Āboltiņa: Sabiedrība pieprasa jaunu politisko kultūru • IR.lv

Āboltiņa: Sabiedrība pieprasa jaunu politisko kultūru

59
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Spīkere rosina atcelt imunitāti deputātiem un stiprināt prezidenta pilnvaras

Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa (Vienotība”) uzrunā parlamentāriešiem svinīgajā 18.novembra sēdē izvirzīja vairākus jautājumus par ko būtu jāuzsāk diskusijas, lai mainītu esošo kārtību. No viņas teiktā izrietēja, ka būtu jāatceļ deputāta imunitāte administratīvai sodīšanai, jāstiprina prezidenta pilnvaras, kā arī jādomā par deputātu atbildību vēlētāju priekšā pēc ievēlēšanas Saeimā.

„Vai mūsu vēlēšanu sistēma pietiekami nodrošina deputātu atbildību vēlētājam? Vai 51 balss ir gana augsta prasība Valsts prezidenta ievēlēšanai? Būtu jāspēcina Valsts prezidenta statuss un pilnvaras, kā arī jāvērtē, vai prezidenta pirmstermiņa atsaukšanas procedūra nav pārāk vienkārša. Mūsu Satversmē būtu jāparādās mūsdienīgai izpratnei par tautas kalpu atbildību – varbūt beidzot spēsim atteikties no deputātu imunitātes attiecībā uz administratīvo sodīšanu?” Tāpat viņa izvirzīja jautājumu – vai pašreizējā kārtība dod patiešām reālu iespēju ļaudīm savu gribu paust ar referenduma palīdzību.

Āboltiņa atzina, ka tiesiskums pēdējā laikā ir bijis klupšanas akmens, kas licis strauji krist dažas labas partijas vai politiķa reitingam. „Tiesiska valsts nav kaut kas abstrakts. Tiesiskums sākas no katra individuāli, un par pirmo mērauklu tā ievērošanā ir jābūt katram pašam. Ja mēs ar savu darbu neapliecināsim šo principu, tad esmu pilnīgi droša – tauta negaidīs līdz nākamajām vēlēšanām,” viņa brīdināja.

Āboltiņa atzina, ka sabiedrība aizvien skaidrāk pieprasa jaunu politisko kultūru, ko parādījuši ne vien vēlēšanu rezultāti, bet arī reakcija uz politiķu rīcību jaunās valdības veidošanas gaitā. „Mums ir jāprot pavisam citā kvalitātē sarunāties ar sabiedrību. Vēlētāju prasības pēc skaidrāka, atklātāka, demokrātiskāka politiskā procesa ir acīmredzami augušas,” secināja apvienības „Vienotības” pārstāve.

Komentāri (59)

dancis4 18.11.2010. 13.41

“Vēlētāju prasības pēc skaidrāka, atklātāka, demokrātiskāka politiskā procesa ir acīmredzami augušas.”
_______________________________

Varbūt Saeima varētu sākt ar slēgto balsojumu atcelšanu, vēlētāji ir tiesīgi zināt kā balso viņu ievēlētie priekšstāvji. Politiķiem slēpjoties slēgtajos balsojumos rodas tādi absurdi rezultāti, kā, piemēram, Maizīša nepārvēlēšana ģenerālprokurora amatā, kas pierādīja, ka daļa deputātu ir bijuši meļi un divkoši.

+22
-1
Atbildēt

6

    dancis4 > dancis4 19.11.2010. 11.01

    >Krišjānim. Patiesi godīgi deputāti vienmēr balso valstisku interešu vadīti un tad ar sirdsapziņu viss ir kārtībā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    oskaar > dancis4 18.11.2010. 23.08

    Es piekrītu Krišjānim Liepiņam. Jo Tautaskalpi pagaidām atskaitās nevis tautas, bet savu partiju bosu priekšā.
    Atcelt anonīmo balsojumu būs jēga tad, kad situācija šai ziņā būs mainījusies.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dancis4 > dancis4 19.11.2010. 11.04

    >Dzerim. Latvijas vēlētāji ir iemācījušies graudus nošķirt no pelavām (dažkārt nepopulārus, taču valstiski nozīmīgus lēmumus no klaja populisma), ko pierāda pēdējie Saeimas vēlēšanu rezultāti. Vairāki 9. Saeimas aizklātie balsojumu rezultāti liek domāt, ka tur negodīgi deputāti ir mēģinājuši izbīdīt savtīgas intereses, kas valsts interesēm tiešām ir bijis kaitīgi.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    vismantsk > dancis4 18.11.2010. 16.27

    Es gan nepiekrītu, jo aizklātais balsojums tika ieviests, lai nekas netraucētu balsot pēc sava paša prāta un sirdsapziņas. Ir drīzāk jāievēl godīgi politiķi, nevis jāatceļ aizklātais balsojums.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > dancis4 18.11.2010. 16.33

    Tas reizēm novestu pie populistiskiem balsojumiem, kas visiem patiktu, bet, valsts interesēm būtu kaitīgi.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    christele > dancis4 18.11.2010. 14.25

    Es pilnībā piekrītu par slēgtā balsojuma atcelšanu!

    +6
    0
    Atbildēt

    0

dro 18.11.2010. 15.07

Šodien jau visiem gribas labu vēlēt, arī Āboltiņai, bet ticēt gan vairs nevaru. Kā var aicināt koalīcijā partiju, kuras biedri nicina gan šo valsti gan latviešus?

+11
-3
Atbildēt

6

    oskaar > dro 19.11.2010. 00.09

    Kādēļ Jums šķiet, ka šī partija nicina gan Latviju, gan latviešus? Tīri intuitīvi? Nu, iespējams, ka varētu Jums piekrist, bet varbūt tie ir tikai aizpriedumi.
    Kādēļ aicināt koalīcijā šo partiju? Elementāri- šī partija saņēma II vietu vēlēšanās. Nerēķināties ar to- tā ir muļķība. Diemžēl- vārdu salikums “Būtu muļķība” jau vairs nav aktuāls.
    Laikam nebūs taisnība, ka šī partija nicina šo valsti- tad šīs partijas vairs nebūtu (tā būtu aizliegta).

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    oskaar > dro 19.11.2010. 23.16

    Jūsuprāt- labāk būs tad, kad Dombrovskim kāds mugurā iedurs politisko dunci, un tad valdībā iesēdīsies SC, LPP un ZZS?
    Tad nu mēs redzēsim, cik ļoti Latviju un latviešus mīl šīs te trīs politiskās apvienības. :) :(

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 19.11.2010. 17.42

    andrejsg. Kādēļ Jums šķiet, ka šī partija nicina gan Latviju, gan latviešus? Tīri intuitīvi?
    ________________________
    Mūžīga neziņa? Negribas ticēt tam, ko redzat ikdienā? mMnuprat pierādījumus Jums varētu nosaukt katrs skolnieks. Jums arī sapnis redzēt Kremļa filiāli valdībā?

    Kādēļ aicināt koalīcijā šo partiju? Elementāri- šī partija saņēma II vietu vēlēšanās. Nerēķināties ar to- tā ir muļķība.
    ___________________________
    Muļķība ir kā papagailim atkārtot SC karsēju “argumentus”. Kurā valstī gan būtu tāda rakstīta vai nerakstīta norma, ka otrā visvairāk balsu partija obligāti iekļaujama valdībā? Ta nevienā!:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 20.11.2010. 00.26

    andrejsg. Vai uzlūdzot aizdomīgu subjektu pārnakšņot savā mājā, viņš kļūst uzticamāks? Atjaunotās LV vēsture neļauj apgalvot, ka valdošo koalīciju grauj tikai opozīcija, “dunci mugurā biežāk dur” koalīcijas partneri. SC, TP, LPP intereses ir vieglāk saskaņojamas /Rīgas domnieki ir pārsteigti par Ušakova lielo apetīti/. Ja Dombrovskis tiks galā ar savām meitenēm labākajos gados, tad SC pats apraks sevi RD kā sociķi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dro 18.11.2010. 18.40

    laiks rādīs.
    Izlīdzēsies ar citātiem:
    Juka Rislaki teicis tā;
    Mūsdienās 92 gadus veca valsts ir vēl samērā jauna un var paveikt daudz. Mums, somiem, nākamajā mēnesī būs 93. valsts dzimšanas diena. Novēlu latviešiem visu labāko, un liekas, ka pirmo reizi kopš ilgiem laikiem šim vēlējumam ir arī reāls pamats.
    un Tomass Peins atkal šitā:
    THESE are the times that try men’s souls. The summer soldier and the sunshine patriot will, in this crisis, shrink from the service of their country; but he that stands by it now, deserves the love and thanks of man and woman.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 18.11.2010. 15.36

    …”Lai veidotu nākotni, nekas nav tik nepieciešms kā sapnis par to.”
    Viktors Igo

    ….Priecīgs sveiciens mūsu Valsts svētkos!….

    +11
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 18.11.2010. 13.55

… protams , vai tas ir pareizi??? bijušais deputaats O.Griigs vienaa mieraa zaga degvielu no naftas vada Polocka Ventspils , nejau savaa traktoraa leeja , bet zaga tonnaam ,uz ielas jaukannas neandeleeja , nodeva realizaacijai DUsos, taada visatļautiib un nekauniibu var atļauties saeimas deputaats , viņam faktiski jaaseed cietumaa ar ko viņš labaaks par prastu naudas atmazgaataaju ,vienkaaršs prasts zaglis, taadeeļ nav briinums , ka liela saeimas daļa deputaatu bija paarsevušies valsts nozadzeejiem saņemot stipendiju , ar ko viņi atšķiras no zagļiem ? faktiski valsts nodeveeji … pie taa noved negodiigos un prastos tos aplaimojot ar imunitaati

+9
-1
Atbildēt

2

    mxblack > Janka, Janic 18.11.2010. 14.46

    Vai tu biji klāt, vai redzēji kā viņš zaga?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Janka, Janic 18.11.2010. 19.17

    Un tas viņam netraucēja uz šo Saeimu kanidēt atkal…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu