists teic, ka nevajag pārspīlēt arī ar Austrumukrainas balsotāju ietekmi, jo tur dzīvo tikai 10% Ukrainas iedzīvotāju, kas separātistu karadarbības dēļ nevarēja paust savu viedokli. Taču pārējie 90% nobalsoja bez problēmām. “Uzskatu, ka pat ar zaudētajām balsīm šajos Ukrainas problēmreģionos vēlēšanu aktivitāte Ukrainā bija augstāka nekā vairākumā vēlēšanu ASV,” uzskata Lūkass.

Lūkass uzskata, ka Ukrainas vēlētāju vairākums pateikuši skaidri un gaiši, ka neatkarīgi no valodas, kādā viņi runā, viņi nevēlas dzīvot Krievijas sastāvā un nevēlas arī savas valsts sadalīšanu. Turpmāk lielākās problēmas Ukrainai būs sakārtot šausmīgo ekonomisko situāciju, veikt konstitucionālas reformas un noorganizēt jauna parlamenta vēlēšanas.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu