Kāpēc "Saskaņas centrs" nebūs valdībā • IR.lv

Kāpēc “Saskaņas centrs” nebūs valdībā

68
Foto: Ķestutis Vanags, F64
Aivars Ozoliņš

Koalīcijas partijām būtu jāspēj vienoties par valstiskumu, tiesiskumu un ekonomiku

Jaunā Rīgas teātra galvenais režisors Alvis Hermanis otrdien televīzijā bilda, ka redzot Saeimas atlaišanas un pirmstermiņa vēlēšanu scenāriju – Latvijā tiekot gatavota “Maskavas valdība”. Arī ģēnijiem gadās misēkļi. Maskava savas valdīšanas atgriešanos, protams, vienmēr ir gatavojusi un gatavo, tomēr pēc vēlēšanām septembrī Saskaņas centram praktiski nav izredžu iekļūt valdības koalīcijā.

Jāatzīst, Hermanis precīzi izpauda daļas sabiedrības bažas, ka «krievi nāk». Šādas bažas itin daudziem ir pirms katrām vēlēšanām. Šajā reizē tās varbūt pastiprina daži Valda Zatlera un atsevišķu Vienotības politiķu izteikumi par «runāšanu» ar SC (šīs valdības veidošanas laikā pērnruden bija aizrunājušies tiktāl, ka teju šķita – Urbanovičam tikai jāpasaka buramvārds «okupācija», un kļūs par ministru). Taču elementāra aritmētika plus politiskā loģika liek secināt, ka scenārijs ar SC valdībā ir blefs un fikcija.

Aritmētika

Nākamajā Saeimā līdzās SC acīmredzot būs vēl četras partijas – Vienotība, Zatlera Reformu partija, Zaļo un zemnieku savienība, Visu Latvijai – TB/LNNK. SC iepriekšējās vēlēšanās iegūtie 26 procenti vēlētāju balsu, kas tam deva 29 vietas Saeimā, ir tuvu maksimumam, ko šis politiskais spēks vispār var iegūt, un vēlēšanās 17.septembrī diezin vai iegūs vairāk (ticamāk šķiet, ka mazāk). Tomēr presē un sabiedrībā tiek ikdienišķi pieņemts, ka SC vēlēšanās droši vien «uzvarēs». Ar to domāts, ka iegūs visvairāk deputātu vietu. Iespējams, kaut gan droši pateikt to pašlaik nevar.

Taču Valsts prezidentam nav pienākuma uzticēt valdības veidošanu visvairāk vietu ieguvušajai partijai, un diezin vai Andris Bērziņš to darīs, nebūdams puslīdz pārliecināts, ka šī partija var izveidot stabilu valdību. Bet daudz loģiskāka un vienkāršāk izveidojama par jebkādu valdību ar SC būs jebkāda valdība bez SC.

Tomēr uz brīdi iedomāsimies, ka prezidents nerīkosies saprātīgi un aicinās valdību veidot abus (vai pa vienam, pēc kārtas?) SC «premjerministra kandidātus» Jāni Urbanoviču un Nilu Ušakovu.

Lai sāktu kaut ko veidot, SC vajadzēs pierunāt vismaz vienu no pārējām četrām partijām. VL – TB/LNNK atkrīt. No atlikušajām trim visvieglāk varētu piekrist ZZS (pareizāk, piekristu Aivars Lembergs, kam šī būtu pēdējā iespēja saglabāt vērā ņemamu politisko ietekmi). Abām kopā tomēr diezin vai būs vairākums, bet no abām atlikušajām automātiski atkristu Zatlera partija, kuras līderis kategoriski pateicis, ka neies koalīcijā ar oligarha «zaļajiem zemniekiem». Sanāktu, ka valdībā būtu jābūt SC, ZZS un Vienotībai? Nesanāktu. Pērn rudenī pēc vēlēšanām tieši šāda koalīcija tika teorētiski apspriesta, tomēr pat tad nesanāca. Bet pašlaik ir daudz vairāk iemeslu, kāpēc nevar sanākt. (Tie paši iemesli dara neiespējamu arī koalīcijas variantu ar Zatlera partiju ZZS vietā.)

Loģika

«Okupācijas atzīšana» ir teju vienīgais, par ko saistībā ar SC iešanu valdībā šūmējas sabiedriskā doma. Taču ir trīs lielie jautājumu bloki, par kuriem koalīcijas partneriem būs jābūt pamatos vienprātībai, – valstiskuma, tiesiskuma un ekonomiskais. Un visos trijos SC uzskati un rīcība kardināli atšķiras no Vienotības un ZRP uzskatiem, programmām un rīcības.

Diskusiju fiksēšanās uz jautājumu, vai SC atzīst vai neatzīst «okupācijas faktu», kļuvusi nu jau anekdotiska. Tāpat kā meklēšanās pēc kāda formulējuma, kas ļautu SC «atzīt okupācijas faktu», tomēr to nepasakot skaidri. Proti, jautājums iznāk esam nevis par to, vai SC atzīs okupāciju (nu, neatzīs, protams), bet gan par to, vai viņu iespējamie partneri valdībā atzīs šādu «atzīšanu» par gana labu, lai ņemtu viņus valdībā. Tas nav nopietni. Nevienai partijai kāda formulējuma atrašana nevar būt licence valsts vadīšanai.

Pirmkārt, nekāds «okupācijas atzīšanas» formulējums nemainīs pēc būtības SC promaskavisko orientāciju. SC ir sadarbības līgums ar Putina partiju Vienotā Krievija, bet Putina Krievija nekad neatzīs, ka PSRS bija okupējusi Baltijas valstis. It kā nieks Kremļa ciniķiem – ļaut, lai SC pasaka, ko no viņiem šeit prasa, un ņem varu. Nē, nevar – Ušakovs izsludina «moratoriju», trīs gadus to neteiks.

Otrkārt, savu tiesiskuma izpratni SC pilnam nodemonstrēja šīs Saeimas darbības laikā. Visos tiesiskuma stiprināšanai svarīgajos jautājumos SC konsekventi balsoja kopā ar oligarhu partijām par labu viņu interesēm. Ieskaitot vēsturisko balsojumu pret Šlesera kratīšanu, kas kļuva par iemeslu Zatlera rīkojumam nr.2 .

Treškārt, SC ekonomiskā programma un «alternatīvais budžeta projekts» paredz atteikties no Dombrovska divu valdību īstenotās un prezidenta Zatlera (un tagad arī prezidenta Bērziņa) stingri atbalstītās ekonomikas stabilizācijas programmas. SC iecere devalvēt latu, audzēt budžeta deficītu, atlikt parādu atdošanu un aizņemties vēl un vēl sola Latvijai atgriešanos ekonomiskās un fiskālās krīzes ellē.

Kā tas izskatīsies

Tiesa, Dombrovskis un citi Vienotības ļaudis arvien atkārto, ka esot gatavi runāt ar visiem, kurus tauta ievēlēs. (Arī Zatlers izslēdz iespēju runāt tikai ar «oligarhu partijām».) Tomēr spekulācijas par Vienotības un/vai ZRP it kā iespējamo koalīciju ar SC ir no iztēles trūkuma – no nespējas iedomāties, kā par valdības taisīšanu sarunātos politiķi, kuriem ir pilnīgi pretēji uzskati visos minētajos jautājumos.

Kā tieši tas izskatīsies, ļoti iespaidīgi parādīja Dombrovska un Ušakova dialogs žurnāla Ir rīkotajā politiķu «dueļu» ciklā. Abi sarunas gaitā neatrada nevienu punktu, par kuru varētu vienoties – nevienā no pirmīt minētajiem pamatjautājumu blokiem. Un Dombrovskis bez aplinkiem pateica oligarhu sabiedroto partijas līderim, ka Vienotības mērķis ir «panākt, lai tām partijām, kuras balso oligarhu interesēs, nebūtu vairākuma nākamajā Saeimā».

Dombrovskis ir izsvītrojis sevi un līdz ar to Vienotību no «Maskavas valdības» scenārija. Tikpat neiederīgs tajā ir Zatlers ar savu partiju. Jācer, galvenais režisors – vēlētājs – atzīs šādu tekstu par gana labu.

 

Komentāri (68)

Ilko 04.09.2011. 02.17

VL! Parādnieks to vislabāk izteica

Imants Parādnieks VL 10. Saeimas deputāts

SC ir bijis pie varas piecdesmit gadu
«Apollo», [email protected]

Partijas «Visu Latvijai!-TB/LNNK» valdes loceklis Imants Parādnieks nepiekrīt «Saskaņas centra» (SC) pārstāvju apgalvojumam, ka šī partija nekad nav bijusi pie varas.

To Parādnieks norādījis intervijā laikrakstam «Neatkarīgā».
SC simbols sirps un āmurs ir sen jau pazīstams un to vairs neviens latvietis Latvijāa vairs negrib redzēt.

«Šo tēzi «nekad nav bijis pie varas» es gribētu nocirst pašā saknē. SC ir bijis pie varas piecdesmit gadu – kopš 1940. gada 17. jūnija. Un mēs zinām, ko viņi ir izdarījuši Latvijā. SC ir satelītorganizācija tiem, kas nāca pie varas šajā manis nosauktajā datumā. Viņi ir darbojušies ar tām pašām metodēm, ar time pašiem antiprincipiem, ar tām pašām sarunāšanām,» atzīmē Parādnieks un norāda uz SC darbošanos Rīgas domē.

«Skatieties, cik gludi viss notiek Rīgas domē! Treknajos amatos salikti savi cilvēki, kuri atdod naudu saimniekiem, un viss ir kluss! Konflikti netiek iznesti uz āru, un «labais [Nils]Ušakovs» tikai audzē reitingus. Saprotiet, pie varas ir palikuši tie, kas turpina padomju laiku greizo sistēmu. Bet mums šajās vēlēšanās ir jāpasaka: viss ir beidzies! Latvisko partiju koķetēšana ar SC ir necienīga, tā ir pazemojoša ne tikai katra atsevišķa cilvēka, bet arī valsts pašapziņai,» uzskata Parādnieks.

+21
-4
Atbildēt

0

mary75 04.09.2011. 07.20

Latvijas vēlētājs ir neprognozējams un lielā mērā neadekvāts, neinformēts, korupciju un prettiesisku rīcību daudzi neuzskata par neko nosodāmu, un gatavs ticēt Šlesera, Lemberga vai SC pasakām ( klasisks gadījums bija tās vēlēšanas kurās, uzreiz pēc Jūrmalgeitas korupcijas skandāla uzvarēja nevis JL, kurš principiāli iestājas pret skandāla figurantiem, bet, taisni tās partijas, kuras bija iesaistītas tanī skandālā, un tas nolēma valsti turpmākai degradācijai un visdziļākajai krīzei visā ES).
Un daudziem Latvijā Lemberga, SC, PLL postsovjektiskais darbošanas stils un “sovoku” mentalitāte daudz tuvāki un saprotamāki, kā demokrātiskas un liberālas vērtības, un tie balsos par šīm partijām jebkurā gadījumā, lai kādos skandālos tie būtu iejaukti.
Tā ka labi būtu, ja viss notiktu, kā domā Ozoliņš, bet, viss vēl ir miglā tīts un būs atkarīgs no vēlēšanu rezultātiem.
Bez tam, pat, ja NA, ZRP, V dabūs vairākumu, daudziem būs liela problēma ņemt koalīcijā NA, tas jau ir pierādījies.
Kaut arī, pēc Ādamsona rasistiskiem izteicieniem, kurus neviens ne no SC, ne no citām partijām pat īsti nenosodīja, un kuri vispār pagāja kaut kā bez skandāla, it kā tā tam arī būtu jābūt, kā arī pēc dažu citu SC biedru izteikumiem, te vēl stipri jāpiedomā, kuri te ir lielāki radikāļi.

+20
-4
Atbildēt

12

    Rinalds Āriņš > mary75 04.09.2011. 12.01

    Tikai infantilisms vai tomēr ekstrēmisms ? Vai bīstams “kokteilis” no abiem ?

    Bēdīgi slavenais VL dižvīrs J.Iesalnieks vēl nesen atkārtoti par bij. LR Ārlietu un šodienas Aizsardzības Ministru A.Pabriku: “Viņš ir kriminālnoziedznieks – valsts nodevējs, kura vieta būtu cietumā. KL 83.p. 2.d. – Par organizatorisku darbību, kas vērsta uz LR teritoriālās vienotības graušanu. 5 gadi vai 100mma. Apsūdzība būs, kad būs reālu iespēju notiesāt. Tagadējais politiskais režīms nodevību uzskata par normu. Visa elite ir tāda. Apsūdzība taps. Un arī tiesas prāvas pret nodevējiem būs.Visam savs laiks.”

    Iesalnieks tikai taktisku apsvērumu dēļ pagaidām noņemts no trases, bet VL vadība nekad nav distancējusies no šādiem un neskaitāmiem līdzīgiem vājprātiem, bet apgalvo vien, ka viss tiekot “pārprasts”, “izrauts no konteksta” un tml. Diemžēl vadošie vislatvieši Dzintars, Parādnieks, Dombrava u.c. ir no tās pašas šlakas.

    Vai ar tādiem varēs veidot nopietnu un ilgstoši strādātspējīgu valdību ? Vairak nekā šaubos.

    +8
    -11
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 04.09.2011. 13.01

    Manuprāt, nevis pārējiem viņi būtu jāņem valdībā, lai viss nogludinās, bet, pirmkārt jau viņiem pašiem būtu jānodemonstrē, ka viņi ir eiropeiski nacionalisti, kaut vai līdzīgi TB, kuriem nav nekāda sakara ar totalitarām ideoloģijām, un kuri atzīst visas ES pieņemtās demokrātijas normas.
    Un, lai to izdarītu, sen bija tas skaidru un gaiši jāpasaka, un jātiek vaļā no Iesalnieka un pārējiem, kuru dēļ par šo partiju rodas iespaids, ka tā ir partija, kurai tuvas totalitāras ideoloģijas, vai arī tur savākti daudzi visai neadekvāti cilvēki.
    Un neadekvāti paziņojumi un rīcība ne vienmēr ir ideālisms, bez tam tik ilgi esot politikā, vajadzētu jau kaut cik pārtapt par reālistiem.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Daiga Fišere > mary75 04.09.2011. 12.40

    Es atvainojos, pagaidām VL ir tikai “ideālistu” pulciņš, kam līdz fašistiskai doktrīnai vēl garš ceļš ejams. Ja viņus paņems valdībā un, kādu gan citu alternatīvu Jūs piedāvājat, tad centrbēdzes spēka iespaidā viņi kopā ar V un ZRP saplūdīs puslīdz vienotā varas masā. Mēs ļoti labi zinam, ka jebkuram var daudz kas nepatikt un virtuvē vai aizmuguriski var izvirst liels naida vilnis. Kad cilvēks, vai politisks spēks aci pret aci tiekas ar nīsto oponentu, rupjie lamu vārdi atslābst un sākas vairāk vai mazāk konstruktīvs dialogs.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 04.09.2011. 12.22

    Tur jau tā problēma – partijas programmā nekas tāds nav, un formāli partija no tādiem izteikumiem it kā distancējas, bet, no otras puses – nekādu nosodījumu Iesalnieka un līdzīgi izteikumi nesaņem, neviens no partijas izslēgts nav, kaut pēdējā laikā līdzīgus paziņojumus dzird it kā mazāk.
    Es gan to vairāk traktēju kā tādu neadekvātu muldēšanu psihiskā infantīlisma rezultatā, bet, iespējams, tā ir tāda Vl apzināta politika – oficiāli viņi it kā parāda, ka ir solīda partija, bet, tādi Iesalnieki un Co tiem ir vajadzīgi, lai parādītu radikālai un neadekvātai sabiedrības daļai – mēs esam savējie, varat droši par mums balsot.
    Kas būtu VL bez tādiem Iesalniekiem, ar ko tā atšķirtos no PS, un kas par viņiem balsotu?
    Katrā ziņā, daudz mazāk, kā ar Iesalnieku.
    Nu un tas, ka daudzi no viņiem sirds dziļumos ir totalitāras “ordnung” piekritēji, tas jau tāds vispārzināms fakts.
    Tāpēc jau koalīcijā ar šo partiju neviens iet nealkst, un ies tikai galējās bezizejas situācijā.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    Daiga Fišere > mary75 04.09.2011. 21.39

    Fašims un imperiālisms nav gluži viens un tas pats.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 04.09.2011. 23.11

    to GyntHH
    Kā gan savādāk nosaukt krievu imperiālismu?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 05.09.2011. 06.58

    Un kā apliecinājums tikko teiktajam – vakar pa TV3 klāstīja, ka ZZS reitings strauji aug, pateicoties solījumiem attiecībā uz pensijām, SC reitings jau 38%, un kopējais SC un ZZS reitings esot 58%.
    Tā ka var gadīties, ka demokrātiskā veidā no tās pašas demokrātijas, tiesiskuma, un pat kaut kur valstiskuma paši atteiksimies, un kļūsim par tādu Lemberģa un ER Latvijas filiāles pārvaldītu Krievijas protektorātu.
    Es ceru, ka tā nenotiks, bet, vai nav laba ilustrācija Latiņinas nepolitkorektajiem, bet, reizēm, precīziem izteicieniem, par vēlēšanu tiesību piešķiršanu lumpeņiem un tā sekām?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 04.09.2011. 19.19

    to sigma
    Kas tad viņš ir ja ne noziedznieks, kura nodarītais velk uz augstāko?

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Daiga Fišere > mary75 04.09.2011. 10.47

    Cik atceros, tad tieši infantilisms bija tas, kas NA refrešoja. Nopietnais politiskais spēks ar Baķku priekšgalā mazpamazām jau bija kļuvis samērā līdzīgs tām pašām bezformīgajām sovaku partijām.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 04.09.2011. 09.27

    Es viņus ekstrēmismā neapsūdzu, kaut arī daži tur varētu to “bazaru” filtrēt vairāk.
    Drīzāk jau, bažas vieš tā viņu tendence uz populismu un tādu bērnišķīgu radikālismu, kaut vai tas kopējais ar SC referendums par pabalstu griestiem, kas varēja sagraut budžetu, uzbraucieni PS, utt., un tā boļševistiska spriešanas maniere – kas nav ar mums, tas ir pret mums, un tāds vispārējs iespaids par daudzu Vl biedru infantilismu.
    Bet, ja izvēle jāizdara starp ZZS, SC, un VL, tad skaidrs, ka ar pēdējiem.

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 04.09.2011. 08.45

    Dzeris..Bez tam, pat, ja NA, ZRP, V dabūs vairākumu, daudziem būs liela problēma ņemt koalīcijā NA, tas jau ir pierādījies…+++ vai tādēļ, ka VL apšaudīja Pabrika māju? :)) Interesanti, kādēļ vēl joprojām tad nav ierosināta lieta? utt par šo tēmu :) Ekstrēmi ir neatzīt LR okupāciju, svinēt 9. maiju, kā svētkus, kuru pamats ir vardarbīga iedzīvotāju etniskas proporcijas maiņa Latvijā, tūlīt pēc otrās okupācijas sākuma, kura iestājās tūļīt pēc ” atbrīvošanas” un tādā garā. Ekstrēmi ir arī runāt un censties pārliecināt sabiedrību, ka tas nav ekstrēmisms ar ko nodarbojas SC elektorāts, ka tādas ir viņu tiesības :) Un šajā kontekstā ekstrēmisti drīzāk ir Štokijs ar Pabriku :)

    Bet, protams, VL vajadzētu padomāt par saviem ” bundzeniekiem” gluži vienkārši tādēļ, ka tas, kas piestāv tīnim, nepiestāv vairs nobriedušam cilvēkam. NA steigšus ir jātop par ļooooti nopietnu politisko spēku. Tas viņiem ir jautājums N1

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 04.09.2011. 19.10

    ..”ideālistu” pulciņš, kam līdz fašistiskai doktrīnai vēl garš ceļš ejams…
    ____________________________________
    Cik tāls ceļš ejams SC sirdsapziņas bruņiniekiem Lindermanam ar Osipovu līdz Khmer rouge Pribalķikas versijai?

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 04.09.2011. 08.33

Pērn rudenī pēc vēlēšanām tieši šāda koalīcija tika teorētiski apspriesta (Vienotība +ZZS+ SC), tomēr pat tad nesanāca….++++ taču neskatoties uz visu, tulīt pēc rīkojuma N2 parakstīšanas, Štokijs, Pabriks, Āboltiņa, Jaunups utt atkal uzsāka to pašu veco dziesmu par iespējamo sadarbību ar SC. Var pagoglēt uz atpakaļu – ilgi nebūs jāmeklē. Acīm redzot vadoņiem ir doma, ka šoreiz varētu sanākt :)

+14
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu