«Gribēja aprakt, bet nezināja, ka esam sēklas…» • IR.lv

«Gribēja aprakt, bet nezināja, ka esam sēklas…»

1
Nora Ikstena. Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Rakstniece Nora Ikstena pēc smagiem notikumiem savā dzīvē saka — liktenis viņai bija izvēlējies pamatīgu, īstu un dziļu restartu. Nu dāvāta vēl viena iespēja atgriezties, būt, radīt. Rakstīt. Šobrīd jau pusē Noras jaunā grāmata

Rakstnieci Noru Ikstenu šogad uz sarunu aicināju vairākkārt, viņa allaž atteica: «Vēl ne.» Kad būs gatava, pati došot ziņu. Aprīļa otrajā nedēļā saņēmu Noras īsziņu: «Pēc panākumiem Zviedrijā — TV intervijā un Malmē — esmu gatava intervijai Ir

Pagājuši astoņi mēneši pēc tam, kad dzejniece Māra Zālīte vērsās pie sabiedrības ar lūgumu ziedot Noras rehabilitācijai. Vairākus mēnešus Nora bija pavadījusi uz trauslas robežas, taču par šo laiku un notikumiem rakstniece nevēlas runāt. Viņa saka — šobrīd ir atdzimusi, atguvusi gan dzīvessparu, gan veselību. Un ir bezgala pateicīga visiem, kas ziedoja un atbalstīja.

Tiekamies Noras mājās Ikšķilē. Pavasarīgi siltā dienā, saules apspīdētas, sēžam dārza malā. Mūs apsargā rakstnieces suns Pērkons, un gaisā jaušama netveramā sajūta, ka tūlīt, tūlīt viss notiks — atkal plauks un zaļos. Tāda esot arī Noras iekšējā sajūta.

Pirms vairākiem gadiem sarunā man teici: «Es visu mūžu cīnos ar savām asinīm. Tā ir visnopietnākā un dramatiskākā cīņa. Šī cīņa nenozīmē, ka gribu novērsties no šīm asinīm. Tā nozīmē, ka cīnos pret iznīcības gēnu.» Izrādās, neviens cilvēks nav pasargāts no izdegšanas. Kādas ir tavas sajūtas, gandrīz veselu gadu esot ārpus pierastās dzīves, veseļojoties un mēģinot atgūt dzīvības un dzīves spēku?
Vārdus «priecājies par katru dienu!» sakām katram, kurš ir noskumis vai ievilkts skumju purvā, nespēj vairs saskatīt dzīves skaistumu, jūtas neiederīgs vai liekas vairs nesaprotam šo pasauli. Un ir cilvēki, kuriem nesakām neko, jo no malas izskatās — kā tad viņam trūkst! Bet ne jau no tā, vai kaut kā trūkst vai ne, ir atkarīga iekšējā sajūta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu