Jaunās koalīcijas līkloči • IR.lv

Jaunās koalīcijas līkloči

33
Askolds Rodins

Visticamāk, jaunā valdošā koalīcija būs gandrīz tā pati vecā

Uz brīdi iezīmējusies, pirmdien pagaisa atjaunotās valsts vēsturē pirmā iespēja izveidot nākamajā Saeimā skaitliski nebijušu valdošo koalīciju, kuru veidotu 92 deputāti ar visām no tā izrietošajām sekām. “Saskaņas centra” (SC) 29 deputāti paliks opozīcijā.

Pēc pagājušās nedēļas nogalē izskanējušā premjera Valda Dombrovska ierosinājuma veidot 10.Saeimā plašu četru partiju koalīciju, SC reaģēja nekavējoties, un reaģēja pozitīvi. Tomēr nespēja pieņemt visus spēles noteikumus. Par klupšanas akmeni kļuva jautājums par latviešu valodas statusa “iemūžināšanu” un Latvijas okupācijas fakta publisku atzīšanu. Dabiski, runa nav par nacinālsociālistiskās Vācijas 1941.gada vasarā īstenoto Latvijas teritorijas okupāciju. Šajā jautājumā Latvijas sabiedrībā valda ja ne pilnīga vienprātība, tad tuvu tam. Citādi ir ar to, kas notika gadu iepriekš.

SC nebūtu grūti piekrist, ka arī turpmāk latviešu valoda būs vienīgā valsts valoda, un to SC līderi publiski teikuši ne reizi vien. SC priekšvēlēšanu programmā varam izlasīt par “visu Latvijas iedzīvotāju atbildību par latviešu valodas saglabāšanu, tās prasmi un lietošanu”. Šī patiesībā pietiekami skaidrā atbilde (to varētu arī koriģēt) tika ziedota, lai nebūtu jāzaudē “pakete”, jo tad nāktos atzīt, ka tieši okupācijas fakta atzīšana ir tas, kam SC netiek pāri.

Jau minētajā programmā pieminēta “pateicība iepriekšējām paudzēm” un runāts par “līdzcietību dažādu režīmu upuriem, kuros tika izdzēsti tūkstošiem dzīvību”. Protams, kaut mazliet zinot vēsturi, ir skaidrs, ka runa ir par okupācijas režīmiem, taču vārds “okupācija” dokumentā nefigurē. SC allaž noliedzis, ka pastāv “nabas saite”, kas to savienotu ar Maskavu. Taču izvairīšanās no vārda “okupācija” netieši apliecina, ka šis pieņēmums nav gluži bez pamata. Krievijas oficiālā nostādne: Latvijas valstiskā neatkarība atzīta 1991.gada 6.septembrī, un nekādas padomju okupācijas nav bijis.

Protams, neiesaistīšanās valdības koalīcijā sola SC vieglākas dienas, jo nebūs jāuzņemas atbildība par nepopulārajiem lēmumiem, kurus Saeimai un valdībai nāksies pieņemt jau tuvākajā laikā. Taču uz vēlēšanām SC gāja ar domu uzvarēt. Labi, neuzvarēja, tomēr ieguva nopietnu pārstāvniecību. Saņēma iespēju piedalīties – ar savu pienesumu – valstij ārkārtīgi svarīgu lēmumu pieņemšanā, un atteicās no šīs iespējas. Kā vārdā? Tas patiesībā paliek neatbildēts – ne sabiedrībai kopumā, ne saviem vēl vēlētājiem.

Protams, SC rīcībai, padarot neiespējamas tālākās sarunas par plašās koalīcijas veidošanu, bez okupācija tabuēšanas var būt vēl arī kāds pavisam prozaisks cēlonis, proti, realizējamu ideju trūkums. SC visu laiku runājis, ka, lai premjers rāda, ko domā likt priekšā tālākai krīzes pārvarēšanai, un vispirmām kārtām saistībā ar nākamā gada budžetu, un tad SC izliks arī savu iespējamo pienesumu. Nevar izslēgt, ka tas ir tāds, kādu labāk citiem nerādīt. Vismaz tagad, kad uzvara vēlēšanās gājusi secen.

10.Saeimā būs savs pabērns – apvienība “Par labu Latviju” (PLL, 8 mandāti), ar kuru neviens nav pat runājis par piedalīšanos valdībā. Tas par “nopelniem” pavisam nesenā pagātnē. Ja SC Saeimā darbosies koordinēti ar PLL – un, visticamāk, tā būs – jaunajā Saeimā būs ļoti ietekmīga opozīcija. Summārie 37 mandāti paver daudz un dažādas iespējas: izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisijas, sasaukt Saeimas ārkārtas sēdes, rosināt referendumu rīkošanu. Visas līdz šim opozīcijā nonākušās partijas publiski solījušas būt “konstruktīvas”. Palaikam tas arī izdevies. Kaut vai daļēji.

Pirms vēlēšanām premjers Valdis Dombrovskis runāja, ka nebūtu slikti saglabāt iepriekšējo koalīciju. Gandrīz tā, domājams, arī notiks. Trešdien paredzēta koalīcijas partiju ārkārtas sanāksme, kurā aicināti piedalīties arī “Visu Latvijai” pārstāvji. Pēc tās acīmredzot nāks pilnīga skaidrība par nākamo valdošo koalīciju. Protams, nevarēja prognozēt, ka vēlēšanu apvienībā, kurā TB/LNNK raudzījās uz “Visu Latvijai” kā uz jaunāko brāli, pēc vēlēšanām partneri pamainīsies vietām. Taču gandrīz iepriekšējā koalīcija, visticamāk, veidos arī jauno valdību.

Komentāri (33)

Ieva 20.10.2010. 12.21

Man ,šķiet, ir divas lietas, plurālisms, kā demokrātijas pamatpostulāts, un spēja konsolidēties konkrētam mērķim. VL iešanai vai ņemšana valdībā nenozīmē nepieciešamību VL cilvēkiem atteikties no saviem uzskatiem – ja vien viņi pirmajā vietā liek sabiedrības intereses. Un te nu es piekrītu Dombrovskim. Šobrīd svarīgākais ir tikt ārā no krīzes, pārejās lietas var tikt iesaldētas. Nez vai koalīcijā visiem vajadzētu būt vienādās uniformās un stāvēt vienā ierindā un runāt vienā balsī. Uzskatu un viedokļu dažādība tikai palīdz pieņemt pareizo lēmumu, tāpēc, ja VL , pacelsies pāri savām specifiskām interesēm (bet tās saglabās), tad tā lieta varētu iet… Faktiski izdarīs to, ko nespēja SC.

+7
0
Atbildēt

0

mjantons 20.10.2010. 09.45

Koalīcija ir minimizēta līdz pēdējai robežai un nav jau vairāk daudz variantu ar to jauno politiķu/ veco zēnu veidojumu. Koalīcijā viņi ir jāņem, lai vismaz kaut ko iemācītu un būtu kāds iekšējais opozicionārs. Citādi tas V & ZZS būs slēgtais klubs ar saviem vecajiem niķiem un kontaktiem un jumtu veidošanu biznesiem. Tas var būt kritiski “rietumnieciskajam” virzienam. Dombrovskim jau kāja paslīdēja, paziņojot par pievienošanos Ekonomistu apvienībai 2010. Un to dara premjera kandidāts, kuram jānodrošina objektivitāte un iespaids, ka viņu nevada kādi grupējumi! Tā nav ekspertīze un uzticības veidošana.

+2
-1
Atbildēt

3

    mjantons > mjantons 20.10.2010. 10.30

    Tas gan arī taisnība. Kā jau Lembis teica….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > mjantons 20.10.2010. 17.47

    dzeris. Nomainīsim VL pret SC, tad jau nesaskaņu nebūs, būs absolūta vienprātība:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mjantons 20.10.2010. 10.15

    Nez vai tāda tipa “iekšējā opozīcija” vēl vajadzīga, tur jau V iekšienē pietiekami daudz to strāvojumu un opozīcijas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

mary75 20.10.2010. 07.26

Nezinu, kas notika, pavairojies.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu