Valters Zelčs, lauku ziedēšanas svētku idejas autors • IR.lv

Valters Zelčs, lauku ziedēšanas svētku idejas autors

Gluži kā kurpnieks bez kurpēm. Jaunajam lauksaimniekam Valteram Zelčam līdz šim nevienas bildes rapšos nebija. Foto no personīgā arhīva
Ilze Šķietniece

Vai tu jau nobildējies rapšos? Tāds ironisks jautājums pirms dažiem gadiem parādījās sociālajos tīklos, kad tos masveidā pārpludināja fotogrāfijas koši dzeltenajos laukos. Un tomēr šī tradīcija turpinās, bet pērn ieguva pat simbolisku nozīmi. Dzeltenā ziedu un zilā debesu josla radīja asociācijas ar Ukrainas karogu. Pēc jaunā lauksaimnieka Valtera Zelča iniciatīvas tagad daudzi zemnieki savos laukos ierīko šim mērķim pielāgotas vietas. Bet sešās vietās viņa vadītā biedrība Apvienība par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi šogad uzstādīja koka lielformāta fotorāmjus. Akciju nosauca par lauku ziedēšanas svētkiem. 

«Fenomens bildēties rapšos Latvijā ir jau kopš laika, kad parādījās pirmie viedtelefoni ar daudzmaz normālām kamerām.» Ilgu laiku tas notika pašplūsmā, un bieži bija dzirdams par konfliktiem starp lauksaimniekiem un cilvēkiem, kas brīvi pārvietojas pa iekoptajiem laukiem. Tobrīd Valteram radās ideja par fotografēšanās laukumiem, taču līdz īstenošanai bija jāgaida vairāki gadi.

Tagad ar daudziem saimniekiem panākta vienošanās, ka laukos izpļauj nelielu teritoriju, kur nesmidzina ne pesticīdus, ne mēslojumu un svešinieki drīkst bildēties. 

Pērn Valtera vadītā biedrība šajās vietās izvietoja informatīvos plakātus, bet kāds Latvijā saimniekojošs vācietis savā laukā uzstādīja koka lielformāta rāmi. «Mūsu plastmasas stendi līdzās tam nobālēja,» Valters ar smaidu atceras. Šogad biedrība ņēma piemēru un līdzīgus rāmjus uzstādīja sešās vietās Latvijā. Viņš cer, ka šis skaitlis ar katru gadu palielināsies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu