Nezināmais Ziedonis • IR.lv

Nezināmais Ziedonis

Imants Ziedonis mežā uz soliņa 80. gadu vidū. Foto — Guntis Eniņš
Laura Dumbere

Dzejniekam Imantam Ziedonim 3. maijā apritētu 90 gadi. Viens no izcilākajiem, tautas mīlētiem latviešu dzejniekiem joprojām ir fenomenāla kultūras parādība. Lūkosim atklāt vēl neatklāto par dzejnieka personību

Ir aplami domāt, ka dzejoļi vai proza rakstniekiem krīt klēpī no gaisa. Ikvienu literāro mantojumu veido autora izkoptais interešu, zināšanu un vērtību kopums. Varbūt tāpēc Imants Ziedonis ir tik nozīmīga un neparasta personība kultūras vēsturē — viņa interešu loks bija ārkārtīgi plašs, un šī domu bagātība kļuva par augsni dzejai, pasakām, epifānijām un dokumentālajai prozai. Sabiedrībai zināmākā Ziedoņa aizraušanās ir viņa dibinātā dižkoku atbrīvošanas grupa. Arī Latvijas apstaigāšana, krājot materiālus grāmatām Kurzemīte un Leišmalīte. Šoreiz centīsimies izstāstīt par citām, mazāk zināmām un varbūt pārsteidzošām Ziedoņa interesēm. 

Stāstu esmu atļāvusies rakstīt savā pašas balsī, jo dzejnieku personīgi pazinu kopš bērnības un studentes gados strādāju par viņa privātsekretāri. Manas raibās atmiņas apstiprināja un papildināja Ziedoņa tuva draudzene, literatūras vēsturniece un Ventspils Starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja Andra Konste un dzejnieka dēls Rimants Ziedonis.

Laipni lūgti brīnumainajā Ziedoņa pasaulē!

Ziedonis un zeme

Jaunībā Ziedonis vēlējās mācīties dārzniecību Bulduru tehnikumā, studēt agronomiju un lauksaimniecību. Bet sašķobījās veselība — tika atklāta tuberkuloze. Slimošana nebija savienojama ar eksaktu un praktisku zinību studijām, tāpēc Ziedonis aizgāja uz filologiem un it kā nejauši kļuva par dzejnieku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu