Apvērsums vai uzvedums? • IR.lv

Apvērsums vai uzvedums?

33
Aivars Ozoliņš

Pīlēnu par prezidentu var ievēlēt tikai prokremliska oligarhu koalīcija

Uldis Pīlēns būs tikpat labs prezidenta amata kandidāts, cik labs bija premjerministra amata kandidāts. Toties viņa «priekšvēlēšanu kampaņa» līdz 31. maijam, kad Saeimā notiks prezidenta vēlēšanas, būs pavisam citāda nekā pērn rudenī pirms Saeimas vēlēšanām. Būs jāpamato, kāpēc Latvijai labāka par pašreizējo būtu prokremliskāka un korumpētāka valdība.

Pīlēns otrdien paziņoja gan tikai par lēmumu kandidēt, nevis par Lieldienu pārdomās secināto, kāpēc viņš būtu labākais prezidents un ko vēlētos paveikt amatā. «Darīt kaut ko vairāk», lai «izrautu Latviju no atpalicības līknes», diezin vai ir programma. Taču viņa Apvienotajam sarakstam būs nevis jāstāsta, kā pirms Saeimas vēlēšanām, ka tikai Pīlēns vienīgais varot panākt Igauniju un glābt Latviju no nekad vēsturē nepieredzētas krīzes, bet gan jāpamato, kāpēc viņa ievēlēšana nekļūtu par kara laikā Latvijai nepieļaujamu politisku un drošības apdraudējumu.

Pīlēna piekrišana kandidēt ir piemērs, ka politikā laika izvēle lēmuma paziņošanai var būt vismaz tikpat svarīga kā pats lēmums. «Šis nav jautājums par gribēšanu vai negribēšanu,» viņš otrdien skaidroja, kāpēc tik ilgi vilcinājies. Esot bijis vajadzīgs laiks, «lai saprastu, vai esmu gatavs nest šādu atbildību» (agrāk bija teicis, ka negribot nest), un parunātu ar ģimeni un sāktu kārtot sava biznesa atsvešināšanas lietas. Taču politiskās loģikas vilciens tikmēr varētu būt jau aizgājis.

Pīlēna pieteikšanās par prezidentu radikāli maina politisko situāciju, taču viņš pats to ietekmēt īsti vairs nevar. Arhitekts ir iegājis telpā, kurā jau ir saliktas mēbeles un uzvedības noteikumi ir formulēti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu