Putina īstenoto Krimas aneksiju koncertā slavē „Jaunā viļņa” zvaigznes • IR.lv

Putina īstenoto Krimas aneksiju koncertā slavē „Jaunā viļņa” zvaigznes

86
Koncertā Maskavas Sarkanajā laukumā, kur slavināja Putina politiku Krimā. Foto: AFP/LETA

„Jauno vilni” Jūrmalā šovasar atcelt netaisās

Krievijas prezidenta Vladimira Putina īstenoto Krimas aneksiju – pievienošanu Krievijai – otrdienas vakarā Maskavas pašā centrā Sarkanajā laukumā sarīkotajā tā saucamajā vienotības koncertā slavēja arī Jūrmalas festivāla „Jaunais vilnis” ikgadējās zvaigznes – dziedātājas Valērija un Larisa Doļina, kā arī Krievijas estrādes nu jau sirmais pārstāvis Ļevs Ļeščenko, grupa “Ļube” un citi.

Valērija klātesošos koncertā sveica ar “vēsturisku notikumu”, bet Doļina ar vārdiem: “Krima uz visiem laikiem ir mūsu.”

Tomēr nekas pagaidām neliecina, ka „Jaunais vilnis” šovasar Jūrmalā varētu nenotikt, trešdien vēsta avīze „Diena”.

“Protams! “Jaunais vilnis” šogad notiks! Kāpēc lai nenotiktu?” laikrakstam atbildējuši komponista un starptautiskā populārās mūzikas jauno izpildītāju konkursa “Jaunais vilnis” mākslinieciskā vadītāja Igora Krutoja pasākumu aģentūrā “ARS” Maskavā. Par festivāla atcelšanu nedomā arī Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS).

Tomēr Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) norādījis, ka, ņemot vērā esošo situāciju, konkursa “Jaunais vilnis” norise Jūrmalā nebūtu gaumīga.

Līdzīgās domās bijis arī viens no “Jaunā viļņa” radītājiem komponists Raimonds Pauls: “Tas, vai festivālam ir vieta Jūrmalā, jājautā Jūrmalas pilsētas domei un Jūrmalas biznesmeņiem. Esmu viens no šī festivāla idejiskajiem dibinātājiem, taču negaidīju, ka tas pārvērtīsies par politisku pasākumu.” Pauls šogad, līdzīgi kā pērn, “Jaunajā vilnī” nepiedalīsies.

“No valsts politikas puses šobrīd ir pēdējais brīdis izlemt jautājumu par “Jauno vilni”. Cerams, ka šonedēļ ES valstu vadītāji pieņems lēmumu par sankcijām pret Krieviju, un, ja tās būs nepārprotami interpretējamas tā, ka šāda tipa pasākumi jāsvītro, tad tā arī būs jādara,” uzskata Latvijas Universitātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Skudra skaidro, ka nopietnu politisko sankciju gadījumā “Jaunais vilnis” Jūrmalā varētu notikt tikai tad, ja tiktu parakstīta trīspusēja vienošanās starp festivāla vadību no Krievijas, Jūrmalas pilsētas domi un Latvijas puses organizatoriem, ka tas ir privāts popkultūras pasākums, kurā nav nekā politiska.

Savukārt otrdienas vakarā Krievijas popmūzikas zvaigznes un aktieri kāpa uz skatuves Sarkanajā laukumā, lai slavētu Putinu, kurš “apvienojis Krievijas zemes”, pārvērstās balsīs kliedzot: “Mēs esam vienoti!” un draudot, ka notikušais Krimā ir “tikai Maskavas pievārte. Mēs iesim līdz Berlīnei!”.

Dziesmās dominēja kareivīgums, Krimas apdziedāšana un slavināšana, kā arī ilgas pēc PSRS atgriešanās. Savukārt viens no “politiskajiem jokiem”, ar kuriem Putina klaķierus uzjautrināja aktieri, bija – ASV prezidentam Obamam darbs jāmeklē kukluksklanā.

 

Komentāri (86)

jmaklakovs 19.03.2014. 09.33

Nekas nav jāatceļ. Vienkārši no šodienas jāliedz iebraukšana visiem Putina atbalstītājiem. Viss. Jaunais vilnis atcelsies pats.

+35
-1
Atbildēt

2

    Gaisma; Enģelis > jmaklakovs 19.03.2014. 10.25

    Precīzi. Pie viena liegt iebraukšanu Šengenas valstīs.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > jmaklakovs 19.03.2014. 09.42

    Fakts. Sarakstus šie jau ir sastādījuši paši, atliek vien pievienot citu tekstu.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 19.03.2014. 09.23

Atcelt jau droši vien nevar… katrs miesta priekšnieks rīkojas atbilstoši savai izpratnei par lietu kārtību.

Taču, cik zināms, Latvijai ir vīzu režīms ar RUS, un tā vairs nav trukšņa kompetence. Vīzu izsniegšana ir valsts kompetence, un kā valsts oficiālā vara rīkosies – to redzēsim.

+29
-1
Atbildēt

5

    ievuliitis > silvija_vitina 19.03.2014. 11.38

    To es nezināju, paldies. Tagad vēl jāatrod tādus, kas to gribēs un uzdrošināsies darīt.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > silvija_vitina 20.03.2014. 02.50

    Tikai vienai?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ja pie varas esošajiem politiķiem būtu vēlme, tad atrastu veidu, kā atcelt.

    Bet šādas vēlmes nav. Tieši otrādi.

    Labi, ka Saeimas vēlēšanas tad jau būs tuvu.

    Tā ka tad, kad Jūrmalā pie gadskārtējās Latvijas pazemošanas būs pievienota rašisma ideoloģijas slavināšana, vienai varas partijai šo kolaboracionismu nepiedos.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > silvija_vitina 19.03.2014. 11.31

    Vīzas var likvidēt. Kā tik būtu griba.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > silvija_vitina 19.03.2014. 09.28

    Neder. Daudziem no Kremļa politikas propagandētājiem esam piešķīruši Šengenas vīzu. Varbūt iedosim vēl kādam tuvākajā laikā. TUA vēl neesam pārstājuši tirgot:(

    +14
    -8
    Atbildēt

    0

Mārtiņš 19.03.2014. 09.49

Pārlasiet vēlreiz šo rindkopu:

“Savukārt otrdienas vakarā Krievijas popmūzikas zvaigznes un aktieri kāpa uz skatuves Sarkanajā laukumā, lai slavētu Putinu, kurš “apvienojis Krievijas zemes”, pārvērstās balsīs kliedzot: “Mēs esam vienoti!” un draudot, ka notikušais Krimā ir “tikai Maskavas pievārte. Mēs iesim līdz Berlīnei!”.

Ar to, manuprāt, viss ir pateikts! Un Krima tikai ir pirmais kumoss krievijas ēdienkartē. vai tiešām mēs turpināsim būt tik gļēvi un bez savas stingrās nostājas?

+28
-1
Atbildēt

5

    Ojārs > Mārtiņš 19.03.2014. 10.34

    traductrice Klau, bet kultūra taču “vieno”, ne tā?

    ——————–

    Sports (un tā kultūra arī) ir ārpus politikas!

    /Rižskoje Ģinamo fanu klubs/

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    gliters > Mārtiņš 19.03.2014. 14.27

    “Doma apmēram šāda: “mūs, Latvijā dzimušos krievus, galīgi neinteresē krievu tautas tērpi un balalaikas (resp., krievu kultūras tradīciju kopšana). Mūs interesē izglītība dzimtajā-krievu valodā, piedalīšanās sabiedriskajos procesos (kādos?/ar kādu mērķi?-bez atšifrējuma).”

    Un neskaitāmie ļautiņi, kuru “maizesdarbs” bija šo “minoritāšu” t.s. “integrācija” vairāk nekā 20 gadus izlikās šādas acīmredzmas lietas neredzam.

    Bet toties cik piķa sazāģēts jau pēc definīcijas neispējamās “integrācijas” programmās … pat iedomāties bail.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Mārtiņš 19.03.2014. 10.10

    Klau, bet kultūra taču “vieno”, ne tā?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Mārtiņš 19.03.2014. 10.56

    šodien pa LR1 dzirdēju kādas LV krievietes viedokli par kultūru un integrāciju. Doma apmēram šāda: “mūs, Latvijā dzimušos krievus, galīgi neinteresē krievu tautas tērpi un balalaikas (resp., krievu kultūras tradīciju kopšana). Mūs interesē izglītība dzimtajā-krievu valodā, piedalīšanās sabiedriskajos procesos (kādos?/ar kādu mērķi?-bez atšifrējuma). Runāja latviski praktiski ar nesaklausāmu Rus akcentu.

    Tātad, ko esam panākuši? Krievi ir integrējušies tiktāl, ka savas tautas kultūras tradīcijas viņiem ir tukša vieta. Toties liela vieta ir krievu šovinismam visās izpausmēs. Doigraļisj.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Mārtiņš 19.03.2014. 09.54

    Par “iešanu līdz Berlīnei” laikam jau var vismaz nevēlamu personu sarakstā tikt.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu