Bulduru bibliotēkas ēka jāsaglabā pilsētnieku vajadzībām • IR.lv

Bulduru bibliotēkas ēka jāsaglabā pilsētnieku vajadzībām

Bulduru bibliotēka.

Jūrmalas iedzīvotāji, saņemot ziņu par Jūrmalas domes plāniem pārdot izsolē Bulduru bibliotēkas ēku Edinburgas 89, pauž stingru nostāju – Bulduru bibliotēkas ēka ir jāsaglabā pilsētnieku un Bulduru apkaimes iedzīvotāju vajadzībām. Bulduru apkaimes iedzīvotāji aicina Jūrmalas domi izveidot ēkā plašu publisku pakalpojumu, izglītības, kultūras un kopienas centru.

Jūrmalas publiskajā portālā parādījusies ziņa, ka 30. marta sēdē Jūrmalas dome izskatīs lēmumprojektu “Par nekustamā īpašuma Edinburgas prospektā 89, Jūrmalā, pirmās izsoles organizēšanu”, kurā paredzēts atsavināt, pārdodot elektroniskā izsolē, Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībai piederošo nekustamo īpašumu Edinburgas prospektā 89 (Bulduru bibliotēkas ēku). Lēmumprojektā ir teikts: “Ņemot vērā(..), ka nekustamais īpašums šobrīd netiek izmantots pašvaldības funkciju nodrošināšanai (..) un nav paredzēts arī nākotnē to izmantot pašvaldības vai tās iestāžu funkciju nodrošināšanai, nekustamā īpašuma saglabāšanas pašvaldības īpašumā nav lietderīga.”

Savukārt Bulduru apkaimes iedzīvotāji uzskata, ka ēkas pārdošana šobrīd ir netālredzīga – pārdodot ēku iedzīvotāji neatgriezeniski zaudēs labu sabiedrisko ēku, kurā būtu jāiegulda tikai nelieli remonta līdzekļi.

Bulduru iedzīvotāji aicina domi izremontēt ēku un atstāt to sabiedrības un iedzīvotāju vajadzībām, jo jaunas ēkas būvniecība izmaksās ļoti dārgi. Jāatgādina, ka Bulduru bibliotēkas ēkai Edinburgas prospektā 89 ir arī kultūrvēsturiska nozīme – tā ir pirmā īpaši bibliotēkas vajadzībām būvētā ēka Jūrmalā.

Pēc remonta ēkā ir jāatjauno Bulduru bibliotēkas darbība, kā arī jāizveido apkaimes kopienas centrs ar plašām kultūras, izglītības un brīva laika pavadīšanas iespējām dažādām iedzīvotāju grupām, piemēram, jaunajām māmiņām, jauniešiem, senioriem. Tāpat iedzīvotāji vēlas redzēt šajā apkaimē apvienoto klientu apkalpošanas punktu.

Jāuzsver, ka Bulduros pašlaik trūkst publisku telpu, kurās iedzīvotāji varētu brīvi pulcēties, piemēram, Jūrmalas teātra ēka, kurā patlaban izvietota bibliotēka, ir slēgta iestāde bez plašas lasītavas vai citas ikdienas pulcēšanās vietas iedzīvotājiem. Turklāt pašreizējās Bulduru bibliotēkas telpas teātra ēkā ir šauras un kvalitatīvam bibliotēkas pakalpojumam neatbilstošas.

Atgādinām, ka 2022. gada 4. augustā, sarunā ar iedzīvotājiem par Bulduru bibliotēkas likteni, Jūrmalas domes izpilddirektors Edgars Stobovs un Kultūras nodaļas vadītāja Agnese Miltiņa gan iedzīvotājiem, gan plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem solīja remontēt Bulduru bibliotēkas ēku un pēc remonta atgriezt tajā bibliotēku.

Tāpat jāuzsver, ka, ņemot vērā, Jūrmalas plašo teritoriju, vietējās kopienas, izglītības un pakalpojumu sniegšanas centriem ir jāatrodas apkaimēs, tuvu iedzīvotāju dzīvesvietai, un šajā gadījumā domes arguments par bezmaksas transportu nav atbilstošs. Nav arī saprotams, kādēļ Jūrmalas dome diskriminējoši izturas pret Bulduru, Dzintaru, Lielupes un Buļļuciema iedzīvotājiem, nevēloties tik plašā apkaimē attīstīt publiskas ēkas, kas kalpotu sabiedrības vajadzībām. Jūrmalas dome savos plānošanas dokumentos ir apņēmusies attīstīt apkaimes, tomēr faktiski rīkojas pretēji apstiprinātajam plānam un likvidē labu, publiski pieejamu ēku, turklāt vienīgo šāda veida ēku plaša apkaimē.

 

Informāciju Bulduru bibliotēkas aktīvo atbalstītāju vārdā sagatavoja

rakstniece Jana Veinberga

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu