Krēsli, kas ieaijā • IR.lv

Krēsli, kas ieaijā

Aija Ozola, SIA AI.X dibinātāja un īpašniece. Foto — Ilze Šķietniece
Ilze Šķietniece

Aijas Ozolas šūpuļkrēsli no mazā Druvas pagasta ceļo uz visu pasauli. Ērtuma dēļ tos iecienījuši arī drukni amerikāņi

Nomierinoši un silti — tādas ir pirmās asociācijas, atverot uzņēmuma AI.X mājaslapu. Tā ieturēta pelēkos un baltos toņos. Gluži tāpat kā pircēju visvairāk iecienītais zīmola šūpuļkrēsla modelis. Uzņēmums produkciju lielākoties eksportē, galamērķi atrodas pat Amerikā un Austrālijā. Tāpēc pārsteidz fakts, ka tas atrodas pavisam nelielā ciemā — Saldus novada Druvā — un tajā strādā viens cilvēks, pati īpašniece Aija Ozola.

Meklējot norādīto adresi, nākas mazliet pariņķot pa šaurām grants klājuma ielām privātmāju kvartālā. Esmu iedomājusies, ka Aija sagaidīs pie kādas ražotnes ēkas. Taču nekā! SIA AI.X ne tikai reģistrēta, bet arī reāli darbojas privātmājā. Darbnīcas vajadzībām atvēlēta gan telpa mājā, gan daļa saimniecības ēkas. Ikdienā Aija strādā verandas tipa piebūvē, kur logi dod daudz gaismas. Tā šūšanas procesā ir ļoti svarīga. Telpa ir pavisam neliela, plauktos salikti neskaitāmi audumi, tiem līdzās — paraugi un krāsainas diegu spoles. Uz galda atrodas vairāki dzīvesstila žurnāli, kuros redzami zīmola AI.X šūpuļtīkli. Uzņēmuma īpašniece ar paveikto lepojas, taču pie sasniegtā negrasās apstāties.

Sava niša

To, ka būs pašai savs zīmols un tā nosaukums būs AI.X, Aija zināja jau tad, kad savs uzņēmums šķita tāls sapnis. Kad vecvecāki mantojumā atstāja māju, viņa to pārdeva un par iegūto naudu nopirka savu pirmo profesionālo šujmašīnu. Tūlīt pēc vidusskolas beigšanas Aija Rīgas Vieglās rūpniecības tehnikumā bija izmācījusies par piegriezēju. Savu uzņēmumu viņa izveidoja pirms vairāk nekā 15 gadiem. 

Sākumā šuva rotaļlietas, bērnu un sieviešu apģērbu, vīriešiem — kaklasaites. Piedāvājumā bija arī šūpulīši zīdaiņiem. Ar šo sortimentu brauca uz tirdziņiem, kur vien Latvijā tādus rīkoja. Ar laiku saprata, ka jākļūst izvēlīgākai — roku darbs nav parasta tirgus produkcija. Pieteicās tikai tur, kur bija paredzama liela auditorija, piemēram, Līvas ciema svētkos Liepājā, gadatirgos Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Pamazām sāka skatīties kaimiņvalstu virzienā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu