Tūre pa Naudaszemi • IR.lv

Tūre pa Naudaszemi

Olivers Bullo. Foto — Kaspars Filips Dobrovoļskis
Jana Altenberga, Pauls Raudseps

Britu žurnālists Olivers Bullo stāsta, kā atklājis zemi, kurā pazūd oligarhu sazagtā bagātība, un ko varam darīt, lai savaldītu netīrās naudas plūsmas

Lai gan mūsu saruna ar žurnālistu Oliveru Bullo ir britu humora piepildīta un bieži smejamies, to caurvij nomācoša tēma.

Pirms dažiem gadiem Latvija par mata tiesu izspruka no FATF pelēkā saraksta — tolaik paveicām smagu darbu, attīrot finanšu sistēmu no nezināmas izcelsmes naudas. Esam arī starp Eiropas dedzīgākajiem lobētājiem sankciju ieviešanai pret Krieviju, tikām paslavēti par to veiksmīgu piemērošanu. Un liekas, ka var uzelpot. Bet nē.

Kamēr daži politiķi meklē veidus, kā banku sektora prasības mīkstināt, sarunā ar Oliveru jau atkal tiek atgādināts, ka atslābt nedrīkstam — zagļi nemitīgi pielāgojas un likumos atrod pat vismazākās spraudziņas savu interešu īstenošanai. Kleptokrātu rīcībā ir labākie juristi, gudrākās galvas un ļoti daudz naudas, tāpēc mums jābūt vēl veiklākiem un modrākiem.

Olivers Rīgā ir uz dažām dienām, viņš uzstājas Finanšu nozares asociācijas organizētajā konferencē From Grey to Green. Tās fokusā ir sarunas par to, kā pēc finanšu sistēmas kapitālā remonta turpināt to pilnveidot, liels uzsvars ir uz naudas atmazgāšanas un sankciju apiešanas mēģinājumu apkarošanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu