Vai bērnudārzniekiem ir nepieciešams vasaras brīvlaiks? • IR.lv

Vai bērnudārzniekiem ir nepieciešams vasaras brīvlaiks?

Ilustratīvs attēls
Santa Lasmane

Pirmsskola – izglītības iestāde, šķiet pašsaprotami, ka ir vasaras brīvlaiks, bet, rēķinoties ar bērnu vecumu un vecāku darba laiku, ne vienmēr atvaļinājums, turklāt garš, ir iespējams vasarā. Vienlaikus ir vairāki faktori, kāpēc pirmsskolas vecuma bērniem ir ieteicams turpināt apmeklēt bērnudārzu arī vasarā – tas palīdz saglabāt ierasto režīmu, turpināt komunikāciju ar vienaudžiem un radoši pavadīt laiku neatkarīgi no laikapstākļiem.

Fiziskās aktivitātes

Viens no svarīgākajiem iemesliem, lai turpinātu apmeklēt bērnudārzu arī vasarā, ir fiziskās aktivitātes, kas ir ļoti svarīgas bērnu attīstībai. Tas nozīmē gan vingrošanu, deju un ritmikas nodarbības, gan dažādas kustību spēles, rotaļas ar bumbu u.tml. Pirmsskolās visbiežāk ir plašas teritorijas, lai bērniem ir iespēja spēlēties un pavadīt laiku svaigā gaisā, turklāt ir gan iekštelpu, gan āra rotaļu laukumi. Tas nozīmē, ka bērni var aktīvi spēlēties, neatkarīgi no laikapstākļiem, ko ne vienmēr var nodrošināt mājas apstākļos.

Draugu iegūšana un socializēšanās

Bērnudārzs ir vieta, kur bērni ne tikai rotaļājas un mācās, bet arī iegūst jaunus draugus un attīsta būtiskas sociālās iemaņas. Tieši pirmsskolā bērni apgūst, kā sadarboties ar citiem vienaudžiem, uzklausīt un saprast citu viedokļus, izprast emocijas un risināt konfliktus. Grupā vienmēr ir dažādi personību tipi, un bērni var mācīties, kā komunicēt, pielāgoties un uzticēties vienam otram. Vasaras brīvlaikā bērnam nereti var trūkt tieši ierastās komunikācijas un kopā būšanas ar vienaudžiem.

Dienas ritma nozīme

Bērnudārzā ierastais režīms palīdz saglabāt noteiktu struktūru bērna dzīvē, kas ir ļoti svarīgi viņa emocionālajai stabilitātei. Sabalansēts uzturs, regulāras maltītes un laiks miegam palīdz izstrādāt veselīgus ikdienas paradumus. Pārtraucot ierasto režīmu, rudenī var būt ļoti izaicinoši tajā atkal atgriezties, īpaši, ja, pavadot laiku mājās vai pie vecvecākiem, neizdodas pieturēties pie uztura vai miega režīma un citiem ierastajiem ikdienas noteikumiem.

Radošās aktivitātes svaigā gaisā

Turklāt vasaras laikā pirmsskolas pielāgo dienaskārtību un daudz laika velta arī piedzīvojumiem dabā, pilnveidojot dažādas praktiskās iemaņas. Mācību process un ierastais režīms turpinās, bet vienlaikus ir iespēja izbaudīt arī silto vasaras laiku, piemēram, rīta cēlienā vingrojot ārā, rīkojot mākslas plenērus, veicot dažādus eksperimentus. Īpaši siltā laikā var baudīt arī ūdens priekus vai rūpēties mazdārziņu un priecāties par ražu vasaras noslēgumā. Tāpat kā skolas, arī bērnudārzi rīko ekskursijas un sporta pasākumus.

Vecāki savu bērnu pazīst vislabāk

Diskusijas par to, vai pirmsskolas vecuma bērnam ir vai nav nepieciešama atpūta no bērnudārza, katru pavasari atgriežas daudzu ģimeņu dienaskārtībā, tomēr, ja vecāki redz, ka bērns aktīvi un ar prieku dodas pirmsskolas gaitās, nav jāuztraucas un jāšausta sevi, ja nav iespējams nodrošināt garas vasaras brīvdienas. Ja darbs vai citi pienākumi ļauj iegūt kādu papildus brīvdienu, tā būs vienlīdz vērtīga ikvienā gadalaikā. Turklāt der atcerēties, ka katra diena nav jāizplāno līdz sīkākajām niansēm, reizēm bērnam jāļauj arī garlaikoties un neko nedarīt.

 

Autore ir pirmsskolas CreaKids filiāles vadītāja

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu