NATO atzīst, ka uzbrukumā nogalinājusi Lībijas nemierniekus • IR.lv

NATO atzīst, ka uzbrukumā nogalinājusi Lībijas nemierniekus

32
Lībijas nemiernieki. Avots: EPA/LETA

Līdz ceturtdienai komandieri nav zinājuši, ka arī nemiernieki izmanto bruņutehniku

NATO piektdien paziņoja, ka aviācijas triecienos ir iznīcinājusi nemiernieku tankus, kas Lībijas austrumos cīnās ar diktatoru Muammaru Kadafi atbalstošajiem spēkiem, tomēr par to, ka uzbrukumam bija upuri, atvainoties negrasās, vēsta aģentūra BNS.

NATO operācijas komandiera vietnieks admirālis Rasels Hārdings atzina, ka aliansei iepriekš nebija informācijas, ka nemierniekiem ir tanki. Agrāk tikai Kadafi spēki izmantoja bruņutehniku, viņš teica. Situācija Lībijas austrumu piekrastes pilsētās Bregā un Adždabijā joprojām esot mainīga, tādēļ kaujas lidmašīnu pilotiem ir grūti tos atšķirt no gaisa. “Izskatās, ka divi no mūsu triecieniem vakar izraisīja [nemiernieku] bojāeju,” viņš teica žurnālistiem Itālijas pilsētā Neapolē, kur atrodas NATO operācijas Lībijā vadības centrs.

“Es neatvainojos,” teica Hārdings. “Situācija uz zemes bija un joprojām ir ārkārtīgi mainīga un līdz pat vakardienai mēs nezinājām, ka [nemiernieku] spēki izmanto tankus,” viņš atzina. NATO lidmašīnas ceturtdien uzbruka kolonnai starp abām šīm pilsētām, nogalinot vismaz piecus kaujiniekus, kā arī iznīcinot un sabojājot vairākus tankus. Šonedēļ notikušo triecienu dēļ NATO izpelnījās Lībijas nemiernieku nosodījumu.

NATO pārstāvis Hārdings paziņoja, ka pēdējo 48 stundu laikā NATO gaisa spēku lidmašīnas ir veikušas 318 uzbrukumus un trāpījušas 23 mērķiem visā Lībijas teritorijā.

2.aprīlī NATO pārņēma visu militāro operāciju Lībijā vadību no starptautiskās koalīcijas, kas tās vadīja kopš 19.marta.

Militārā misija Lībijā tika uzsākta, lai īstenotu ANO Drošības padomes 1973.rezolūcijā par lidojumu aizlieguma zonas noteikšanu virs Lībijas noteikto, ka starptautiskā sabiedrība ir pilnvarota lietot “visus nepieciešamos līdzekļus” Lībijas civiliedzīvotāju aizsardzībai.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu