Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Dažu pēdējo dienu laikā Ukrainas spēki guvuši taktiskus panākumus Doneckas apgabala Bahmutas rajonā. Lai arī krievu privātā militārā grupējuma Wagner algotņi turpina virzību Bahmutas centrā, Ukrainas spēki stabilizējuši flangus un apturējuši okupantu virzīšanos uz rietumiem gar Siverskijdoņecas kanālu — šis ūdens šķērslis kļuvis par kaimiņpilsētas Časivjaras aizsardzības sastāvdaļu. Foto — Scanpix

Karš Ukrainā. 64. nedēļas galvenie notikumi

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apmeklējis vairākas Rietumeiropas valstis. Vācijā kanclers Olafs Šolcs apsolīja Ukrainai militāro palīdzību 2,7 miljardu eiro apmērā. Itālijā Zelenskis ar premjerministri Džordžiju Meloni un Romas pāvestu apsprieda humāno palīdzību, savukārt Lielbritānijā tikās ar premjerministru Riši Sunaku — viņa valsts Ukrainai nosūtīs vēl simtiem pretgaisa aizsardzības raķešu un bezpilota lidaparātu kā papildinājumu jau pagājušajā nedēļā apsolītajām tālas darbības raķetēm Storm Shadow, kuru darbības distance ir vairāk nekā 250 km. (Amerikāņu Himars darbības attālums ir 80 km.) Arī Francijas prezidents Emanuēls Makrons paziņojis, ka Ukrainai nodos tālas darbības raķetes.

Sestdienas naktī neilgi pirms Ukrainas dueta Tvorchi uzstāšanās Eirovīzijā Krievija ar raķetēm apšaudīja grupas dalībnieku dzīvesvietas — Ternopiļu un Kijivu, savukārt otrdienas naktī Ukrainas pretgaisa aizsardzība notrieca visas 18 uz Kijivu palaistās raķetes, arī sešas virsskaņas Kinžal. Šis bija jau astotais gaisa uzbrukums galvaspilsētai kopš maija sākuma.

Pirmdien Ukraina devusi okupantiem prettriecienu Luhanskā — tiek ziņots par vairākiem spēcīgiem sprādzieniem, kuros ievainots viens no kolaboracionistu vadoņiem Luhanskā Igors Kornets. Sprādziena brīdī viņš atradies frizētavā.

Krievijā, Brjanskas apgabalā netālu no Ukrainas robežas, 13. maijā notriekti divi vai pat trīs krievu helikopteri un divi iznīcinātāji. Krievija arī paziņojusi, ka Bahmutā nogalināti divi tās armijas augsta ranga komandieri. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasniedza 199 980 karavīru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu