Rosina ļaut iedzīvotājiem legalizēt ienākumus • IR.lv

Rosina ļaut iedzīvotājiem legalizēt ienākumus

37
Indra Sprance

Nomaksājot nodokli, varētu izvairīties no administratīvās un kriminālatbildības

No nākamā gada sākuma vienlaikus ar sākumdeklarēšanos varētu tikt piedāvāta arī fizisko personu amnestija apmaiņā pret ienākumu legalizāciju, paredz izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē pieteiktā koncepcija par vienreizēju pasākumu – fizisko personu iepriekš nedeklarēto ienākumu deklarēšanu un atbilstoša iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksu (ienākumu legalizāciju), vienlaicīgi risinot jautājumu par šo personu atbrīvošanu no atbildības iespējām.

Finanšu ministrija norāda, ka ēnu ekonomikas apkarošanas un godīgas konkurences nodrošināšanas plānā, ko ir akceptējis Ministru kabinets, kā viens no pasākumiem, kas jāievieš vienlaikus ar sākumdeklarēšanos (nulles deklarācijām), bija minēta arī iespēja personām, kuras izvairījušās no nodokļu nomaksas, segt valstij radītos zaudējumus, kas saistīti ar nodokļu nemaksāšanu, vienlaicīgi risinot jautājumu par šo personu atbrīvošanu no atbildības iespējām, kā arī legalizēt nereģistrētā darbībā iegūtos līdzekļus, tādējādi atvieglojot pāreju uz legālo ekonomiku, informē LETA.

Ienākumu legalizācijas mērķis būtu atgriezt valstij naudu, ko tās iedzīvotāji glabā zemu un beznodokļu valstīs, vai ar ko veic darījumus citās valstīs, tāpat – atgriezt reģistrētā uzņēmējdarbībā naudu, kas patlaban tiek izmantota nereģistrētu darījumu veikšanai, t.i. – darījumiem ēnu ekonomikas sektorā, palielināt nodokļu ieņēmumus valsts budžetā, kā arī dot iespēju nodokļu maksātājiem nokārtot saistības pret valsti, konkrētos gadījumos nesaucot nodokļu maksātāju pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Kā norāda ministrija, teorētiski ir vairākas pazīmes, kas liecina par nepieciešamību realizēt šo pasākumu – lieli skaidras naudas uzkrājumi un pieaugošais skaidras naudas apgrozījums, lieli naudas līdzekļu uzkrājumi ārvalstu banku kontos, ar kurām nav noslēgti vai nav spēkā līgumi par automātisko informācijas apmaiņu, fizisko personu darījumi ar nekustamo īpašumu ārvalstīs, kā arī ēnu ekonomikas augstais īpatsvars.

Tāpēc FM piedāvā divus risinājuma variantus – paredzēt, ka fiziska persona no 2012.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 1.aprīlim deklarē līdz šim nedeklarētos ienākumus, par tiem nomaksā attiecīgo iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, nokavējuma naudu un soda naudu, kā arī netiek atbrīvota no administratīvās un kriminālatbildības. Ņemot vērā, ka tādējādi būtībā tiek saglabāta pašreizējā sistēma, FM neprognozē, ka varētu būt liela ieinteresētība ienākumu deklarēšanā un nodokļu nomaksā.

Savukārt otrs priekšlikums paredz, ka fiziska persona no 2012.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 1.aprīlim deklarē līdz šim nedeklarētos ienākumus, par ko nomaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli pēc 10% likmes. Nokavējuma nauda un soda nauda netiek aprēķināta, kā arī fiziskā persona tiek atbrīvota no administratīvās un kriminālatbildības par ienākumu slēpšanu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijas neiesniegšanu, taču fiziskā persona netiek atbrīvota no kriminālatbildības par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu.

Pēc 2012.gada 1.aprīļa visiem fiziskās personas atklātiem ienākumiem, kas tika iegūti laika periodā līdz 2008.gada 31.decembrim un netika deklarēti ienākumu legalizācijas ietvaros, tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 25% apmērā, kā arī tiek aprēķināta nokavējuma nauda 0,07% apmērā un soda nauda saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” nosacījumiem, turklāt VID ir tiesības pārbaudīt iepriekš nedeklarēto ienākumu izcelsmes legalitāti.

Ņemot vērā ārvalstu pieredzi līdzīgu pasākumu ieviešanā, šī varianta realizācijas gadījumā paredzama pozitīva ietekme uz valsts budžetu, t.i., paredzami papildu nodokļu ieņēmumi.

Ienākumu legalizācija, iespējams, varētu vairāk interesēt tos nodokļu maksātājus, kam Valsts ieņēmumu dienests nosūtījis paziņojumus ar atgādinājumu reģistrēties kā nodokļu maksātājam, pieprasījis iesniegt vai precizēt gada ienākumu deklarāciju, nekā līdz šim brīdim neatklātiem nodokļu nemaksātājiem. Ienākumu legalizācijas priekšrocības ir arī tajā, ka rezultāts – papildu nodokļu ieņēmumi, tiek panākts vienā reizē, kas citkārt nebūtu iespējams vai kas būtu iespējams tikai pēc samērā dārgas uzraudzības un kontroles pasākumu veikšanas. Turklāt šie papildu ieņēmumi tiek iegūti konkrētajā (plānotajā) laika periodā, uzsver FM.

FM norāda, ka viena no problēmām, kas saistīta ar ienākumu legalizācijas programmas realizēšanu, ir nodokļu maksāšanas pienākuma neievērošanas un nodokļu deklarāciju neaizpildīšanas un neiesniegšanas attaisnošana. Nodokļu maksātāji var uzskatīt, ka var nemaksāt nodokļus un gaidīt nākamo ienākumu legalizācijas pasākumu. Lai novērstu sabiedrības bažas par nodokļu saistību nepildīšanas atbalstīšanu ar ienākumu legalizācijas ieviešanu, īsi pirms ienākumu legalizācijas ir jāpieņem normatīvie akti un jāievieš metodes, kas uzlabos vispārējo nodokļu saistību izpildes intensitāti.

Ja netiks risinātas problēmas un atrasts iespējamais risinājums situācijas uzlabošanai, tas var izraisīt tālākas negatīvas sekas attiecībā uz valsts ekonomisko situāciju, jo netiks atvieglota iepriekš nedeklarēto ienākumu ieguldīšana ekonomikā, fiziskās personas ienākumus, par kuriem nav samaksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, varētu izvēlēties ieguldīt nekustamajā īpašumā vai finanšu instrumentos ārpus Latvijas, tādējādi samazinot pieejamo līdzekļu apjomu Latvijā, kā arī nepalielināsies iekasēto nodokļu apjoms.

FM sagatavotās koncepcijas mērķis ir Ministru kabinetam izvēlēties pamatprincipus, atbilstoši kuriem fiziskām personām tiek dota iespēja deklarēt iepriekš nedeklarētus ienākumus, par kuriem normatīvajos aktos noteiktā kārtībā nav aprēķināts un valsts budžetā samaksāts atbilstošs iedzīvotāju ienākuma nodoklis, nosakot pienākumu samaksāt noteiktu nodokļa apmēru un konkrētos apstākļos atbrīvojot no atbildības par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, kā arī par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu (samazināšanu).

Gadījumā, ja Ministru kabinets atbalstīs ienākumu legalizācijas principu, Finanšu ministrija sadarbībā ar Tieslietu ministriju sagatavos un līdz 2011.gada 1.jūlijam iesniegs attiecīgus priekšlikumus Saeimā likumprojekta “Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likums” otrajam vai trešajam lasījumam.

Jau ziņots, ka valdība ir atbalstījusi fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumprojektu, kas paredz, ka fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarācijas jeb tā saucamās nulles deklarācijas būs jāiesniedz no 2012. gada 1.janvāra līdz 1.aprīlim tādām personām, kuriem pieder īpašums vai finanšu līdzekļi vairāk nekā 50 minimālo mēnešalgu jeb 10 000 latu apmērā.

 

 

Komentāri (37)

raimonds_bossltd 14.04.2011. 11.19

to Ķīps
Nodokļu nemaksātājiem tas dos iespēju tagad tos nomaksāt un izlīst no pagrīdes. Tādas amnestijas ir notikušas visur pasaulē. Valsts kasei tas dotu ievērojamas summas un LC, DPS, LSDSP un citu noziedznieku bandu bijušiem darboņiem nevajadzētu sazagtos līdzekļus vairs slēpt off-shoros, tie varētu atgriezties Latvijā un finansēt tautsaimniecību.

+1
0
Atbildēt

2

Ieva 14.04.2011. 10.59

Vislielākie ieguvēji būs nodokļu nemaksātāji, kas tā arī varēs daļu naudas nenomaksāt (apsveru-vai man tagad nav izdevīgāk nodokļus nemaksāt, un pēc tam legalizēties?)
Taču kopumā ieguvēji būs visi, jo labāk drusku, bet kaut kas, nekā principiāla, bet neveiksmīga cīņa, un nekas…

+1
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 14.04.2011. 18.03

tas viss ir labi , man tikai viens nav saprotams , cik miljonu Lembem jaalegalizee , lai paglaabtos no karaatavaam ??? ja viņam arestee 80 000 000 Ls un viņš mieriigi paziņo , ka tie nav viņa un kontaa bijis tik daudz viņa naudas cik barankas caurumaa ? … domaaju , ka taadam viiram kuram par kukuļošanu un nodokļu nenomaksaašanu , naudas atmazgaašanu ir 140 kriminaallietu seejumu nevajadzeetu dot nekaadas atlaides , tie kuri guvuši nelegaalus liidzekļus straadaajot valsts sektoraa nav amnesteejami , jo viņu ieguutie mantiskie liidzekļi citaadi ir caurspiidiigi , nelegaalie ir zagti vai nokraapti valstij par ko jaanes atbildiiba liidz mantas konfiskaacijai ieskaitot, ar uzņeemeejdarbiibu saistiitie ir cita lieta , kraapies nodokļu nemaksaašanaa , nu ja mums par nodokļu nemaksaašanu nav panta , tad luudzu variet amnesteet…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu