KNAB vajadzīga palīdzība • IR.lv

KNAB vajadzīga palīdzība

28
Reinis Hofmanis, F64
Askolds Rodins

Normundam Vilnītim jātīra atvilktnes

Tas, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) notiek kas nelāgs, kļuva skaidrs itin drīz pēc tam, kad biroja priekšnieka amatā Saeima 2009.gadā apstiprināja Normundu Vilnīti. Jaunais priekšnieks vēlējās pārveidot biroju, lai, pēc paša apgalvotā, uzlabotu “kantora” darbu. Nāca zināms, ka Vilnītim šajā sakarībā ir domstarpības ar abiem viņa vietniekiem – Jutu Strīķi un Alvi Vilku. Pavasarī premjers Valdis Dombrovskis (birojs ir premjera pārziņā) nosūtīja KNAB priekšniekam dokumentu, kurā prasīta KNAB reformas apturēšana.

Domstarpības pavasarī izlauzās arī publiskajā telpā. Vasarā Vilnītis aizliedza Strīķei sniegt intervijas, vēlāk sekoja papildinošs skaidrojums ka biroja vadībai vajadzētu atturēties no intervijām, “lai neļautu amatpersonu izteikumus raut ārā no konteksta”. Protams, kā tad bez “sliktajiem žurnālistiem”.

Vilnīša “stiprā pils” bija Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), kurš pauda, ka “KNAB nav nepieciešama publicitāte un jebkurā iestādē visus jautājumus izlemj priekšnieks” turpat piebilstot, ka “Vilnītis ir saņēmis norādījumus, viņš tos zina, un viņš tos pilda”. Tā arī palicis neskaidrs, kas un kādus uzdevumus izvirzījis Vilnītim.

Tā bija priekkšspēle. Jūlija sākumā reformas izvērtēšanai tika izveidota starpresoru komisija. Bija plānots, ka tā pabeigs izvērtēšanu līdz 1.septembrim, taču laikam jau korekcijas ienesa drīzās vēlēšanas.

Pagājušajā trešdienā notika Valsts prezidenta vadītās Nacionālās drošības padomes (NDP) sēde. Tā uzklausīja un akceptēja komisijas ziņojumu, kurā atzīts, ka Vilnītis rīkojies likuma ietvaros. Turpat atzīts, biroja vadošo darbinieku attiecības ir saspīlētas, un tās vajadzētu uzlabot.

Ne viss, kas ir likumīgs, ir arī lietderīgs. Vilnīša piedāvātais KNAB reorganizācijas plāns paredz KNAB reģionālo struktūru izveidošanu, un pret to nav ko iebilst – “ņem “ arī provincē. Taču atklātībā nonācis arī tas, ka reorganizācija nozīmētu KNAB strukturālu sadrumstalošanu, skaitlisku uzblīšanu un iekšējo varas pārdali, atbīdot no lēmumu pieņemšanas Vilnīša tagadējos vietniekus Strīķi un Vilku. Vilnītis jau “patīrījis” KNAB, atlaisto darbinieku vietās iekārtojot “savus ļaudis”. Strīķe un Vilks viņam līdz šim vienkārši nebija pa zobam. Nav jau gluži tā, kā formulējis Jaundžeikars – “jebkurā iestādē visus jautājumus izlemj priekšnieks”. Ir arī likums, kas regulē KNAB darbu.

Strīķe, Vilks un seši no desmit KNAB nodaļu vadītājiem publiskojuši Ministru prezidentam adresētu vēstuli, kurā viņš aicināts neapstiprināt KNAB reorganizācijas plānu. Viņi ir pārliecināti, ka Vilnīša darbība vērsta uz to, lai vājinātu biroja spējas veikt tam noteiktās funkcijas, lai vēlāk KNAB likvidētu, vai vienkārši panāktu tā rosību tukšgaitā. Te nāk atmiņā, ka Vilnīša apstiprināšanas dienā Saeimā klīda runas, ka “iecelts likviditators”. Starp citu, vienu “likvīdu” ieceri viņš jau darījis zināmu – KNAB varētu atteikties no politisko partiju naudas lietu kontrolēšanas. Strīķe un Vilks gatavi pamest darbu KNAB, tikai drīzāk jau atvilknes būtu jāsāk caurskatīt nevis viņiem, bet Vilnītim.

Ar darba lietām saistīti konflikti mēdz savīties ar personiskajiem, un tāpēc pastāv arbitrāžas instance. Šajā gadījumā premjers un Saeimas Nacionālās drošības komisija. Vilnīša iniciatīvas būtu jāaplūko nevis no likumības (tas jau ir izdarīts), bet lietderības viedokļa. Ar ieskatu perspektīvā. Tas nebūs izdarāms tuvākajās dienās, un varbūt pat nedēļās, taču tas nenozīmē, ka neko nevar pasākt. KNAB ir jāturpina ikdienas darbs, bet Vilnīša izlolotā “operācija KNAB” jāiesaldē.

Mums ir jauna Saeima, un tai nevajadzētu palikt malā. Būs jauna NDK, dabiski, bez Vilnīša “spalvainās ķepas” Jaundžeikara. Domājams, nāks arī cits skatījums uz to, kas ir drošība. Sabiedrības un nevis politisko partiju drošība.

Komentāri (28)

mary75 29.10.2010. 19.55

Vai tad patiešām nav nekādas likumīgas metodes, kā apturēt šo te niecību – Vilnīti?
Visu acu priekšā notiek kārtējā “likumīgā” darbība valsts institūciju graušanā, un atkal visi tikai noplātīs rokas?
Kamēr KNAB vadīja Loskutovs, parādījās kaut kāda cerība, ka, vismaz, viena iestāde nopietni sākusi cīnīties pret korupciju.
Nu galu galā, vai tad nevar ko tur apsolīt tam Lembergam , lai tā ZZS nobalso par to Vilnīša atlaišanu?
Ja grib, ieganstu, ja ne iemeslu, vienmēr var atrast, ja tikai ir ieintersētība un vēlme ko darīt, nevis nevarīgi plātīt rokas.

+26
-1
Atbildēt

2

    mary75 > mary75 31.10.2010. 16.16

    Diemžēl, tev taisnība.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > mary75 31.10.2010. 12.58

    Atcelt no ieņemamā amata Vilnīti var tā institūcija, kas viņu tur iecēla – Saeima. To teorētiski varētu izdarīt jau tuvākajā laikā, ja vien nebūtu viens politiskais spēks (vai konkrētāk – viena persona), kura atbalsts ir Vilnītim. Var 3x minēt, kurš tas ir! Protams – Lembergs. Vienotība nevēlēsies šūpot Vilnīti, kamēr no ZZS ir atkarīga topošās valdības eksistence. Šī iemesla dēļ arī pats Vilnītis nav gatavs atkāpties. Pat, ja izdosies vienoties par Vilnīša atcelšanu, vienalga no ZZS būs jāsaņem akcepts par jauno kandātu. Tā kā pagaidām grūti saskatīt tos apstākļus, pie kuriem KNAB varētu iegūt uzticību baudošu vadītāju un darbs varētu normalizēties.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

idzelme 30.10.2010. 19.13

Kopš Vilnītis stūrē KNAB, karūsas dīķi var justies mierīgi, līdaka viņas neaiztiks.

+16
0
Atbildēt

0

sandramarciap 29.10.2010. 19.36

nu ko tauta vajag iet ielās!

+14
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu