Dāvāt jaunu kāju • IR.lv

Dāvāt jaunu kāju

Keitija Lezervuda (pa kreisi) ar Cēsu protezēšanas studijā strādājošajiem ukraiņiem — Dāvidu no Doneckas apgabala un Kristīnu no Mariupoles. Foto — Liene Leonoviča, speciāli Ir
Agnese Meiere

Amerikāniete Keitija Lezervuda Cēsīs bez maksas izgatavo protēzes ukraiņiem, kas kara dēļ zaudējuši roku vai kāju. Par Keitijas darba kolēģiem kļuvuši viņas pirmie divi ukraiņu pacienti

Smaidīga sieviete ar dziļām vaigu bedrītēm mani sagaida pašas izveidotajā vingrošanas studijā ParaFit Cēsīs. Studija nav liela, taču aprīkota ar plašu vingrošanas rīku ansambli: bumbas, hanteles, airēšanas trenažieris un vēl desmitiem rīku un priekšmetu. Ik nedēļu nodarbības šeit apmeklē trīs treniņgrupas, katrā 6—8 cilvēki. Keitija Lezervuda piedāvā pielāgotu spēka treniņprogrammu cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Tikmēr studijas dibentelpās notiek cita veida rosība — tur izgatavo protēzes ukraiņiem, kas karā zaudējuši roku vai kāju. Ar šādu iniciatīvu Keitija nāca klajā drīz pēc Krievijas iebrukuma sākuma, saprotot, ka Ukrainā pieejamo protezēšanas pakalpojumu visiem nepietiks, jo gluži vienkārši ievainoto ir pārāk daudz.

Izdrukāt jaunu kāju

Ziņkāri vaicāju Keitijai, kā viņa nonākusi Latvijā? «Mūsu draudzei Teksasā ir ilgtermiņa draudzība ar Cēsu baptistu draudzi. Kad mācījos vidusskolā, atbraucu te uz basketbola nometni, pēc tam uz vēl dažiem pasākumiem.» 

Mācoties universitātē protezēšanu un ortopēdiju un veidojot profesionālo karjeru, viņa par Latviju piemirsusi. «Gāja gadi, un šķita, ka savā darbā esmu sasniegusi visu, ko vēlos. Taču gribu ko vairāk — vēlos palīdzēt cilvēkiem.» Domājot, kurp doties, prātā nākušas kara skartas valstis. Taču pēc draugu apciemošanas Latvijā uzzinājusi, ka arī šeit ir daudz cilvēku, kam vajadzīga ortozēšana vai protezēšana, bet paši to nevar atļauties vai saņemt no valsts. «Latvijā ierados 2015. gadā un sākotnēji protēzes pati neizgatavoju — konsultēju pacientus, ar padomu palīdzēju Vaivaru Ortozēšanas un protezēšanas centra speciālistiem. Rīgā izveidoju adaptīvā fitnesa centru cilvēkiem ar invaliditāti,» atceras Keitija. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu