Viens būs prezidents • IR.lv

Viens būs prezidents

8
Aivars Ozoliņš

Valsts prezidenta vēlēšanās ieraudzīsim arī nākamo valdības koalīciju

Saeima nākamnedēļ Valsts prezidenta amatā ievēlēs vai nu Uldi Pīlēnu, vai Edgaru Rinkēviču. Bet Elīnai Pinto var novēlēt sekmīgu turpmāku darbu politikā. Arvien paliek neliela iespēja, ka neievēlēs nevienu no viņiem, un tad jūnija vidū notiks atkārtotas vēlēšanas. Taču, lai kāds būtu vēlēšanu iznākums 31. maijā, valdībā varētu notikt pārmaiņas.

Šogad prezidenta vēlēšanas ir sen nepieredzēti dramatiskas. Vēl spraigāk bija gājis laikam tikai 1999. gada 17. jūnijā, kad Saeima ievēlēja nesen no Kanādas atgriezušos zinātnieci un sabiedrisko darbinieci Vairu Vīķi-Freibergu. Sākotnēji viņas vispār nebija kandidātu sarakstā, taču, kad piecās kārtās neviens no pieciem partiju kandidātiem nebija saņēmis 51 balsi, Saeima izsludināja jaunas vēlēšanas tajā pašā dienā ar jauniem kandidātiem, un Vīķe-Freiberga neilgi pirms pusnakts kļuva, kā vēlāk izrādījās, par spožāko prezidenti atjaunotās Latvijas vēsturē.

To drāmu nav iespējams atkārtot kaut vai tāpēc vien, ka pēc prezidentes Vīķes-Freibergas ierosinājuma 2007. gadā ir pieņemts Valsts prezidenta ievēlēšanas likums, kas liek kandidātus pieteikt aizlaikus, bet jaunas vēlēšanas rīkot 10—15 dienas pēc nesekmīgajām. Turklāt kopš 2019. gada prezidentu ievēlē atklātā balsojumā.

Lielākās kaislības šogad plosās pirms vēlēšanām. Apvienotais saraksts bija paziņojis, ka pašreizējo prezidentu Egilu Levitu neatbalstīšot un virzīšot savu kandidātu, un apvienības premjerministra kandidāts Uldis Pīlēns pēc Lieldienu pārdomām aprīlī tiešām izlēma kandidēt arī uz prezidenta amatu. 10. maijā Levits paziņoja, ka uz otru termiņu nekandidēs. 11. maijā Jaunā Vienotība izvirzīja amatam ārlietu ministru Rinkēviču.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu