Sērijā „Klausāmgrāmata" iznākusi Ulža Bērziņa dzejoļu izlase „Izņemts no skolas" • IR.lv

Sērijā „Klausāmgrāmata” iznākusi Ulža Bērziņa dzejoļu izlase „Izņemts no skolas”

24
NULL

Bērziņa dzejoļus ierunājis aktieris Kaspars Znotiņš

Audio grāmatu sērijā „Klausāmgrāmata. Kultūras kanons” Ulža Bērziņa 70 gadu jubilejai par godu klajā laists viņa jaunāko dzejoļu izlases CD „Izņemts no skolas”. Ulža Bērziņa dzejoļus ierunājis aktieris Kaspars Znotiņš.

„Man kā dzejoļu lasītājam un vēlāk jau – arī rakstītājam ir licies, ka dzejolis nav kā proza vai saruna – nav “atspoguļojošs” teksts, un vārdi dzejolī nevis “nozīmē”, bet “ir”. Nu, tie ir dabas parādības tāpat kā lietus, sniegs, zāles cers pļavā vai akmens kalnos. Kā trijstūra trejas malas. Bet ja dzejolī kas iekšā svešā mēlē, tā arī ir dabas parādība. Tad nemaz nevajag prasīt tulkojumu, labāk un “radošāk” lasītājam pašam uzminēt, iedomāties, izgaršot. Lasi vai klausies, nevis lai “saprastu”. Lasi vai klausies tad, ja ieinteresē, patīk vai sadusmo. Ja nesakairina un arī nesakaitina, tad tā nav tava vaina, bet manējā. Ej un skaties Dieva pasaulē, tur brīnumu, skaistuma un šausmu pietiek,” savas klausāmgrāmatas iznākšanas sakarā sakaUldis Bērziņš.

„Kad vajadzēja izvēlēties dzejoļus izrādei [Jaunā Rīgas teātra izrādei] “Dzeja “, es zināju, ka noteikti izvēlēšos arī Ulža Bērziņa tekstus. Ne tāpēc, ka labi pārzinātu viņa dzejoļus, bet tāpēc, ka tos zināju virspusēji. Biju šad tad iemetis acis pāris viņa krājumos, kas man ir mājās. Dzeja mani sev pielaiž klāt, kad to pārlasu, īpaši, kad to runāju, runāju publiski. Tāpēc biju priecīgs, strādājot pie izrādes, pietuvoties Ulža dzejoļiem. Un divtik priecīgs biju, kad mani uzaicināja ieskaņot tos diskā. Jo tas nozīmēja to, ka vēl zināmu laiku būšu, domāšu, runāšu Bērziņa dzejoļos. Peldēšos, spēlēšos, kļūdīšos, pārteikšos, brīnīšos, padzeršos tajos. Burbuļojoša, virpuļojoša, urdoša, veldzējoša ir tā dzejas viela, ko viņš gāž nenosakāma izmēra tilpnē. Un atkal gribas tur ielēkt,” pieredzē dalās Kaspars Znotiņš.

Klausāmgrāmatas tapšanas laikā Kasparam Znotiņam radās precizējoši jautājumi autoram par dzejoļos minētajām parādībām, īpašvārdiem, vietvārdiem un jēdzieniem. CD grāmatiņā var lasīt Ulža Bērziņa atbildes aktierim.

Latvijas Kultūras kanona personības Ulža Bērziņa klausāmgrāmata „Izņemts no skolas” domāta visplašākajam literatūras interesentu lokam – dzejas cienītājiem, skolēniem, studentiem, pētniekiem, skolotājiem, balss ierakstu kolekcionāriem un daudziem citiem.

Veikalā „Upe” Vaļņu ielā 26 un kultūrpreču veikalā „NicePlace Mansards” Kr. Barona ielā 21a (pagalmā) – „Izņemts no skolas” būs pieejams par 9 eiro. Disks būs nopērkams arī Latvijas labākajās grāmatnīcās.

vairāk informācijas par izdevniecības „Apostrofs” var lasīt “Facebook” lapā

 

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu