Sabraukta lapsa un pašcenzūra • IR.lv

Sabraukta lapsa un pašcenzūra

18
Raitis Plauks, F64
Nellija Ločmele

Partiju megafoni ieslēgti, bet konfrontējošai patiesībai skābeklis piegriezts

Nesen žurnālistu solidaritātes dienā kolēģis no TV 5 jautāja, vai ar vārda brīvību Latvijā viss ir kārtībā un es atbildēju, ka vismaz par iespējām brīvi izteikties internetā nav jāšaubās. Kopš pagājušās nedēļas nogales gan tā vairs nav taisnība. Vēlēšanu kampaņa iegriezusies tā, ka kompromitējošiem materiāliem par vairākiem politikas smagsvariem ir piegriezts skābeklis.

Pagājušajā nedēļā ziņu portālos prominenti izceltās ziņas par nobrauktu un ar ceļa marķējuma balto krāsu pārstrīpotu lapsu raisīja asociācijas par bandītiskiem brīdinājumiem Lato Lapsam – žurnālistam, kas pēdējo nedēļu laikā publiskojis faktus par Aināru Šleseru un Aivaru Lembergu. Nedēļas nogalē vairs nebija jāmeklē tulkojumi zeku metaforām, jo gaismā nāca informācija par draudiem, kuru dēļ Lato Lapsa vērsies policijā un izceļos no valsts.

Pats Lato Lapsa pavēstīja, ka saņēmis draudus saviem ģimenes locekļiem un prasību līdz 3.oktobrim apturēt savu žurnālista darbību. Viņš draudētāju prasībām ir pakļāvies, jo pats slēdzis interneta vietnes, kurās ikviens varēja piekļūt informācijai par Lemberga krimināllietu un Šlesera personisko un politisko pagātni.

Pašcenzūra – spēja formālo īpašnieku vai pelēko kardinālu prasības uzminēt un izpildīt vēl pirms tās izteiktas – ir Latvijas mediju sena kaite. Situācija ar Lapsu gan būtiski atšķiras, jo šoreiz nav runa par prasību „nolasīšanu no acīm”, bet gan vakarā uz ielas satiktu tēvainīšu piedāvājumu, no kā grūti atteikties, jo uz spēles ir nevis iesildīta darbavieta vai finansiāli bonusi, bet gan, iespējams, cilvēku dzīvība.

Ja draudi tiešām ir reāli un maksa par žurnālista drosmi būtu viņa tuvinieku apdraudējums, tad Lapsas lēmuma motīvi ir saprotami. Taču neatkarīgi no motīviem rezultāts ir ciets – pašcenzūra ir iedarbojusies, informācija no publiskām vietnēm ir aizvākta un nav vairs pieejama.

Drošības policija pirmdien ir nodevusi Lapsas iesniegumu izskatīšanai Valsts policijā. Policijai līdz vēlēšanām būtu jāievieš kāda skaidrība par to, vai draudi tiešām ir bijuši un kas tos izteicis.

Vēlēšanu kampaņa nav brīva, ja tajā darbojas cenzūra – šajā gadījumā ar iebiedēšanu panākta pašcenzūra, kas neatkarīgi no tā, vai policija spēs notvert draudētājus un pārliecināties par viņu saikni ar politiķiem, jau ir kaitējusi brīvai informācijas apritei. Politisko reklāmu megafons ir iedarbināts, bet ar partiju vēstījumiem konfrontējošu patiesību balss –noslāpēta. Ja oligarhu rokrakstā pat negaidot vēlēšanu iznākumu ir jau brutāli iezīmējies kaimiņvalsts «liberālā autoritārisma» stils, ko sagaidīsim pēc 2.oktobra?

Komentāri (18)

lelde_rafelde 13.09.2010. 18.30

Žēl Lapsas. Drukā tās kilogramīgās grāmatas, bet nekādas reālas sekas grāmatu subjektiem. Simtiem lapu grāmatās par Šķēli, Lembergu un Šleseru. Bet kāds sausais atlikums? Divas dienas mediji pašūmējās par Lembja bērnu tēriņiem un vēl pāris par to, ka Šlesers paraudāja. Un viss.

+10
0
Atbildēt

3

    Māris Diņģelis > lelde_rafelde 15.09.2010. 02.50

    Kādas sekas gaidāt, piemēram, no Lemberga krimināllietas materiālu publicēšanas?

    Ja runa par balsošanu, tad te nu matemātika ir vienkārša – nav svarīgi, cik ir pret tevi, svarīgi, cik nobalso par. Un tādi vienmēr atrodas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Māris Diņģelis > lelde_rafelde 15.09.2010. 02.52

    Starp citu, vēl par pašām grāmatām. Labi, es saprotu, ka ir grūti apstrādāt un pasniegt krimināllietu sējumus un to varētu arī neuzskatīt par obligātu prasību. Taču tekstu rediģēšana grāmatā tomēr ir lieta, ko es kā pircējs sagaidu, ja maksāju 8 latus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > lelde_rafelde 15.09.2010. 09.17

    .
    Vakar pa Latvijas ceļiem noripoju kādus 500 km. Sabrauktas lapsas redzēju pa pāris uz katriem simts km. Pieņemu, ka to jāuztver kā zināmu procesu dabā. Jo arī cilvēks, ar visiem saviem ceļiem un spēkratiem, pie tādas pieskaitāms. Dabīgs process.

    Pagājušajā nedēļā pārlūkojot visdažādākos ziņu portālus tiešām “prominenti tika atspoguļota” tā pārkrāsotā. Reportieri, redaktori, kreatīvie direktori to nodrošināja. Vai arī šis ir dabīgs process?

    Toties Andrew, un ne jau tikai viņš, ir cieši pārliecināts, ka to jau tie “bandīti”.
    Gandrīz jāsāk ticēt, ka “tie bandīti” spēj pilnīgi visu. Tādi spējīgi, atšķirībā no kādiem citiem.

    P.S.
    Ak, jā! Par to vienkāršo matemātiku. Ir pavisam naivi/neinformēti/neanalītiski pieminētajā situācijā tā domāt.
    Bet propogandai jau tas netraucē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

ltvpanorama 14.09.2010. 10.30

bet ko citu varēja sagaidīt no bandītiem..to ka viņi pēc publikācijām nosarks un pateiks, sorry, mēs vairāk tā nedarasim “prastji batja zasranca” u.t.t.’, nervi tomēr uzdeva un ķeras atkal pie ierastajām 90 gadu sarkano pidžaku metodēm, no otras puses negaidīju arī, ka Lapsa tik ātri padosies draudiem..bet nu komentus rakstīt un citus vērtēt protams ir viegli..katrā gadijumā šajā sakarā gribējās redzēt vismaz kaut kādu Lapsas spalvas brāļu solidaritāti, nemaz diži necerot uz “orgānu” centību draudētāju tvarstīšanā..bet tā vietā ir visai nepatīkams klusums

+6
0
Atbildēt

1

    arturs > ltvpanorama 14.09.2010. 10.55

    Acīm redzot – spiediens, draudi bijuši ļoti tieši, protams, mēdiji šo pārvērš par top ziņu, kaut gan no cilvēciskā viedokļa vajadzēja sākt protestus tādā mērā – lai policija tomēr saprot, ka šis pavediens (lieta) ir jānogriež(jāatklāj) saknē un sakne jāizrauj. Lai nevienam turpmāk nemaz neienāk prātā šādā veidā ietekmēt vārda brīvību…bet vai LV to kādreiz sasniegsim?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Kārlis Šestakovskis 13.09.2010. 17.48

Jā, kad ieraudzīju lapsu pārjrāsotu, smejoties noteicu- brīdinājums Lato Lapsam, nekad nebūtu iedomājusies, ka patiesi mūsu lieliskie politiķi ķersies klāt pie tādām metodēm.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu