Uz viļņa • IR.lv

Uz viļņa

Germans Ermičs. Foto — Lauris Aizupietis
Veronika Viļuma

Ja nepārtraukti dari labāko, ko tajā brīdī spēj, paveras arī iespējas. Par to pārliecinājies starptautiski atzītais latviešu dizainers Germans Ermičs, kura īpašā krāsas un materiālu izjūta apbūrusi dizaina fanus, lietpratējus, vadošos nozares medijus un virkni ietekmīgu pasūtītāju no Seulas domes līdz Instagram. Pašlaik viņa darbi skatāmi arī Rīgā

Uz improvizēta darba galdiņa Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja zāles vidū stāv sālsstandziņas, šokolādes konfektes un kafijas kanna enerģijai, turpat arī dažādi papīri, pagarinātāji, klēpjdators. Apkārt šai saliņai nedēļu pirms dizainera Germana Ermiča (38) pirmās personālizstādes Latvijā Plūstoši atklāšanas rit tās iekārtošanas darbi. Rosās krāsotājs, šurpu turpu kustas muzeja darbinieki, procesu pārrauga kuratore Evelīna Ozola, bet pats notikuma vaininieks, dizainers Germans Ermičs, mani sagaida ar smaidu sejā un vismaz ārēji pavisam mierīgs. 

Galu galā, komanda pie izstādes strādā jau gadu, un smagākais ir aiz muguras. Šis ir personiski nozīmīgs, taču nebūt ne lielākais no viņa projektiem.

Tikai 2019. gadā, ko dizainers sauc par savu līdz šim augstāko karjeras punktu, viņš pēc sociālā tīkla Instagram pasūtījuma veidoja paviljonu Kannās, kam sekoja instalācija metro stacijā Seulā. Izdevumi The New York Times Style Magazine un Wallpaper* viņu savulaik ierindojuši starp pasaules daudzsološākajiem jaunajiem dizaineriem, un Ermičs iekļuvis arī prestižā Jēras Dizaina parādes finālā. Viņa darbu ģeogrāfija ir plaša, un tieši iespēju ceļot dizainers sauc par vienu no saviem lielākajiem ieguvumiem.

Krāsa kā sākums

Latvijas dizaina laukā Ermičs sevi pieticīgi sauc par jauniņo. Dizaina interesenti viņu pazīst un lepojas, vietējos medijos publicētas vairākas intervijas, tomēr pēdējos 15 gadus viņš šeit uzturējies salīdzinoši maz un arī darbi izrādīti reti. Arī šāgada izstāde draudējusi nenotikt. «Izdomāt izstādi ir jautrā daļa, bet atvest visus darbus nozīmē nenormālas izmaksas.» Lielu daļu laika aizņēmusi administratīvā puse, finansējuma meklēšana. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu