Sarkanie karogi — bēdz un ziņo! • IR.lv

Sarkanie karogi — bēdz un ziņo!

7
Iluta Lāce. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Resursu centra sievietēm Marta vadītāja Iluta Lāce vēlas uzsvērt, ka Latvijā ir likumi un rīki, kā novērst vardarbību pret sievieti, kas nesen Jēkabpilī beidzās ar slepkavību. Taču tie jāizmanto!

Aizdomās par bijušās dzīvesbiedres slepkavību Jēkabpils novadā Valsts policija šomēnes meklē pazudušo 53 gadus veco Leonu Rusiņu. Sievieti viņš nodūra bērna un vecmāmiņas acu priekšā. Vairāk nekā gadu viņš bija viņu vajājis, izsakot draudus un veidojot viltus profilus sociālajos tīklos — varmāka ievietoja bildes un informāciju, kas sievieti pazemoja. Viņš zvanīja un rakstīja īsziņas simtiem reižu dienā, dedzināja dzīvokļa durvis. Reiz, izsekojot sievieti frizētavā, pasacījis — ko tad nu pucējas, viņu gaida melnais maiss. Šos draudus vīrietis realizēja 16. aprīlī. Tas viss tāpēc, ka viņa izbeidza attiecības un atteicās tās atjaunot.

Kā stāsta resursu centra sievietēm Marta vadītāja Iluta Lāce, satikta uz īsu kafijas pauzi Cadets de Gascogne Čaka ielā, netālu no Martas biroja, vissāpīgākais ir tas, ka gan sieviete, gan viņas darbabiedri un kaimiņi bija ziņojuši policijai par situāciju. Nepaspējusi paēst pusdienas daudzo darbu dēļ, Lāce nokož gabaliņu kruasāna, bet acīs ir asaras. Traģisko stāstu viņa uztver sāpīgi, jo mirusī sieviete izdarīja visu, kas bija viņas spēkos, lai sevi pasargātu. Taču citādi bija ar policiju — tā nespēja varmāku atrast un apcietināt.

Drosme vērsties policijā pēc palīdzības ir ārkārtīgi nozīmīga, jo daudzas varmāku ietekmētas sievietes baidās to darīt. 

Aizsardzības sistēma nenostrādāja: sākumā Rusiņš tika cauri ar naudas sodiem. Vēlāk pārkāpa liegumu sievietei tuvoties, kā arī ignorēja uzdevumu apmeklēt izglītojošu programmu vardarbības izpratnei un mazināšanai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu