Vienojas nemainīt KNAB pārraudzību • IR.lv

Vienojas nemainīt KNAB pārraudzību

34
Foto: Evija Trifanova, LETA

Padomes locekļi uzskata, ka jāstiprina iestādes finansiālā neatkarība

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Sabiedriski konsultatīvā padome vienojusies, ka jautājumā par KNAB neatkarību šobrīd jāatstāj līdzšinējā situācija, proti, birojs ir Ministru kabineta pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, vēsta LETA.

Tajā pašā laikā padomes locekļi uzskata, ka jautājumā par KNAB statusu jāpilnveido konkrētas lietas normatīvajos aktos, piemēram, iestādes finansiālās neatkarības un sociālo garantiju jautājumos.

Līdztekus sēdes laikā tika diskutēts par, iespējams, nepatiesiem ziedotājiem politiskām partijām. KNAB pārstāvji informēja, ka šobrīd tiek gatavoti grozījumi normatīvajos aktos attiecībā uz ziedotājiem, kas partijām ziedo visus savus pēdējo trīs gadu ienākumus. Sēdes laikā tika uzsvērts, ka gadījumos, ja KNAB ir neatliekami risināmi jautājumi, kas neiegūst politisko atbalstu, lai nodrošinātu to virzīšanu apstiprināšanai, KNAB ir jāiesaista konsultatīvā padome.

Padomes locekļi aicināja šādas iniciatīvas izskatīt padomes sēdē, jo atbalsta gadījumā viņi sniegtu nepieciešamo atbalstu to tālākai virzībai apstiprināšanai.

Sabiedriski konsultatīvā padome izveidota 2004.gadā ar mērķi nodrošināt sabiedrības pārstāvju līdzdalību korupcijas novēršanas politikas veidošanā, īstenošanā un sabiedrības izglītošanā.

Jau ziņots, ka KNAB izstrādātās koncepcijas projekts par KNAB statusu patlaban ir saskaņošanas stadijā, un saskaņošanas termiņš ir 31.decembris. Koncepcijai par KNAB statusu ir izstrādāti trīs varianti. KNAB atbalsta pirmo variantu.

KNAB atbalstītais variants paredz biroja autonomijas stiprināšanu, veicot grozījumus normatīvajos aktos, tostarp mainot budžeta piešķiršanas mehānismu un biroja izstrādāto tiesību aktu projektu virzību. Lai nodrošinātu šī varianta izpildi, tiek atstāts KNAB likumā noteiktais, ka birojs atrodas Ministru kabineta pārraudzībā. Tomēr biroja kā iestādes autonomas funkcionēšanas nodrošināšanai KNAB likumā tiek iekļautas vairākas normas.

Šis variants paredz, ka pirms KNAB darbības termiņa beigām pretendentu atlases komisija veic tagadējā priekšnieka novērtējumu un sniedz valdībai un Saeimai atzinumu, lai lemtu, vai priekšnieks atstājams amatā uz vēl vienu termiņu.

Attiecībā uz biroja budžetu nosakāms, ka sadarbībā ar Finanšu ministriju jānosaka koeficients, pēc kura aprēķināms, kāds ir biroja kopējais gada budžets, nosakot to procentuālā apmērā no iekšzemes kopprodukta valstī.

Papildus jau noteiktajai biroja kompetencei ir izvērtējams, vai birojam nebūtu paplašināms doto tiesību apjoms, piemēram, noteikt, ka birojam ir tiesības apturēt prettiesisku darbību, apturēt pretlikumīgu līgumu utt. Pašreizējā situācijā birojam, veicot pārbaudes, nākas konstatēt nelikumīgas darbības, tomēr administratīvā procesa likums nepieļauj tūlītēju nelikumību pārtraukšanu.

Komentāri (34)

ligakalnina 11.10.2013. 11.52

Tas viss nav būtiski, ja V kas obligāti jāizdara – jāastsakās no sadarbības ar NA, kas gremdē Latvijas ekonomiku un degradē politisko vidi, un, vēl jo vairāk, piekrisyt viņu šantāžai.
Nedrīkst sadarboties ar absolūti bezatbildīgiem, ārkārtīgi primittīviem, un bezprincipiāliem politiķiem populistiem.
Un tas, ka RP it kā bloķējas ar šiem te cilvēkiem, liecina tikai pr Latvijas politikas kvalitāti uin totālo degradāciju.

+3
-4
Atbildēt

6

    Ojārs > ligakalnina 11.10.2013. 12.35

    ?
    Uzmodies pēc dilērija?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 11.10.2013. 12.37

    Nē, atšķirībā no NA elektorāta, spēju spriest adekvāti, nevis, līdzīgi amēbai, reaģēt uz jebkuru NA saukli tipa “krievi nāk” ar reakciju uz kairinājumu.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 11.10.2013. 12.52

    atkal fašisti un esesieši rēgojas?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    marmed > ligakalnina 11.10.2013. 19.02

    Dzerim jāstājas antifāsistu rindās, kopā ar Kuzinu, vienāda līmeņa deģenerāti. varēsi 16. martā protestēt pie pieminekļa :)

    “fašizm neproidet”

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Vineta > ligakalnina 11.10.2013. 22.50

    traks_sunsxxx
    Seksuālā orientācija arī un prātiņš kā Vaņkam Kuzinam.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 11.10.2013. 23.28

    Dzeri, nevari paskaidrot, kāds rakstam sakars ar NA??? Vai tu sāc rīkoties ka tipisks trollis, novirzot sarunas tēmu no viņiem nevēlama jautājuma pilnīgā purvā?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Ojārs 11.10.2013. 12.34

šitais ir patiesi labs: http://www.ves.lv/article/252688
Iesaku palasīt…

0
-3
Atbildēt

1

    Inese > Ojārs 11.10.2013. 12.40

    — Вы хотите сказать, что Латвийское ТВ действует строго по национальному признаку?

    — Так ведь это, наверное, ни для кого не секрет. Латышские журналисты своих только хвалят, а “чужих” вовсю мочат. Это касается и не “тех” депутатов. И здесь все четко разделено по национальному признаку.
    ========================

    Mjā, bez komentāriem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Inese 11.10.2013. 10.41

IR, varbūt beidzot uzrakstīsiet, ka mikrouzņēmumu nodoklis tiks palielināts par 67%?

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu