Latviešu piloti Sudānā nolaupīti jau iepriekš • IR.lv

Latviešu piloti Sudānā nolaupīti jau iepriekš

14
Viens Latvijas uzņēmuma helikopters un apkalpe strādā arī Pakistānā. Avots - www.gmhelicopters.com

Latvija iesniedz prasību Sudānas valdībai iesaistīties nolaupīto atbrīvošanā

Sudānas rietumos, Dienviddarfūras štatā, nolaupīti trīs helikoptera apkalpes locekļi, kas ir Latvijas pilsoņi. Informācija par nolaupīšanu saņemta piektdienas naktī. Nolaupītajiem bijis līgums ar ANO Humāno aviopārvadājumu dienestu.

Latvija iesniegusi prasību Sudānas valdībai aktīvi iesaistīties nolaupīto atbrīvošanā, vēsta aģentūra BNS. Prasību Sudānas pārstāvim Apvienotajās Nācijās piektdien iesniedzis Latvijas vēstnieks ANO Normans Penke. Līdz sestdienas pēcpusdienai joprojām nebija zināma ne nolaupīto pilotu atrašanās vieta, ne ķīlnieku sagrābēju motivācija un prasības.

Latvijas aviokompānijā "GM Helicopters" Ir.lv apstiprināja, ka nolaupītie ir viņu darbinieki – divi piloti un viens bortinženieris. Uzņēmuma pārstāvis Jānis Liepiņš apliecina, ka viņu rīcībā ir niecīga informācija par notikušo. Šī apkalpe Sudānā sākusi strādāt aptuveni pirms mēneša, kur bija plānots uzturēties vairākus mēnešus lidz to nomainītu cita.

“Mūsu kompānijā tas ir pirmais šāds gadījums. Vienīgais, ko varam, ir sadarboties ar valsts iestādēm un starptautiskajām organizācijām,” saka Liepiņš.

Nolaupītā helikoptera apkalpe lidojusi pa visu štatu, piegādājot dažādas ANO kravas. Apkalpe bijusi pieredzējusi, taču “reģions ir grūti paredzams”. Piloti bīstamos darba apstākļus apzinājušies.

Kompānijai ir trīs helikopteri – divas apkalpes strādā Āfrikā, viena – Pakistānā, par kuru Latvijas Televīzijas (LTV) "Panorāma" nesen stāstīja plašākā sižetā. Kompānijai esot desmit gadu pieredze šādos projektos.

Ekipāža brauca no lidostas uz mājām, pa ceļam tika apturēta, intervijā LTV piektdien vakarā zināja stāstīt “GM Helicopters” pārstāvis Ilmārs Lauskis. Nav zināms, vai pilotu automašīnu apstādināja vai tā apstājās pie veikala. Savukārt nolaupītā lidotāja radiniece stāstīja, ka šis nav pirmais gadījums, kad nolaupīti lidotāji no Latvijas, bet iepriekš atbrīvošana notikusi ātri un tuvinieki par incidentu informēti jau pēc tam.

Darfūrā arī iepriekš nolaupīti ārzemnieki, lai pieprasītu par viņiem izpirkumu. Darfūru veido trīs federālās zemes – Rietumdarfūra, Dienviddarfūra un Ziemeļdarfūra.

Komentāri (14)

dzintra645 05.11.2010. 13.07

Ieteiktu lāga darbarūķus apmainīt pret AŠ kvadrātā, pirmkārt, šiem ir piķis, otrkārt, viņi nolaupītājus var paņemt un uzmest, un nauda laimīgi atgriezīsies LV ekonomikā.

+21
0
Atbildēt

1

raimonds_bossltd 05.11.2010. 20.22

Visi krievijas MSL raksta, ka sagūstīti krievijas piloti: http://www.grani.ru/Events/m.183304.html
http://www.lenta.ru/news/2010/11/05/three/
http://www.trud.ru/article/05-11-2010/253542_v_sudane_poxitili_trex_rossijskix_letchikov.html
http://news.moe-online.ru/view/224346.html
Kāda Latvijai tur daļa? Pilnīgi iespējams, ka čeka izmanto Latvijā reģistrētu firmu savu netīro darījumu kārtošanai, tāpat, kā bija ar Somijas uzņēmumam piederošo Maltā reģistrēto “Arctic Sea”, tāpat, kā lietas tiek kārtotas caur Rīgas kuģu būvētavu. Varbūt nevajag visas pasaules klaidoņus piešūt Latvijai, jo vēl nav zināms, kādos noziegumos tie var būt iejaukti un kādas sekas var būt mūsu valstij.
to Dolārs
Par pamācīšanu, paldies, ņemšu vērā.

+5
-3
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 05.11.2010. 15.46

to NoComents
Atceros, kā Latvija sev sarūpēja starptautiskā terorisma atbalstītāju slavu, kad pedofīla Birkava vadītā ĀM aizsūtīja pārstāvjus uz Indiju, lai tie parūpētos par tur apcietināto krievu lidotāju, kas bija nometuši ieroču kravu, komfortu. Drīz pēc tam man piezvanīja paziņa no Stambulas un painteresējās par Latvijas valsts dalību ieroču kontrabandā. Pirms nav noskaidrots, vai pazudušie ir Latvijas pilsoņi, vai viņi nav no Sečina padģeļņika, Viktora Buta šaikas, raustīties vispār nedrīkst.

+6
-4
Atbildēt

2

    snjuu > raimonds_bossltd 05.11.2010. 15.48

    Bulšits. Lai cik nejauks būtu gadījums, LR ĀM tāpat ar to ir jānodarbojas. Šeit gan vēl nav īpaša pamata domāt par “ieroču kontrabandu”.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > raimonds_bossltd 05.11.2010. 18.51

    @ombros
    Ja reiz nolēmi izmantot cietumnieku leksikoloģiju, tad varēji to arī pacensties bez kļūdām uzrakstīt. “Padģeļņiks” ir tas, kurš taisa pakaļdarinājumus. Līdzzinātājs /-darītājs ir “paģeļņiks”.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu