FOTO: Rēzeknē atklāta Austrumlatvijas koncertzāle • IR.lv

FOTO: Rēzeknē atklāta Austrumlatvijas koncertzāle

25
Austrumlatvijas koncertzāle "Gors" Rēzeknē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Daudzfunkcionālais centrs tiek saukts par Latgales vēstniecību “Gors”

Rēzeknē ceturtdienas vakarā ar koncertu atklāta Latgales vēstniecība “Gors” jeb Austrumlatvijas koncertzāle. Atklāšanas pasākumi turpināsies arī 1.jūnijā un 2.jūnijā.

Kā skaidro Austrumlatvijas koncertzāles mārketinga speciāliste Aija Eriņa, „GORS” nozīmē gars latviešu valodā. Tas saistās ar garīgumu, un latgaliski ļoti bieži tiek lietots vārdu savienojums – „Latgolys gors”, kas simbolizē Latgales un latgaliešu būtību, dvēseli, esību. Šī ideja ir arī zīmola pamatā, norāda Eriņa.

Būvniecības uzņēmums SIA “Arčers” nodevis ekspluatācijā 2010.gadā būvēt sākto Austrumlatvijas reģionālo daudzfunkcionālo centru jeb Latgales vēstniecību “Gors”, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja “Arčera” pārstāve Zane France.

Austrumlatvijas reģionālā daudzfunkcionālā centra Rēzeknē būvniecības pasūtītājs ir Rēzeknes dome. Projekta autors – SIA “Vizuālās modelēšanas studija”, arhitekti Uldis Balodis un Daiga Bikše. Akustikas aprēķini un konsultācijas veikti sadarbībā ar Zviedrijas uzņēmumu “Akustion”. Objekta būvuzraudzību veica SIA “Isliena V”, bet galvenais būvuzņēmējs bija “Arčers”. Kopējās būvniecības izmaksas bija 12,84 miljoni latu bez pievienotās vērtības nodokļa.

Ēkā ir divas akustiskās koncertzāles, no kurām vienu var izmantot par kinozāli ar trīsdimensiju jeb 3D filmu demonstrēšanas iespējām, horeogrāfijas zāle, orķestra mēģinājumu zāle, kas ir speciāli izolēta un nodrošināta ar nepieciešamo akustiku, pilnībā aprīkotas mākslinieku grimētavas un ģērbtuves, kā arī telpas koru un deju kolektīvu mēģinājumiem. Centrā ir laulību reģistrācijas zāle, mūzikas ierakstu veikals, restorāns un plašas foajē telpas, kas piemērotas izstāžu rīkošanai.

Līdzās jaunuzceltajam daudzfunkcionālajam centram labiekārtota arī apkārtējā teritorija aptuveni 3,5 hektāru platībā. Centra apkārtnē ierīkota gājēju iela, bruģēti celiņi un autostāvvieta 170 automašīnām, pie upes izbūvētas terases veida kāpnes, uzstādītas strūklakas un soliņi, izveidoti apstādījumi un veikti apzaļumošanas darbi.

Latgales vēstniecības “Gors” vizuālajā noformējumā izmantotas daudzveidīgas arhitektoniskās formas, kā arī materiālu un krāsu saspēle. Ēkas ārsienās betons mijas ar lieliem stikloto konstrukciju laukumiem. Līdzīga tendence saglabājas arī iekštelpu apdarē, sienas būvētas no ģipškartona konstrukcijām, savukārt publiskās zonas atdalītas ar stiklotām alumīnija konstrukcijām, skaidroja France.

Ēkai nav pagraba stāva, pats zemākais telpas līmenis ir orķestra bedrei un liftiem. Jaunbūvei lielās zāles daļā kopumā ir seši stāvi, bet mazās zāles daļā pieci stāvi. Kopējā ēkas platība ir 11 166 kvadrātmetri. Daudzfunkcionālā centra lielajā zālē paredzētas sēdvietas līdz 1000 skatītājiem, savukārt mazajā zālē – līdz 250 skatītājiem. Lielajā zālē daļa sēdvietu transformējas zem grīdas un daļa sienas nišā, tādējādi iegūstot vietu 2500 stāvošiem skatītājiem.

Viens no sarežģītākajiem uzdevumiem būvniecības procesā bija nodrošināt teicamu akustiku koncertzālēs, lai vienlīdz labs skanējums būtu dažādu muzikālo žanru koncertiem un pasākumiem. Abu zāļu projekts tika izstrādāts, sākotnēji veicot akustikas aprēķinus.

“Jāatzīst, ka šis projekts bija nopietns izaicinājums būvniekiem. Nekas līdzvērtīgs līdz šim Latvijā nav tapis. Īpašs izaicinājums bija akustikas risinājumu realizēšana. Būvnieku uzdevums bija ar piemērotāko tehnoloģiju un materiālu palīdzību izveidot kontrolētu akustisko sistēmu un novērst skaņas kustību uz āru,” norāda “Arčera” būvniecības projektu vadītājs Uldis Dundurs.

Abu akustisko zāļu sienu un griestu apdares izvēli, inženierkomunikāciju risinājumus, sānu balkonu formu, plakņu lauzumus un sarežģītās formas diktē akustikas prasības un noteikumi. Krēsli abās zālēs pēc speciālas tehnoloģijas izgatavoti Beļģijā, strikti ievērojot akustiskos mērījumus.

 

Komentāri (25)

Sanšains 31.05.2013. 09.54

Vai kāds latgaļu dialekta pazinējs nevarētu pateikt, ko nozīmē vārds “Gors”?

+2
0
Atbildēt

2

Dancis 31.05.2013. 09.43

Vīglu un svieteigu miužu Goram!

+2
-1
Atbildēt

0

mēbeļu izgatavošana 31.05.2013. 10.49

Varbūt biežāk jārīko vēlēšanas – pirms tām daudz labas lietas atklāj :)

+1
-1
Atbildēt

1

    modriss > mēbeļu izgatavošana 31.05.2013. 11.39

    Koncertzāles atklāšanai ar vēlēšanām visai nosacīta saistība…
    Toties pagājušo nedēļ izziņotā festivāla parka rekonstrukcijas “pabeigšana” ar visiem tajā sarīkotajiem pasākumiem gan bij tīrā priekšvēlēšanu māžošanās

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu