Ārstnieciskā interese pāri biznesam • IR.lv

Ārstnieciskā interese pāri biznesam

Violeta Fodina, klīnikas iVF Riga dibinātāja un vadītāja. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Reproduktoloģe un ginekoloģe, dzemdību speciāliste Violeta Fodina klīniku iVF Riga izveidoja ar galveno interesi par pacientu ieguvumu, ne biznesa peļņu. Sasniedza gan vienu, gan otru

Paraugoties uz pasaules karti, Latvijas neauglības ārstēšanas un reproduktīvās ģenētikas klīnikas iVF Riga statistika ir iespaidīga: šeit ārstējas sievietes un vīrieši no 40 pasaules valstīm. Klīnikas ārstu darba rezultātā pasaulē nākuši vairāk nekā 3000 mazuļu. Emocionāli sensitīvajā medicīnas jomā, pēc klīnikas izveidotājas ārstes Violetas Fodinas sacītā, mediķi iemanījušies iedvesmot savus pacientus un sniegt pārliecinošas atbildes uz jautājumiem: kā pārvarēt neauglību? Kā saglabāt grūtniecību? Kā dzemdēt veselu bērnu? 

Fodinai, kura šajā biznesā darbojas jau vairāk nekā 20 gadus, materiālā ieguvuma rādītāji, lai arī svarīgi, šķiet mazāk nozīmīgi nekā gandarījums, palīdzot kārtējai ģimenei tikt pie bērniņa. Intervijas dienā viņa mazliet nervozē, vai paspēs visu izstāstīt, jo pēc sarunas ar žurnālu Ir sākas pacientu pieņemšana. Fodina veiksmīgi darbojas biznesā, taču sevi vairāk uzskata par ārsti. Pēc viņas domām, citādi šāda klīnika nemaz nevarētu veiksmīgi strādāt. 

Kāpēc tūkstošgades sākumā viņa, izmācījusies ginekoloģiju, nepalika ārstes ampluā, bet izdomāja veidot privātklīniku? «Vislabākie lēmumi bieži tiek pieņemti spontāni,» saka daktere un iVF klīnikas vadītāja. Sākot domāt par biznesu, bijusi liela vēlme izveidot labu, progresīvu klīniku, kas piedāvā jaunākos pasaulē pieejamos pakalpojumus. Taču pietrūcis pieredzes, kā to izdarīt. «Palīdzēja tas, ka man bija biznesa partneri, kuriem tolaik jau bija pieredze šajā jomā. Viņi atbalstīja, mācīja, deva padomus.» Fodina biznesā neielēca pavisam jauna — viņai jau bija trīsdesmit gadu, kas ir loģiski, jo tikai šādā vecumā, pabeidzot rezidentūru, viņa varēja kļūt par pilntiesīgu ārsti. 

«Gatavojoties šai sarunai, es daudz domāju, kas tad ir medicīnas bizness,» Fodina spriež. Tas esot ļoti īpatnējs un atšķiroties no citu veidu biznesa. Kāpēc tā? «Tāpēc, ka bizness ir process, kas tiek virzīts, lai pelnītu naudu. Tas ir galvenais mērķis. Taču mums medicīnas biznesā ir citāds pamatojums un noskaņojums — galvenais labuma guvējs ir nevis uzņēmējs, bet gan pacients. Turklāt medicīnas bizness ir process, kurā iesaistīta visa komanda — bez ļoti labas mediķu komandas nekas nevar sanākt. Un mūsu biznesā visnozīmīgākais ir zinātniskais pamats. Bez tā mēs neko nevaram izdarīt, nevaram iet uz priekšu.» Citiem vārdiem sakot — ja medicīnas biznesā apstājies un neprogresē, neturi roku uz pasaules jaunāko sasniegumu pulsa, klientiem drīz nebūsi vajadzīgs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu