Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Skats uz izpostīto Bahmutu. Foto — Scanpix

Karš Ukrainā. 65. nedēļas galvenie notikumi

ASV prezidents Džo Baidens svētdien Japānā G7 samitā tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un paziņoja par jaunu 375 miljonu dolāru lielu militārās palīdzības paketi. ASV arī ļaus sabiedrotajiem piegādāt Ukrainai modernus iznīcinātājus, tajā skaitā Amerikā ražotos F-16. Vairākas valstis, to skaitā Polija, jau sākušas apmācīt ukraiņu pilotus. Eiropas Padomes dalībvalstu vadītāju samitā Islandē Lielbritānija un Nīderlande paziņoja, ka izveidojušas starptautisku koalīciju, lai palīdzētu Ukrainai iegādāties iznīcinātājus F-16. 

G7 valstis aicina Ķīnu izdarīt spiedienu uz Krieviju, lai tā izbeigtu karu Ukrainā. G7 arī paziņoja, ka valstu mērķis ir samazināt savu ekonomisko atkarību no Ķīnas. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba sarunā ar Ķīnas sūtni Lī Hui paziņoja, ka Ukraina nepieņems kara izbeigšanas piedāvājumus, kuru nosacījumos būs daļas valsts teritorijas atdošana.

Ukrainai ar pretgaisa aizsardzību tagad izdodas atvairīt gandrīz visus Krievijas raķešu un dronu uzbrukumus. Piemēram, 18. maijā 29 no 30 izšautajām raķetēm notriektas, tomēr uzbrukumā viens cilvēks nogalināts. Sestdienas naktī Krievija uzbruka Ukrainai ar Irānā ražotiem droniem Shahed, kurus visus notrieca. Pirmdienas naktī ar raķetēm un droniem Krievija uzbruka Dņipropetrovskas apgabalam. Notriektas četras raķetes un 20 droni, astoņi cilvēki ievainoti, desmitiem māju sabojātas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu