Latvijas Fotogrāfijas muzejā atklās divas jaunas izstādes • IR.lv

Latvijas Fotogrāfijas muzejā atklās divas jaunas izstādes

32
Somu fotogrāfes Lindas Marijas Varomas darbs no izstādes "Dziedošie kaimiņi"

Somu fotogrāfes Lindas Marijas Varomas darbos iemūžinātas Igaunijas estrādes, bet Pētera Šmita izstādē apskatāmas stereofotogrāfijas

Latvijas Fotogrāfijas muzejā no 5.jūnija līdz 30.jūnijam būs apskatāmas divas jaunas izstādes – somu fotogrāfes Lindas Marijas Varomas izstāde “Dziedošie kaimiņi” un Pētera Šmita stereofotogrāfiju izstāde, raksta aģentūra LETA.

Somu fotogrāfes veidotajā izstādē 26 fotogrāfijās atveidotas Igaunijas estrādes, kas tiek izmantotas, gatavojoties Dziesmu svētkiem. Igauņi ir dziedoša tauta, un Dziesmu svētki Tallinā tiek rīkoti katru piekto gadu. Tāpat kā latviešu Dziesmu un deju svētki, arī Igaunijas Dziesmu svētki ir iekļauti UNESCO pasaules nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā. 

Pētera Šmita stereofotogrāfiju izstāde būs skatāma muzeja trešajā stāvā. Stereofotogrāfija ir telpiska fotogrāfija, kas kalpojusi par pamatu mūsdienu 3D kino attīstībai. Tās pamatā tiek izmantotas cilvēka redzes īpatnības – spēja uztvert attēlu reljefi. Stereofotogrāfija ir attēls, kas vienlaicīgi uzņemts ar kameru, kurai ir divi objektīvi vai viena un tā paša objekta fiksācija ar parasto fotoaparātu no diviem dažādiem leņķiem. Latvijas Fotogrāfijas muzejā ir vairāk nekā 700 priekšmetu liela Šmita uzņemto stereofotogrāfiju kolekcija. Uzņēmumos fiksēts teju viss – Latvijas ainava, vēsturiskās vietas, arhitektūra, pieminekļi, etnogrāfiskais materiāls, sabiedrībā pazīstamas personības un notikumi. Šī sistemātiskā stereouzņēmumu kolekcija tika izmantota Latvijas skolās kā uzskates materiāls, taču bija nopērkama arī privātpersonām.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu