Dombrovskis: Latvijas uzņēmējiem nepieciešams diversificēt eksporta tirgus • IR.lv

Dombrovskis: Latvijas uzņēmējiem nepieciešams diversificēt eksporta tirgus

38
Foto: Ieva Čīka, LETA

AS “Brīvais vilnis” apturējis produkcijas piegādi Ukraini, citi uzņēmēji pagaidām vēro situāciju

Galvenais izaicinājums Latvijas uzņēmējiem tuvākajos gados būs savu eksporta tirgu diversifikācija, uzskata ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), vēsta LETA.

Viņš biznesa portālam “Nozare.lv” atzina, ka, diversificējot eksporta tirgus, Latvijas uzņēmēji nodrošināsies pret to, ka uzņēmumu darbība nenonāk pārāk lielā atkarībā no viena tirgus. “To pierāda arī pēdējā laika notikumi Ukrainā un Krievijā,” norādīja ministrs.

Tajā pašā laikā Dombrovskis uzsvēra, ka arī turpmāka attīstība Latvijas ekonomikā joprojām būs cieši saistīta ar preču un pakalpojumu eksporta iespējām.

Pēdējos trīs gados Latvijas ekonomikas izaugsme ir bijusi starp straujākajām Eiropas Savienībā un kļūst arvien ilgtspējīgāka un produktīvāka. Preču un pakalpojumu eksporta apjomi ir sasnieguši vēsturiski augstāko līmeni, kopējam eksportam par gandrīz 20% pārsniedzot pirmskrīzes perioda augstāko punktu. 2012.gadā iekšzemes kopprodukts (IKP) pieauga par 5,2%, bet 2013.gadā – par 4,1%.

2013.gadā lielākais Latvijas eksporta tirgus bija Lietuva, uz kuru eksportēto preču un pakalpojumu vērtība bija 1,7 miljardi eiro jeb 17% no kopējā preču eksporta, otrajā vietā bija Igaunija ar 1,3 miljardiem eiro un 13% no kopējā eksporta preču apjoma, savukārt trešajā vietā – Krievija, uz kuru eksportētas preces par 1,2 miljardiem eiro, kas ir 11,5% no kopējā preču eksporta.

Pārtikas preču eksporta tirgu vidū pirmajā vietā ir Krievija, uz kuru 2013.gadā eksportētas pārtikas preces 492 miljonu eiro apmērā, otrajā vietā – Lietuva (408 miljoni eiro) un trešajā vietā – Igaunija (294 miljoni eiro).

LETA jau ziņoja, ka Krievijas parlamenta augšpalāta apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā. Rietumvalstis nosodījušas Krievijas militāro iejaukšanos Ukrainā.

Jau ziņots, ka Latvijas uzņēmumi, kuri strādā Ukrainā un Krievijā, rūpīgi vēro tur notiekošo. Piemēram, rūpnīcas AS “Ditton pievadķēžu rūpnīca” valde un padome pastāvīgi seko līdzi tam, kā Krievijas un Ukrainas partnerkompānijas pilda savas līgumsaistības, un, parādoties nelabvēlīgām tendencēm, uzņēmums nekavējoties veiks attiecīgus pasākumus, vienlaicīgi informējot par to ieguldītājus.

Savukārt zivju pārstrādes uzņēmums AS “Brīvais vilnis” saspīlētās politiskās situācijas Krievijā un Ukrainā dēļ, Ukrainas valūtas grivnas un Krievijas rubļa straujā krituma dēļ pat apturējis piegādes Ukrainai un samazinājis piegādes Krievijai.

EY partneris Baltijā Guntars Krols pauda uzskatu, ka Ukrainas krīzei nevajadzētu atstāt negatīvu ilgtermiņa ietekmi uz investīciju vidi Baltijā.

 

Komentāri (38)

janis17 14.03.2014. 13.54

Vai vienkāršāk nebūtu pateikt, ka tie, kas ilgtermiņā savu biznesu cer balstīt uz krieviju ir pilnīgi duraki?

+11
-1
Atbildēt

2

    inta_s > janis17 14.03.2014. 14.42

    Diez vai vispār kaut ko mūsdienās var izplānot ilgtermiņā. Kaut kāds pārmaiņu laiks…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > janis17 14.03.2014. 15.24

    diemžēl tā ir, ka austrumu kaimiņš ir pagalam neuzticams, bet ar to jau visi sen rēķinās. Konservu ražotājiem būs ko pasvīst, bet Francijā ir parādijusies interese. Olainfarm un Grindex…ups, bet gan jau Lipmans ar Malīginu nepazudīs. Uz Rietumiem vīri, uz Rietumiem!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Nika 15.03.2014. 10.00

Interesanti, ko tas krievs Vjačeslavs tagad domā par SC? Nesen vēl stāstīja, ka Ušakovs baigais čoms un SC nestrādājot nekādās kremļa interesēs (absurdi esot ko tādu teikt). Tagad pat mazam bērnam skaidri redzams, ka čuvaks bija pilnīgi garām savā domāšanā.

+1
0
Atbildēt

0

inta_s 14.03.2014. 13.48

Tikpat pravietiski kā jebkurš wannabe politiķis kas priekšvēlēšanu kampaņās vienmēr, pilnīgi vienmēr skandina tādu “jaunumu” kā “Ir jāatīsta ražošana Latvijā.”

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu