Kā izkļūt no dziļās bedres? • IR.lv

Kā izkļūt no dziļās bedres?

Slēgts veikals Ziemeļanglijas pilsētā Blekpūlā. Foto — Der Spiegel
Jērgs Šindlers, © Der Spiegel

Pārtikas deficīts, aizpelējuši dzīvokļi, medicīnas darbinieku trūkums — Lielbritānija iestigusi smagās problēmās, un miljoniem cilvēku grimst nabadzībā. Turklāt nekas neliecina par drīziem uzlabojumiem

Vestminsteras pils zālēs Lielbritānija joprojām ir tikpat varena kā kādreiz. Gleznas, kas slejas līdz pat griestiem, stāsta par impērijas kādreizējiem triumfiem — cīņām pret dāņiem, Napoleonu, Spānijas armādu, Indijas pakļaušanu un apmetnēm Amerikā. Britu parlamentā ienākušajiem vispirms jāpaiet garām pionieru, komandieru un domātāju — Volpola, Gledstona, Loida Džordža, Tečeres — bronzas statujām un Vinstonam Čērčilam dabīgā izmērā, kas noraugās uz parlamenta apakšpalātas zāli, kuru savulaik iznīcināja vācu bumbas.

Reti kurš ceļu līdz parlamenta zālēm mēro pa savulaik uz purvainas Temzas upes salas uzbūvētās pils pazemes gaiteņiem. Šo katakombu labirintā vārda vistiešākajā nozīmē grūst britu demokrātijas pamati. Lielākā konstrukciju daļa ir piesārņota ar azbestu, pie griestiem karājas haotiski kabeļu mudžekļi, un caurules pēkšņi pārtrūkst, šķiet, nekurienes vidū. Ugunsdrošības signalizācija pēdējo 10 gadu laikā tur ieslēgusies vairāk nekā 40 reižu, un ugunsdzēsēji ēkā patrulē 24 stundas diennaktī.

Pirms septiņiem gadiem tapušā iekšējā ziņojumā tika norādīts, ka pastāv «būtisks un pieaugošs katastrofas risks», un 1000 telpu plašais neogotikas piemineklis jau sen ir pelnījis visaptverošu atjaunošanu. Tam būtu nepieciešamas desmitgades, un tas izmaksātu līdz pat 22 miljardiem mārciņu (25 miljardi eiro). Taču līdz šim parlamenta deputāti nav spējuši vienoties, kad un kā šos darbus sākt.

Tā vietā ar zeltu un brokātu rotātajos augšstāvos politiķi nedēļu pēc nedēļas iesaistās demokrātijas izrādē, kamēr zem viņu kājām tikšķ bumba ar laika degli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu