Sākumskolu Rīgā aprīko ar biometrisko sistēmu • IR.lv

Sākumskolu Rīgā aprīko ar biometrisko sistēmu

14
Nora Krevņeva, F64

Ne visi vecāki piekrituši, ka bērni nodod pirkstu nospiedumu

Āgenskalna sākumskolā uzstādīta Latvijas skolās pirmā biometrisko datu sistēma. Skolēni, skolotāji un visi skolas darbinieki skolā var iekļūt, izmantojot savu pirksta nospiedumu. Tomēr ne visi vecāki piekrituši, ka bērni nodod biometriskos datus.

Kā Ir.lv pastāsta Āgenskalna sākumskolas direktore Ināra Kaķīte, tas ir firmas “DPA” pilotprojekts un skolai neko nav izmaksājis. Viņa uzskata, ka tas ir papildus drošības pasākums, jo ēkā nevar iekļūt jebkurš no ielas. Skola šo sistēmu testē jau divus mēnešus un līdz šim nekādi sarežģījumi nav radušies.

Tomēr ne visi vecāki atļāvuši bērniem nodot savu pirksta nospiedumu. Skolā ir kādi “padsmit” bērnu, kuru vecāki atteicās piekrist šādiem jauninājumiem. Viņiem jāzvana pie skolas durvīm iekārtotā zvana un viņus ielaižot dežurants.

“Dati nekur netiek netiek izpausti," visas bažas noraida direktore. Tomēr viņas pienākums neesot bijis pārliecināt vecākus. Vecākiem tikusi prasīta rakstiska atļauja šādas sistēmas ieviešanai un pirkstu nospieduma nodošanai. Ja viņi nepiekrita, skola to respektēja.

BNS atgādina, ka iepriekš par šo risinājumu kritiski izteicās Datu valsts inspekcija (DVI), norādot, ka nepiederošu personu iekļūšanu mācību iestādes telpās veiksmīgi var novērst, ieviešot elektroniskās ieejas kartes, un pirkstu nospiedumu izmantošana ir pēdējais pie kā jāķeras.

DVI arī norādīja, ka jābūt arī alternatīvai, lai bērni, kuru vecāki nevēlas mācību iestādes rīcībā nodot viņu pirkstu nospiedumus, iekļūst skolā un viņiem ir pieejams mācību process.

 

Komentāri (14)

Una Grinberga 06.12.2010. 16.44

Latvijā daudz kur neizmanto mūsdienu tehnikas iespējas. Cik gan skolas, bērnudārzi, ministrijas u.c. valsts iestādes neiekonomētu uz sargiem/dežurantiem, kā arī uz ieejas karšu izgatavošanu, ja ieviestu šādu sistēmu!

+5
-2
Atbildēt

0

martins_spravniks 06.12.2010. 22.35

Ir dažādi drošibas risinājumi. Viens – izveidot drošības saliņas un pārvietot bērnus starp tām. Otrs – uzlabot vispārējo drošību un sabiedrības līdzdalību kārtības nodrošināšanai.

+3
-1
Atbildēt

0

arnis 06.12.2010. 16.50

Dadzīvojušies, ka skolā iekļūšana kā īpaša režīma objektā ;(((((((((((

+4
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu