Nostaigāt gar Polijas robežu • IR.lv

Nostaigāt gar Polijas robežu

Sņežkas virsotnē. Foto — Agra Lieģe-Doležko
Agra Lieģe-Doležko

Polijā bez Tatriem un Karpatiem ir arī citi kalnu atpūtai piemēroti galamērķi, piemēram, Krkonoše un Jizeras kalni

Kas pirmais iešaujas prātā, domājot par atvaļinājumu kalnos vai kalnu pārgājieniem Eiropā? Ļoti iespējams, Alpu kalnu grēdas ar tām piegulošajiem gleznainajiem ciematiņiem Francijā, Šveicē un Itālijā. Pireneji vai skarbās Skotijas augstienes. Bagātīgs kultūras mantojums un satriecošas ainavas ir arī Balkānos, un kurš gan nav dzirdējis par Zakopani — tūristu iecienītāko kalnu pilsētiņu Polijā, kas piedāvā gan kalnu takas, gan slēpošanas brīvdienas Tatros? 

Krkonoše (Karkonosze) jeb Milzu kalni — augstākā un lielākā Sudetu kalnu grēda, kas stiepjas pāri Čehijas un Polijas pierobežas reģionam —, kā arī Jizeras kalni (Góry Izerskie), daļa no Rietumu Sudetu kalniem uz Čehijas un Polijas robežas, ir mazāk zināmas, tomēr tikpat interesantas vietas brīvdienām. 

Apmesties iespējams kādā no šo kalnu apkaimes pilsētiņām — Karpačā (Karpacz), Jakušicē (Jakuszyce), Sveradovzdrojā (Świeradów-Zdrój) un Šklarskā Porembā (Szklarska Poręba). Var gan pārvietoties no citas uz citu, gan izvēlēties vienu par bāzes vietu, lai dotos dienu ilgos kalnu pārgājienos, izbraucienos ar riteni vai baudītu dažādas citas izklaides, ko gan ziemā, gan vasarā piedāvā iespaidīgais un dabas bagātību pārpilnais kalnu reģions.

Ar čehiem dalītā virsotne

Sņežka (poļu valodā Śnieżka, čehu — Sněžka) ir augstākā Krkonošes kalnu Silēzijas grēdas virsotne, kas ir visaugstākais punkts (1603,3 m) Čehijā un visos Sudetos. Polijas pusē Sņežkas pakājē atrodas kūrorta pilsētiņa Karpača, bet Čehijas pusē — Pecpodsņežka (Pec pod Sněžkou). Ziemā, dodoties uz Sņežku slēpot, ērtāk ir apmesties Pecpodsņežkā, kur lifts slēpotājus uzved pašā kalna virsotnē, savukārt Polijas pusē ļaus ērti mērot tikai pusceļu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu