Uzvarēs labais, nevis sliktais? • IR.lv

Uzvarēs labais, nevis sliktais?

Sems Altmens
Keids Mecs, © The New York Times News Service

Daudzu apbrīnotā tērzēšanas robota ChatGPT karalis Sems Altmens mierina — lūdzu, neuztraucieties par mākslīgā intelekta nākotnes iespējām! Pat ja jums tās šķiet biedējošas

Pirmo reizi ar Semu Altmenu tikos 2019. gada vasarā, dažas dienas pēc tam, kad Microsoft piekrita ieguldīt vienu miljardu ASV dolāru viņa trīs gadus vecajā jaunuzņēmumā OpenAI. Pēc viņa ieteikuma, vakariņojām nelielā un uzkrītoši modernā restorānā netālu no Altmena mājām Sanfrancisko.

Maltītes laikā viņš paņēma savu iPhone, lai parādītu man līgumu, kas tika noslēgts pēc vairākus mēnešus ilgušām sarunām ar vienu no pasaules lielākajiem tehnoloģiju uzņēmumiem. Tajā bija rakstīts, ka Microsoft miljarda dolāru ieguldījums palīdzēs OpenAI izveidot tā saukto vispārējo mākslīgo intelektu jeb VMI (artificial general intelligence jeb AGI) — mašīnu, kas spēs paveikt visu, ko spēj cilvēka smadzenes.

Vēlāk, deserta vietā malkojot saldu vīnu, Altmens savu uzņēmumu salīdzināja ar «Manhetenas projektu». Runājot tikpat nevērīgi kā par rītdienas laika prognozi, viņš secināja, ka amerikāņu centieni Otrā pasaules kara laikā uzbūvēt atombumbu «pēc savas būtības bija OpenAI mēroga projekts, uz kādu tagad tiecamies arī mēs».

Viņš uzskatīja, ka VMI nesīs pasaulei tādu labklājību un bagātību, kādu neviens līdz šim vēl nav piedzīvojis. Tajā pašā laikā arī pauda bažas, ka viņa uzņēmuma radītās tehnoloģijas varētu nodarīt nopietnu kaitējumu — izplatīt dezinformāciju un graut darba tirgu. Vai pat iznīcināt pasauli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu