Daudzdaris astoņkājis un citi zvēri • IR.lv

Daudzdaris astoņkājis un citi zvēri

Zīmola Cup Of Therapy autori — psihoterapeits Anti Ervasti (no kreisās) un mākslinieks Mati Pikujemse. Foto — Jānis Leščinskis
Marija Leskavniece

Runāt par garīgās veselības problēmām iespējams viegli un pat ar humoru, pārliecināti ir zīmola Cup of Therapy radītāji — psihoterapeits Anti Ervasti un mākslinieks Mati Pikujemse

Pie viena astoņkāja taustekļa pieķēries nepadarīto darbu saraksts. Cits tikmēr mēģina neizliet tēju. Abas neesošās austiņas aizklātas ar viedtālruņiem. Paraksts pie Mati Pikujemses (Matti Pikkujämsä) Instagram publicētā attēla vēsta: Stop being proud of multitasking (pārstāj lepoties ar visu darbu veikšanu vienlaikus — no angļu val.). 

Līdzās lakoniskajam melnbaltajam zīmējumam publicēts arī garāks problēmas raksturojums: lai gan spēju paveikt vairākus uzdevumus vienlaikus var uzskatīt par produktīvu, patiesībā pētījumos pierādīts pretējais — darot daudzus darbus vienlaikus, līdz galam nekoncentrējamies ne uz vienu no tiem. Efektivitāte zūd.

Daudzdaris astoņkājis nav vienīgais tēls, kura gaitas Instagram kontā @cupoftherapy asprātīgi apspēlē somu radošais tandēms. Ir vesela zvēru plejāde — drosmīgais lauva, kuram arī mēdz būt bail. Lācis, kurš saticis savu iekšējo bērnu, un daudzi citi. Bez noteiktas tautības, ādas krāsas vai profesijas. «Dzīvnieku tēli ir universāli, ikviens ar tiem var identificēties,» saka Anti. 

Pirmais zīmējums tapa pēc tam, kad Anti bija pastāstījis savam partnerim Mati par nebūšanām darbā. «Vienkārši izstāstīju, ka man bijusi grūta nedēļa.» Mati to uzskicēja. No tā pamazām izauga zīmējumu sērija, kas nu jau publiskota izstādēs un izdota vairākās grāmatās. Turklāt somu tandēma izveidotais Instagram profils jau sapulcējis vairāk nekā 17 tūkstošus sekotāju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu