Īrijai vajadzēs vairākus desmitus miljardu eiro • IR.lv

Īrijai vajadzēs vairākus desmitus miljardu eiro

42
Saulius Žiūra, F64

Ņemt aizdevumu Īriju spiežot eiro zonas valstis, saka centrālās bankas vadītājs

Ceturtdien Īrijā darbu sāk Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda misija, kura izvērtēs šīs valsts finanšu situāciju. Īrija vēl nav oficiāli lūgusi finanšu palīdzību savam banku sektoram, taču vairākas amatpersonas izteikušās, ka šāds lēmums būs neizbēgams.

Īrijas Centrālās bankas vadītājs Patriks Honohans uzskata, ka Īrijai savas ekonomikas glābšanai būs jāņem kredīts, kura apmērs sasniegs vairākus desmitus miljardus eiro. "Tas nav mans aicinājums. Galīgo lēmumu jāpieņem valdībai. Es paredzu, ka tas notiks," Īrijas asbiedriskajai raidkompānijai RTE teica Honohans.

Citējot pasaules ziņu aģentūras, BNS vēsta, ka izskanējušas ziņas, ka vairāku ES valstu valdības ir izdarījušas uz Īriju spiedienu, jo grib panākt, ka šī eiro zonas valsts prasa finansiālu palīdzību, lai nosargātu eiro kursa stabilitāti. Pēdējā laikā ir krasi samazinājusies tirgus pārliecība, ka Īrija spēs tikt galā ar savu milzīgo valsts parādu, tāpēc Īrijas desmit gadu obligāciju ienesīgums ir strauji palielinājies.

Jāatgādina, ka Īrijas valdība oktobra sākumā nāca klajā ar paziņojumu, ka nacionalizētās bankas "Anglo Irish Bank" glābšanai varētu būt nepieciešami gandrīz 35 miljardi eiro, kā rezultātā Īrijas valsts budžeta deficīts var sasniegt 32% no iekšzemes kopprodukta (IKP), desmit reižu pārsniedzot ES valstīm pieļaujamo maksimumu.

Komentāri (42)

kirils Kirasirovs 18.11.2010. 16.48

kā tur ome sauca govīm?..mājā,mājā,mājā..

+4
-1
Atbildēt

1

Voldemārs Odišvili 20.01.2015. 22.36

Prokrusts – sengrieķu mitoloģijā briesmīgs laupītājs senajā Grieķijā. Viņš bija kļuvis slavens ar to, ka ne vien slepkavoja ceļiniekus, kas pie viņa iegriezās, bet, noguldījis ciemiņu gultā, raudzījās, vai upura augums atbilst gultas garumam. Ja ciemiņš bija augumā garāks, viņš tam apcirta kājas, ja īsāks — izstiepa tās. Tagad izteicienu Prokrusta gulta lieto, kad, par spīti veselajam saprātam, kāds mēģina kaut ko iespīlēt šauros rāmjos.

0
0
Atbildēt

0

janisvinodis 19.11.2010. 10.56

Īrija, tāpat kā Grieķija, Portugāle u.t.t., ir Eirozonas ”vārīgās” vietas,kuras var ļoti nopietni ”apskādēt” eiro. Bet mēs esam gatavi mocīties un ciest tikai, lai ieviestu eiro 2014.gadā. Bet ja nu tā Eirozona sabrūk līdz tam laikam, kad esam tai gatavi?

+1
-1
Atbildēt

1

    anita_meistere > janisvinodis 19.11.2010. 11.14

    ka tik mūsu neizlēmīgums un lēnīgums šoreiz nenospēlē mums par labu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu