Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

Foto — LETA

Pedagogi pirmdien protesta gājienā, kurā piedalījās vairāk nekā 8000 dalībnieku, prasīja cieņpilnu attieksmi un solījumu izpildi par atalgojumu. Pirmdien arī sākās trīs dienu streiks, kurā piedalījās vairāk nekā 19 000 skolotāju. Pedagogu protestam pievienojās vairāk nekā 1000 veselības nozares darbinieku. Medicīnas darbinieki streiku plāno rīkot septembrī, bet protesta akciju — 11. maijā. Pedagogu arodbiedrība solīja, ka šie protesti ir tikai sākums, LIZDA nepiekāpsies un prasīs solītā izpildi.

Valdība piektdien nolēma no 1. septembra vairākām pedagogu grupām palielināt algas. Pedagogiem, izņemot pirmsskolas izglītības pedagogus, zemākā stundas likme būs 8,50 eiro. Vispārējās izglītības pedagogiem mēneša darba algas likme būs 1224 eiro, bet pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu zemākā algas likme — 1240 eiro.

Pašreizējais Valsts prezidents Egils Levits kandidēs uz otro četru gadu pilnvaru termiņu. To viņš pavēstīja pēc tikšanās ar valdības vadītāju Krišjāni Kariņu. Pēc Kariņa domām, koalīcijai ir jānonāk pie viena kandidāta, taču Apvienotais saraksts, kas atbalsta Uldi Pīlēnu, paziņoja, ka koalīcijas vienošanās rezultātā ievēlēts prezidents nevarot būt pašmērķis, un uzskata, ka tagad ir divi kandidāti.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus valsts noslēpuma likumā un informācijas atklātības likumā, kuri nosaka jaunus ierobežojumus informācijai «dienesta vajadzībām». Pēc Tiesībsarga un nevalstisko organizāciju iebildumiem likumdevēji precizēja, ka atteikumu izsniegt informāciju dienesta vajadzībām varēs pārsūdzēt tiesā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu