Igauņu salūts • IR.lv

Igauņu salūts

Šefpavārs Teniss Sīgurs. Publicitātes foto
Ieva Puķe

Joki par lēnajiem igauņu puišiem vairs nav vietā. Pirms gada divi kaimiņzemes restorāni pirmie Baltijā saņēma Michelin zvaigznes. Kas viesus sagaida vienā no tiem — Noa Chef’s Hall Tallinā?

Tallinas līča akmeņainajā krastā nepilnas pusstundas brauciena attālumā no vecpilsētas, vēl aiz Piritas jahtu ostas, slejas pavāra Tenisa Sīgura (Tõnis Siigur) sapņa piepildījums. Modernas vienstāva ēkas stiklotā fasāde vērsta pret zilo ūdens klaju. Saulainās dienās restorāna terasē vari iztēloties, ka zvilni kaut kur pie Vidusjūras. Ēdamzālē uz krēslu atzveltnēm uzmestās zvērādas tomēr atgādina par nupat beigušos ziemeļzemes ziemu, kad tām bijis ne tikai dekoratīvs, bet arī praktisks pielietojums. 

Restorāna darbiniece, kura pie galda piesēdusi veikt aprēķinus, pastāsta — tās ir Fēru salu aitādas, atvestas no komandas makšķerēšanas brauciena. Ienākot restorānā no ielas puses (ko sauc par Ranna Tee jeb Pludmales ceļu), pie sienas esmu pamanījusi ekrānu ar Fēru tūres video. Otrā ekrānā zib kadri no kādas ceremonijas — priecīgi cilvēki uz skatuves apkampjas. «Michelin zvaigznes paziņošana» — vēsta uzraksts.

Jau gadu Noa Chef’s Hall soļo ar Michelin zvaigzni pierē. Sarkanās plāksnes ar smaidošu Michelin «riepu vīriņu» piestiprinātas pie ieejas Ranna Tee pusē. Tās ir veselas divas, jo arī ēstuves adresē Ranna Tee 3 ir divas. Tām ir atsevišķas virtuves, bet kopēja noliktava un terase, stāsta šefpavārs un īpašnieks Teniss Sīgurs, atlētisks vīrietis, kam nākamgad būs 50.

Viņa izlolotais Noa Chef’s Hall pirms gada aprīlī ieguva vienu Michelin zvaigzni, bet Noa Restoran, kas atrodas turpat aiz sienas — Michelin atzinību Bib Gourmand. To restorāniem piešķir par izcilu ēdiena un cenas attiecību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu