Diena: Latvijas celtniekus ierauj vēlēšanu kampaņā • IR.lv

Diena: Latvijas celtniekus ierauj vēlēšanu kampaņā

32
Evija Trifanova, LETA

Trīs Latvijas metinātāju sūdzību dēļ pārtraukta skolas būvniecība Zviedrijā

Zviedrijas celtnieku arodbiedrība "Byggnads" pēc trīs Latvijas metinātāju sūdzībām bloķējusi un pārtraukusi "Stora Hammars" skolas celtniecību Vellingē, Zviedrijas dienvidos, sestdien raksta laikraksts “Diena”.

Metinātāji sūdzējušies, ka viņiem netiek maksātas līgumā noteiktās algas. 158 kronu jeb 12 latu vietā darbinieki stundā nopelna vien 16 kronas jeb ap 1,2 latus, stāsta arodbiedrībā par līgumiem atbildīgais sekretārs Torbjērns Juhansons. Blokāde turpināsies, līdz strādnieki saņems pieprasīto algu. 

Strādnieku darba devējs ir Latvijas uzņēmums "Metto jumti", kas montē metāla konstrukcijas zviedru celtniecības firmai “MVB”. Zviedrijas uzņēmuma vadītājs Bo Tīderstrēms atzinis, ka firma nevar kontrolēt, kādu algu tās partneri maksā saviem strādniekiem. Tomēr “MVB” vadība apņēmusies arodbiedrībai pārskaitīt naudu, lai tā varētu norēķināties ar strādniekiem Latvijas partnera vietā.

Tikmēr Latvijas uzņēmuma “Metto jumti” administrācijā "Dienai" sacīja, ka vadība esot devusi norādi nekādu informāciju par Zviedrijā notiekošo pagaidām nesniegt. "Metto jumti" vienīgā īpašniece Ieva Saulīte. Saulīte norādījusi, ka plašāku informāciju par Zviedrijā notiekošo varētu sniegt pirmdien.

Šī nav pirmā reize, kad strādnieki no Latvijas tiek ierauti arodbiedrību protestos. 2004.gadā cieta Latvijas firma "Laval un partneri". Strīds par viņu tiesībām nonāca Eiropas Kopienu tiesā. Rezultātā pēc Vaksholmas konflikta 2010.gada 15.aprīlī Zviedrijā stājās spēkā tā dēvētais "Lex Laval" likums, kas ierobežo arodbiedrību iespējas sākt blokādi. Tas nosaka, ka ārvalstu strādnieki strādā saskaņā ar savas valsts likumdošanu un koplīgumiem. Šis konflikts izrādījās efektīvs veids, kā iegūt jaunus vēlētājus. Pēc arodbiedrības datiem, 66% no "Byggnads" biedriem balsoja par Sociāldemokrātu partiju. 

Skolas būvniecības blokāde Zviedrijā notiek īsi pirms nākamnedēļ gaidāmajām parlamenta vēlēšanām. Piektdien būvlaukumā bija ieradušies Sociāldemokrātu partijas līderi. Kaut arī arodbiedrības noliegušas, ka politiķu ierašanās saistīta ar vēlēšanām, ieradušies būvlaukumā, sociāldemokrātu pārstāvji solīja, ka "Lex Laval" likums tiks atcelts.

 

Komentāri (32)

astra_ozo 11.09.2010. 14.38

darbinieki dienā nopelna vien 16 kronas jeb ap 1,2 latus, stāsta arodbiedrībā par līgumiem atbildīgais sekretārs Torbjērns Juhansons. Blokāde turpināsies,
———–
Mīlīši – pārbaudiet informāciju. Nu nevar būt dienā 1,2 lati. Stundā tas būtu maz.

0
0
Atbildēt

1

    mxblack > astra_ozo 11.09.2010. 16.48

    Tā tiešām ir ļoti niecīga alga par metinātāju grūto un veselībai ļoti kaitīgo darbu. Te nu mēs redzam cik godīgi pret saviem strādniekiem ir mūsu uzņēmēji – mantrauši. Viņi strādniekus uzskata par visīstākājiem vergiem, jo cilvekam jau nav izejas bezdarba laikā. Es neticu ka Zviedri mūsu uzņēmējiem nesamaksā visu pēc Zviedrijas tarifiem. Tāpēc jau cilvēki dod priekšroku aizbraukšanai, ne strādāšanai par vēdera tiesu. Ja mums būtu tādas Arodbiedrības un Sociāldemokrātu partijas kā Zviedriem, tad tāda izkalpināšana arī šeit nebūtu iespējama. Tad arī nodokļus būtu no kā maksāt. Tagad darba devēji peļņu bāž zeķē, jo cilvēkiem nav kur sprukt, ja nu vienīgi aizbraukt no šejienes. Faktiski tā tiek sagrauts valsts pastāvēšanas pamats, cilvēks šeit.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

vzlotnikovs 11.09.2010. 12.23

hei.Kur ir burti?

0
0
Atbildēt

0

andris_auzinsh 11.09.2010. 12.21

ir.lv grib manu redzi pārbaudīt ar tik mazu druku?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu