Beidzot transformācija? • IR.lv

Beidzot transformācija?

Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Jana Altenberga

Koalīcijas partneri vienojušies par valsts uzņēmumu daļēju kotēšanu biržā

Ministru kabinets 16. maija sēdē konceptuāli vienojās par kapitāla tirgus attīstības virzienu, kas paredz izvērtēt iespējas biržā kotēt valsts kapitālsabiedrību akcijas. Kāds labums no tā būtu Latvijas iedzīvotājam, un vai nospraustais mērķis līdz 2027. gadam sasniegt 9% tirgus kapitalizāciju ir reāls? Un vai ar to ir saistīti kādi riski?

Atkal atpaliekam

Finanšu ministrijas šomēnes sagatavotajā ziņojumā secinājums nav iepriecinošs — Latvijā kapitāla tirgus ir «samērā neattīstīts». Kamēr ES tirgus kapitalizācijas jeb visu kotēto uzņēmumu akciju tirgus vērtības vidējais rādītājs 2021. gadā bija 54% no iekšzemes kopprodukta, Latvijā tie bija tikai 3%. Kaimiņvalstīs rādītāji ir krietni labāki — Lietuvā 2021. gadā tirgus kapitalizācija bija 9%, Igaunijā — 17%. 

Šobrīd kapitālu ar akciju tirgus starpniecību nav piesaistījuši ne Latvijas pašvaldību, ne valsts uzņēmumi. Kaimiņvalstīs situācija ir ievērojami citāda — valsts un pašvaldību uzņēmumu īpatsvars biržā Lietuvā ir 36%, Igaunijā — 38%. Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta viceprezidents un vadītājs Latvijā Andris Grafs domā, ka kaimiņos ekonomikas izrāviens ir noticis tieši tāpēc. «Tas noteikti piesaistīja investorus un, kas vēl būtiskāk, ir veidojis jaunu investoru paaudzi.»

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) apstiprina, ka Lietuvas un Igaunijas gadījumā tieši valsts aktīva rīcība ir spēlējusi izšķirošu lomu. «Tas ir skaidrs signāls, ka valsts to uztver nopietni, ka valsts ir gatava attīstīt kapitāla tirgu,» saka Ašeradens.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu