Kuģniecība aizvien Lemberga ietekmē • IR.lv

Kuģniecība aizvien Lemberga ietekmē

6
Lita Krone, LETA
Baiba Rulle

Iespējams, LK ir viens no pēdējiem legālajiem Ventspils mēra naudas avotiem

Piektdienas rītā „Latvijas Kuģniecības” (LK) akcionāriem tā arī neizdevās noturēt uzņēmuma akcionāru sapulci, kurā bija paredzēts lemt par LK padomes izmaiņām, kas varētu būtiski mazināt Ventspils mēra Aivara Lemberga ietekmi uz uzņēmuma pārvaldi.

LK akcionāru sapulci, kurai ir jālemj gan par gada pārskata apstiprināšanu, gan izmaiņām LK padomē, neizdodas sasaukt jau kopš šā gada sākuma. Neoficiāli tas tiek skaidrots ar Lemberga interesēm noturēt varas pozīcijas LK, jo patlaban gan uzņēmuma valde, gan vairākums uzņēmuma padomē ir personas, kas tieši saistītas ar Lemberga ietekmi.

Viens no lielākajiem LK īpašniekiem starptautiskais koncerns „Vitol Group” ir sašutis par to, ar kādām metodēm Latvijā tiek risinātas akcionāru tiesības lemt par izmaiņām LK pārvaldē. „Vitol”, kas ir lielākais „Ventspils Naftas” (VN) īpašnieks, un caur šo uzņēmumu pārvalda gandrīz pusi LK akciju uzskata, ka uzņēmuma valdes lēmums atsaukt sapulci nav likumīgs. Kā atzina „Vitol” preses pārstāvis Arnis Marcinkēvičs, „Vitol” ieskatā tas, kas notiek ap LK, pārkāpj jebkādas biznesa ētikas robežas.

„Pietiek.com” novērotais liecina, ka situācija ap LK ir stipri dramatizēta. Vēl pusdienlaikā pēc tā arī nenotikušās LK akcionāru sapulces ap LK ēku bija apjozts augsts žogs, pārvilkts ar melnu plēvi un vietām arī dzeloņdrātīm. Pie LK ieejas stāvēja trīs apsardzes firmas automašīnas un uzņēmuma ēkai nebija nekādas pieejas.

„Vitol” pārstāvis uzskata, ka situācija, kad VN piederošs uzņēmums tiek apvilkts ar melnu žogu, ir ārkārtēja. „Vitol” neizslēdz, ka šīs dienas laikā uzņēmums mēģinās atrast risinājumu, lai vērstos tiesībsargājošās iestādēs un aizstāvētu savas likumīgās tiesības sasaukt LK akcionāru sapulci un kā lielākajam īpašniekam izlemt par izmaiņām LK padomē.

Iespējams, ka kontrole pār LK ir viens no pēdējiem legālajiem avotiem no kura Lembergs gūst legālus naudas resursus, lai apmaksātu gan advokātu rēķinus, kas saistīti ar Rīgas apgabaltiesā sākto krimināllietu, gan, iespējams, izdevumiem, kas saistīti ar politiskām aktivitātēm.

LK ir viens no ievērojamākiem Latvijas uzņēmumiem. Līdz šim medijos izskanējusī informācija ļauj spriest, ka tās privatizācijā kopā ar Lembergu, iespējams, piedalījās arī apvienības „Par labu Latviju” līderis Andris Šķēle un ar viņu saistīti uzņēmēji.

Nevar izslēgt, ka šobrīd varētu būt lauzts tā sauktais pamiers starp Lembergu un viņa oponentiem. Par pamieru mediji vēstīja vasarā, kad izskanēja neoficiālas runas par iespējamo VN holdinga pārdošanu Austrijas miljardierim Martinam Šlafam.

VN lielākais akcionārs ir „Vitol”, bet LK ir VN holdinga uzņēmums.

Baiba Rulle, portāla "pietiek.com" žurnāliste

Komentāri (6)

designhouse.lv 08.10.2010. 13.23

Mjā, situācija visai dramatiska un pat bezcerīga!
Pārvēršot to globālākā mērogā varētu iztēloties šādi – vēlēšanu dienā ap visiem vēlēšanu iecirkņiem ir apjozts melns žogs ar dzeloņdrātīm un n-tās apsardzes firmas nelaiž iekšā vēlētājus, lai tie varētu balsot par varas maiņu!
Nu tas gan ir viens pretīgs čigāns, ne?

+8
-2
Atbildēt

0

Janis 08.10.2010. 13.54

Nezinu kādi politiski vai nepolitiski spēki stāv aiz Vitol, bet kāds taču varētu viņiem nedaudz palīdzēt.
Domāju piežmiegt Lembergu grib visi vai gandrīz visi, nupat viņš esot atkal sagājis ragos ar saviem Ventspils oponentiem..

+4
0
Atbildēt

0

mxblack 08.10.2010. 16.56

Te tik vēl trūkst arī tanku un lielgabalu, lai skats būtu pilnīgs. Ārzemju tūristi droši vien nodomā ka tur uzņem kārtējo grāvējfilmu. Ja viņi zinātu kā te īstenībā kārto lietas, viņi muktu no šejienes ko nagi nes. Pat Krievijā tā nekārto biznesa lietas. Tur izvelk stobrus un nospiež mēlītes. Tad iestājas klusums, palikušie paspiež viens otram roku, bet sulaiņi norok līķus. Vai šajā virzienā mēs ejam? Vai tiešām tajā LK nevar beidzot ieviest civilizētu kārtību? Ja nevar, tad tas kantoris ir jānacionalizē, kā sabiedrībai īpaši bīstams. Te nu ir tā Biškeka.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu