Cilvēki pirms mums • IR.lv

Cilvēki pirms mums

Kuldīgas vācu draudzes baznīcas grāmatas 26. ieraksts vēsta par Gothilfa Ludviga Jākoba Tišheizera (Gotthelf Ludvig Jakob Tischhäuser) kāzām ar Līzi Štefenhāgenu (Lihse Steffenhagen). Ilustrācija — Raduraksti.lv
Marija Leskavniece

Dzimtas pētniecība 21. gadsimtā kļuvusi pieejamāka plašākam ļaužu lokam. Taču, lai apsteigtu laiku un savu senču vārdus paglābtu no aizmirstības, vajadzīga pacietība un sistemātiska pieeja

Gothilfs (tātad Dieva palīgs!) Ludvigs Jākobs Tišheizers 1851. gadā jau diezgan cienījamā vecumā — 38 gados — apprecēja trīsdesmitgadnieci Līzi Štefenhāgenu. Pēc diviem gadiem viņiem piedzima dēls Henrihs Augusts. Mans vecvecvecvectēvs. 

Atmiņas par šiem Kurzemē mītošajiem vācbaltiešiem no mūsu dzimtas vēstures bija dzēsis gan laiks, gan ģeopolitiskas kolīzijas un sarežģīti savstarpējo attiecību līkloči, kuros reizēm noklusētā bija vairāk nekā pateiktā. 93 gadus mans vectēvs domāja, ka viņējais — vācietis Antons — Rīgā ienācis no Bavārijas. Izrādās, viņš nāca no gadu desmitiem un, iespējams, pat simtiem Latvijā mitušas sīkpilsoņu un amatnieku dzimtas. Pēc ieraksta par Gothilfa un Līzes kāzām var secināt, ka arī līgavaiņa tēvs te mitis jau 18. gadsimtā.

Tiesa, Henriha Augusta dēls Antons tiešām dzīvoja Rīgā, pagājušā gadsimta sākumā te bija apprecējis Matildi Elizabeti. Un par viņu līdz mūsdienām stiepjas ne tikai grūti izsekojama rakstītu vēstures liecību virkne, bet arī dzīvo atmiņu pavediens. Ik rītu, vedot dēlu uz bērnudārzu, palūkojos uz namu Čaka un Bruņinieku ielas stūrī, kura tornītī Matilde mita dzīves pēdējos gadus. To man ierādīja opis.

Taču senie stāsti mūs vairs neatrastu, ja ne manas māsas vīrs Artūrs Mačāns. Viņš jau vairāk nekā piecus gadus bija rūpīgi pētījis savas dzimtas koku un intereses pēc nolēmis avotos pameklēt arī mūsu dzimtas zaru. «Man par lielu pārsteigumu, salīdzinoši īsā laika sprīdī izdevās atrast ļoti daudz informācijas,» viņš saka. Vispirms jau meklētais uzvārds vairākkārt pieminēts periodikā, kas ļāvis sazīmēt tā nēsātāju aptuveno dzīves vietu un laiku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu