131. • IR.lv

131.

6
Nellija Ločmele

Paklau, vai jūs neesat noguruši par šo ziņot? Nokaitināta, taču ar skaidru vēsti pie mikrofoniem pēkšņi iznāca tumšmate džinsa jakā. Našvilas policija tikko bija noslēgusi preses konferenci pēc apšaudes skolā, kur dzīvību zaudēja seši cilvēki. 

Universitātes auditorijā, kur mēs ar kolēģiem strādājam, visos TV ekrānos pie sienas zibēja šie jaunumi un amerikāņu studentes pārsprieda, kā viņu skolās notikuši regulārie apšaudes trauksmes treniņi.

Cik ilgi mēs ļausim tam turpināties, jautāja sieviete ekrānā. Kopā ar dēlēnu viņa jūlijā izdzīvoja Neatkarības dienas apšaudē Ilinoisā, bet tagad, ciemojoties Tenesī, atkal trāpīja apšaudes tuvumā. Pērn iesaistījusies kampaņā pret triecienieročiem un uzrunājusi 130 likumdevējus, viņa tagad caur TV kamerām vērsās pie visas valsts.

Sieviete džinsa jakā bija izņēmums parastajā scenārijā, kas risinās pēc masu apšaudēm. Pilsētas galva izsaka dziļu līdzjūtību. Prezidents izsaka dziļu līdzjūtību un, ja tas ir demokrāts kā Baidens, aicina Kongresu ierobežot ieroču izplatību. Ieroču brīvības aizstāvji republikāņi izsaka dziļu līdzjūtību un atkarībā no konteksta rosina atbalstīt mentālās veselības sistēmu vai stiprināt skolu drošību, atļaujot tajās ieročus. Republikāņu kongresmenis, kura apgabalā  atrodas cietusī Našvilas skola, arī izteica līdzjūtību. Bet Ziemassvētku apsveikuma bildē viņa ģimene pozēja pie eglītes ar šautenēm. Paraksts vēstīja: jau tikai gaisotne, ko visur ienes šaujamieroči, attur no ļaunuma — tiem jāierāda goda vieta pie visa labā.

Tā tas turpinās. Šī bija jau 131. masu apšaude šogad. Kopā nošauti 59 bērni un 342 pusaudži, gandrīz tūkstotis ievainots.

Komentāri (6)

Sskaisle 30.03.2023. 17.21

Starp citu, piekrītu republikāņiem! Aizliegumi samazinātu upuru skaitu, iespējams, bet neatrisinātu problēmu.

Es domāju, ka viens no vardarbības cēloņiem ir hierarhija sabiedrībā, kas diemžēl pieļauj necieņu, pazemošanu, neiecietību utt.
Mums stāsta, ka minoritāšu tiesību ievērošana nozīmē vienlīdzību un līdztiesību. Tā esot Eiropas vērtība. Bet klusē par to, ka korupcija Latvijā jebkuras runas par vienlīdzību un līdztiesību padara par izsmieklu un meliem.

Cits iemesls vardarbībai ir visatļautība. Vieni drīkst visu un palikt nesodīti, citi nedrīkst.
Kaut kā dīvaini – jo labāk dzīvojam, jo ļaunāki kļūstam.

0
0
Atbildēt

1

    Andris Vītols > Sskaisle 31.03.2023. 14.54

    Daudzi domā kā Jūs, jo nav tādās apšaudēs cietuši. … Daudzi krievi atbalsta apšaudes, bombardēšanas Ukrainā, jo viņus personīgi tas neskar. … Daudziem citu dzīvības nešķiet vērtība. … … …. Par ieročiem pašaizsardzībai. … Demokrāti jau nerosina pavisam aizliegt. … Ierosina ierobežot pusautomātisko un citu ieroču plašo tirgošanu. …, jo tas bieži novedis pie LIELA UPURU SKAITA. … Tās šautenes bieži izmantoja uzbrukumiem, nevis pašaizsardzībai. … Ja tā kā ASV pilna māja ar ieročiem, tad arī bieži jaunieši tiek pie tiem…. … Latvijā vismaz šajā jomā ir labāka kārtība un uzraudzība, bet Jums tas nepatīk. … Jums patīk kā ASV – ieiet veikalā un pērc cik vēlies tos ieročus ???

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Andris Vītols 31.03.2023. 17.31

    Nu Andri, kāpēc vajag mani nomelnot? Es domāju, ka šauj neveselas sabiedrības neveseli vai ļauni cilvēki. Pie mums taču arī tas notiek. Tik ne jauniešu vidū, bet pieaugušo. Kurctas ģenerālis – vai pats šāva vai tik.klāt stāvēja jau nav skaidrs.
    Mūsu tikai ir mazāk. Ja varmācīgi nobendēto skaitu salīdzinātu ar dzīvo skaitu – nez kā sanāktu.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Andris Vītols > Sskaisle 31.03.2023. 20.05

    Jo vairāk ieroču, jo lielāka varbūtība, ka notiks negadījumi, ka nozags, ka nošaus paziņas utt. … Visdrīzāk tajās medībās tika šauts uz neskaidru mērķi, kas ir rupjš medību noteikumu pārkāpums. … ASV ir bieži tādi gadījumi, kad nošauj savējos, nevis iedomātos laupītājus. … Tā gadās veseliem medniekiem utt…, bet kas notiktu, ja tādus ieročus pārdotu visiem, kuri grib un cik grib ??? …

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 30.03.2023. 17.14

Iepriekšējās slejas komentāros rakstīju, ka no mūsu j.laiku prezidentiem cienu tikai Vīķi Freibergu. Šodien biju vienā ministrijā. Mani nelaida tālāk par caurlaidi. Sēdējām tur 3 dāmas un gaidījām darbiniekus. Ienāk vecprezidents vājonis, nodīžājas, bet labdien nepateica ne mums, ne apsargam.

Nu tādi esam un tādi mums tie preži. Piedodiet, bet kaut kur tas niknums un vilšanās man jānolaiž.

0
0
Atbildēt

1

    J.šveiks > Sskaisle 01.04.2023. 07.53

    Rumpītis ir vēl stulbāks , viņu drīkst uzrunāt tikai -prezidenta kungs . Vecais galīgi nojucis , līdz miršanai prezidents…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu