Talsu muzejā atklāta franču mākslinieka Bernāra Sordē izstāde • IR.lv

Talsu muzejā atklāta franču mākslinieka Bernāra Sordē izstāde

37
Bernāra Sordē "Triptihs".

Septiņus gadus Sordē strādāja par padomnieku Eiropas Komisijas delegācijā Rīgā

Talsu novada muzejā atklāta franču domātāja un mākslinieka Bernāra Sordē gleznu un zīmējumu izstāde “Introrevolūcija”. Izstāde tapusi, pateicoties talseniecei Inai Strazdiņai, Latvijas Radio žurnālistei Briselē, kurai sēžot kafejnīcā “Flamingo” un sarunājoties ar mākslinieku, radusies iecere par izstādes rīkošanu Latvijā.

Bernāram Sordē svarīgi ir izteikties: “Es esmu horizontāls, nevis vērsts tikai vienā virzienā!”, atzinis mākslinieks, domātājs, pedagogs, grāmatu autors, kuram ir inženiera, kibernētiķa un ekonomista izglītība.

Bernārs Sordē savulaik vadījis vairākus uzņēmumus, no 1996. gada līdz 1998. gadam strādājot Eiropas Komisijā, viņa atbildības lokā bija sadarbība ar Krieviju. Savukārt, Francijas ekonomikas un finanšu ministrijā – sadarbība ar Krieviju un Ukrainu. Septiņus gadus Sordē strādāja par padomnieku Eiropas Komisijas delegācijā Rīgā ekonomikas un sociālajā politikā, veicinot Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā.

Sestdien atklājot izstādi, muzeja pārstāve Guna Millersone, atzina: “Šī ir izstāde, kuru grūti ir bezkaislīgi analizēt un sakārtot. Tā uzrunā ikvienu pārāk tieši, gandrīz vai nekaunīgi! Izstādē redzamās cilvēku sejas, dzīves pabērnu sagumušie stāvi, skumjas pirms gaidāmās ziemas, un acis, tieši acis neļauj novērsties. Kāpēc skatīties uz to, kas nav patīkami?! Izstāde aicina uz šo iekšējo – intro – revolūciju – uz modināšanu līdzjūtībai, sapratnei un sadarbībai.” 

Bernāra Sordē glezniecība ir netradicionāla: gleznu pamatne – līmētas second hand drēbes, šis tas no izgāztuvēm, ready made lietas – un tomēr darbi radušies lielā aizrautībā, sekojot idejai un galvenajai domai.  Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus, savā uzrunā atklāšanā sacīja: “Nav viegli izlikt dvēseli kā uz paplātes, bet māksliniekam tas ir izdevies, un viņa vēlme ir, skatītājam likt padomāt par dzīves vērtībām.”

Izstādē var noskatīties divas filmas, kas ļauj tuvāk iepazīt Bernāra Sordē uzskatus par sabiedrību, Eiropu un globalizāciju: 2012. gadā tapusī filma „Kādu pasauli nodosim nākamībai?” (« Quel monde transmettre ?», teksta autors ir pats Sordē) un 2004. gadā uzņemtais Sordē videoportrets „En face” (koncepcija – Valda Podkalne, operators – Anatolijs Pjatkins).

Izstāde Talsu novada muzejā tā būs apskatāma līdz 3. novembrim. Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu