Laimīgā zeme • IR.lv

Laimīgā zeme

1
Dizaina veikala Finnish Design Shop vadītājs Tēmu Kīski un viņa sieva māksliniece Herta. Foto — The New York Times
Penelope Kolstone, © The New York Times News Service

Somi jau sesto gadu pēc kārtas atzīti par laimīgāko nāciju pasaulē. Sarunas ar cilvēkiem gan liecina, ka realitāte ir mazliet sarežģītāka

Es gan neteiktu, ka mēs sevi uzskatām par ļoti laimīgiem, saka 58 gadus vecā angļu valodas skolotāja Nina Hansena no nelielās Kokolas pilsētas Somijas rietumkrastā «Patiesībā es pret vārdu «laime» izturos ar zināmām aizdomām.»

Nina bija viena no gandrīz 20 cilvēkiem, ar kuriem es aprunājos, lai saprastu, kāpēc ANO Ilgtspējīgas attīstības risinājumu tīkla ekspertu skatījumā viņi ir laimīgākā nācija pasaulē. Slavējot savas valsts spēcīgo sociālās aizsardzības sistēmu un cildinot dabas tuvuma sniegtās psiholoģiskās priekšrocības, sarunas biedri vienlaikus sūkstījās par vainas apziņu, trauksmi un vientulības sajūtu. Viņi biežāk raksturoja somus nevis kā «laimīgus», bet gan kā «diezgan padrūmus», «mazliet skumjus» cilvēkus, kuri reti smaida.

Izrādās, ka pat paši laimīgākie cilvēki pasaulē nemaz nav tik laimīgi, kā izskatās no malas. Precīzāk būtu teikt, ka viņi vienkārši ir apmierināti ar dzīvi.

Somi gūst gandarījumu no ilgtspējīga dzīvesstila un finansiālā spilvena, kas ļauj apmierināt viņu pamatvajadzības, uzskata Somijas Austrumu universitātes profesors Arto Salonens, kurš pētījis sabiedrības labklājību. «Citiem vārdiem sakot — tu jūties laimīgs tad, kad apzinies, ka tev jau visa kā ir gana.» Tad tu priecājies par to, kas tev ir, nevis žēlojies par to, kā tev nav. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu