Konservatīvais maigums • IR.lv

Konservatīvais maigums

2
Nils Konstantinovs. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Agnese Meiere

Pēc Imantas notikumiem daudziem vecākiem radies jautājums — kā rīkoties, lai viņu pusaudzis nebūtu viens no sitējiem vai vērotājiem? Izrādās, jaunieši dabiski ir tendēti uz agresīvu un nekontrolētu rīcību, apgalvo pusaudžu terapeits Nils Konstantinovs

Tas bija 5. maija vakars, kad Valsts policija saņēma izsaukumu un devās uz Imantu, kur skolas stadionā pulcējās vairāki pusaudži ar nažiem. Paralēli policija saņēma zvanu no kādas sievietes — pie viņas dzīvoklī esot patvērušies jaunieši, kuriem pakaļ dzinušies ar nažiem bruņojušies vienaudži. Vienu no bēgušajiem zēniem vajātāji noķēra un mežā piekāva. Sišanu kāds no uzbrucējiem bija nofilmējis un ievietojis sociālajos tīklos. Šī nežēlīgā piekaušana izraisīja plašas diskusijas sabiedrībā, pārsvarā gan apspriežot policijas lēnīgo reaģēšanu. Tika apspēlētas arī dažādas notikušā versijas: vieni sacīja, ka tā esot etniska izrēķināšanās, citi — ka Imantā izveidojusies bīstama jauniešu banda, vēl citi — ka tā bijusi sociālajos tīklos izsludināta zibakcija. Policija jau paudusi, ka patiess nav neviens no šiem pieņēmumiem. Šobrīd kā ticamākā minēta versija, ka kāds kādam metis ar akmeni un sekojusi izrēķināšanās.

Konflikta cēloņi un situācijas risināšana ir Valsts policijas, vecāku un pedagogu pārziņā, tikmēr daudzi vecāki, kuru ģimenē aug pusaudži, noraizējušies par to, lai neatkārtotos līdzīgas situācijas un lai tajās neciestu viņu bērni. Un, protams, kā rīkoties, lai būtu pārliecināti, ka viņu pusaudzis nebūs viens no sitējiem vai vērotājiem līdzīgā situācijā?

Ar pusaudžu terapeitu Nilu Konstantinovu tiekamies tīmeklī. Stunda, kuru norunājam, ir vienīgais brīvais logs viņa dienas plānā. Konstantinovs saka: «Pusaudži izmanto sociālos tīklus, lai sapulcētos, ietu uz kino vai darītu citas lietas. Šajā situācijā svarīgākais ir tas, ka viņi sapulcējās un darīja to, ko pārsvarā pusaudži nedara, — izveidoja baru, kas izrēķinājās ar vienu «vainīgo».» Jāpiemin, ka 7. maijā Valsts policijas Rīgas Pārdaugavas pārvaldē un Rīgas Speciālo uzdevumu bataljona vienībā tika izsludināta trauksme, jo pastāvēja iespēja izcelties jaunām vardarbīgām sadursmēm. Vairākās vietās Imantā tika plānota vai jau notika jauniešu masveida pulcēšanās un fiziskas sadursmes, kuru iemesls bija 5. maija notikumi. «Tas vien nozīmē, ka tā nav ikdienišķa parādība, un tas ir nopietns signāls sabiedrībai,» saka pusaudžu terapeits.

Konstantinovs paskaidro: barā pusaudži var sastrādāt visādas nelabas lietas. «Labi zināms fenomens — ja pusaudži sanāk kopā vairāk nekā divi, viņu smadzenes sāk darboties citādi, atslēdzas dažas no smadzeņu funkcijām, kas palīdz, piemēram, plānot nākotni vai paredzēt riskus.» Tas var izskaidrot arī to, kāpēc pusaudži kopā dara daudz stulbākas lietas nekā katrs atsevišķi. Pētījumi atklāj, ka vēl vairāk muļķību tiek sadarīts, ja grupā ir arī meitenes. Šis ir iemesls, kāpēc, piemēram Austrālijā jaunajiem autovadītājiem aizliegts mašīnā vest vairāk par vienu draugu. «Pretējā gadījumā viņi brauks daudz pārgalvīgāk un pārsniegs ātrumu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu