Lekcija par Ēriku Romēru • IR.lv

Lekcija par Ēriku Romēru

23

Šovakar kinoteātrī "Rīga" kinolektorija "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt V. Realitātes nobīdes" laikā notiks kinorežisora Dāvja Sīmaņa lekcija par franču režisoru Ēriku Romēru, kura melodrāmas ir erotiskas un psiholoģiskas spriedzes piesātināti klejojumi varoņu dvēseles labirintos.

Lekcija sāksies plkst.19, un pēc tās sadarbībā ar Francijas kultūras centru tiks izrādīta restaurēta 1970.gada 35 milimetru filmas "Klēras ceļgals" ("Le genou de Claire") kopija, ziņo aģentūra LETA.

Šogad 20.martā režisoram Ērikam Romēram apritēja 90 gadi, par nožēlu, viņš aizgāja no šīs pasaules pāris mēnešus pirms zīmīgās jubilejas. "Režisoram veltītajos nekrologos, protams, dominēja dažādi slavinoši epiteti, bet vienlaikus tika pieminēta, šķiet, svarīgākā Romēra īpatnība – visilgāk darbīgais franču Jaunā viļņa režisors, kas atšķirībā no tādiem radikālākiem kolēģiem kā Fransuā Trifo vai Žana Lika Godāra vienmēr izcēlās ar stingru racionālista skatienu, kas vairāk būtu raksturīgs kādam 18.gadsimta domātājam," pastāstīja Dāvis Sīmanis.

Romēra filmā "Klēras ceļgals" galvenais varonis ir kultūras atašejs Žeroms, kurš pie Anesī ezera pavada savas pēdējās vecpuiša brīvdienas. Tur viņš satiek savu paziņu itāliešu rakstnieci Auroru, kura viņu pierunā flirtam ar saimnieces padsmitgadīgo meitu Loru. Taču Žeromam iepatīkas Loras māsa Klēra, un viņā rodas nepārvarama patika pret Klēras ceļgalu.

Kā ziņots, kinolektorijs "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt V. Realitātes nobīdes" piedāvā spilgtus Eiropas režisoru darbus, kas ar dažādiem mākslinieciskajiem izteiksmes līdzekļiem ir apstrīdējuši konvencijas, tradīcijas un priekšstatus par kino kā klasiski veidotu lineāru stāstu, kura uzdevums ir atdarināt realitāti.

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu