Slāpeklis un toniks • IR.lv

Slāpeklis un toniks

Kalve Coffee Roasters galvenā kafijas bārmene Diāna Miltoviča. Foto — Ieva Kalēja
Ieva Kalēja

Kafijas dzērienus vasarai iesaka Rīgas zināmāko grauzdētavu bārmeņi

Kad eju satikt Kalve Coffee Roasters galveno kafijas bārmeni Diānu Miltoviču, laikapstākļi gandrīz kliedz, ka pilnai laimei šajā pēcpusdienā pietrūkst tikai aukstas kafijas. Saule spīd, zilas debesis, Kalves veikala durvis Baznīcas ielā ir plaši atvērtas, un pie kases stāv rinda. Sameklēju Diānu un viņa piedāvā atrast galdiņu ārā, kur nedaudz mazāka burzma. Tikmēr viņa sagatavos dzērienus. 

Kalves vasaras dzērienkarti Diāna izveidoja kopā ar kolēģiem. «Balstāmies uz to, kas patīk klientiem un ko viņi pieprasa,» kafijas bārmene stāsta. Viņi nebaidās eksperimentēt ar garšām un pasniegšanas veidiem, bet tajā pašā laikā turas pie zināmā: «Ir vasara, karsts, gribas kaut ko patīkamu, atsvaidzinošu un vēsu.» Tāda ir arī mana aukstā Vaniļas nitro latte, kuras sastāvā ir espreso, zirņu piens ar vaniļas garšu un slāpeklis. Tieši tā — slāpeklis! 

Nitro dzērieni šobrīd ir topā, saka Diāna. Tam piekrīt arī Rocket Bean Roastery menedžeris Andris Romanovskis, kurš saimnieko kafejnīcā Dzirnavu ielā. Auksti brūvētas kafijas ar slāpekli ir putojošas, krēmīgas un atsvaidzinošas, viņš stāsta. Tātad tieši tas, kas vajadzīgs karstā vasaras dienā. 

Aukstais kokteilis

«Auksto kafiju variācijas ir ļoti plašas — no cold brew līdz aukstajiem kapučīno un latēm,» saka Andris. Atšķirīgas ir ne tikai kafijas pagatavošanas tehnikas, bet arī tas, kā dzēriens tiek atvēsināts. Piemēram, ir atšķirība starp cold brew jeb auksti brūvētu un cold drip jeb auksti pilinātu kafiju, Diāna paskaidro. Pirmajā gadījumā kafijas biezumi tiek mērcēti aukstā ūdenī ilgāku laiku, savukārt cold drip tehnikā kūstošs ledus vai vēss ūdens pil cauri maltai kafijai. Gan vienu, gan otru var dzert bez piedevām vai arī kafijas kokteiļos. «Cold drip pasniedzam vienkārši ar ledu vai ar toniku, ja cilvēks vēlas kaut ko vieglāku un atspirdzinošāku,» Diāna stāsta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu