Iziet no personiskās elles • IR.lv

Iziet no personiskās elles

Viļa Lācīša tēvs savulaik strādāja satīras žurnālā Dadzis, tāpēc rakstnieks pats iesaka — zīmējiet mani kā karikatūrā! Jo fotografēties viņš nevēlas. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Agnese Meiere

Viens no noslēpumainākajiem latviešu rakstniekiem Vilis Lācītis (47) pēc vairāku gadu pārtraukuma uzrakstījis sesto grāmatu Oxforda. Ar skatu uz universitāti. Atvadījies no «stroikas» un Lielbritānijas, viņš jau kādu laiku dzīvo Kanādā, kur strādā par psihoterapeitu un šķetina samezglojumus arī savā dzīvē

Pirms 13 gadiem pie lasītājiem nonāca Viļa Lācīša pirmais romāns Stroika ar skatu uz Londonu. Šo romānu, kas vēstīja par viesstrādnieku dzīvi Anglijā, dēvēja par patīkamu pārsteigumu, asprātīgu un sižetiski aizraujošu darbu. Romānu ierunāja lasāmgrāmatā, spēlēja uz skatuves, tulkoja, lasīja un pārlasīja, novērtēja kā dižpārdokli. Lācītis par romānu saņēma virkni balvu. 

Visu vēl aizraujošāku padarīja rakstnieka noslēpumainā personība — Vilis Lācītis izrādījās rakstnieka izvēlēts (precīzāk, viņa draudzenes ieteikts) pseidonīms. Lācītis uz tikšanos ar lasītājiem ieradās, uzlicis galvā lāča masku. Slēpa savu seju un personību. Jo «tas ir ātrs un lēts veids, kā radīt lasītāju interesi».

Pēc gada iznāca viņa otrā grāmata Pamodināt Lāčplēsi, tad Garais ceļš uz Hantimansijsku, Amsterdamas princips un visbeidzot Sekss un vardarbība. Tikmēr Lācītis jau bija kļuvis mazliet pielaidīgāks un atklājis, ka viņa īstais vārds ir Aleksandrs Ruģēns. Kļuva arī zināms, ka 90. gados, kamēr mita Latvijā, Lācītis ar iesauku Sniegs bija pazīstams Latvijas underground mūzikas aprindās, savulaik izveidojis pat trīs grupas, kuru spēles manieri pats dēvēja par sviestroku.

Tad sekoja vairākus gadus ilgs klusums, līdz pirms vairāk nekā mēneša diezgan klusi un nemanāmi grāmatu plauktos nonāca viņa jaunākais darbs Oxforda. Ar skatu uz universitāti. Romāns, kura četras pilnībā pabeigtas versijas esot nonākušas miskastē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu